Valtioneuvoston päätös MMM/2022/131
« Valtioneuvoston yleisistunto 25.8.2022 13.00
Maa- ja metsätalousministeriö
Valtioneuvoston päätös Suomen tiedoksiannoksi Euroopan komissiolle asetuksen (EU) 2022/1317 vuodelle 2023 mahdollistamien ehdollisuuden poikkeusten soveltamisesta Suomessa
Ministeri
Antti Kurvinen
Esittelijä
Neuvotteleva virkamies Juha Palonen, p. 029 5162356
Asia
Ukrainan sota on vaikuttanut merkittävästi maataloustuotteiden kysyntään ja tarjontaan, minkä takia jäsenvaltiot ovat pyytäneet komissiolta mahdollisuutta lisätä elintarvikkeeksi käytettävien kasvien tuotantoa. Tähän pyyntöön komissio on vastannut Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) 2021/2115 koskevista poikkeuksista hyvää maatalous- ja ympäristökuntoa koskevien toimenpidevaatimusten (GAEC-vaatimukset) 7 ja 8 soveltamisen osalta hakuvuonna 2023 annetulla komission täytäntöönpanoasetuksella (EU) 2022/1317. Tällä asetuksella annetaan mahdollisuus jäsenvaltion päätöksellä poiketa kahdesta ehdollisuuden osa-alueen ”maan hyvä maatalous- ja ympäristökunto” -vaatimuksesta (kesannot ja viljelykierto) tietyin osin koskien vuotta 2023 eli uuden yhteisen maatalouspolitiikan soveltamisen ja CAP-suunnitelman kattaman kauden ensimmäisen vuoden osalta Kesantojen käyttömahdollisuus toisi tarvittavaa lisäalaa elintarviketuotannon omavaraisuuden turvaamiseksi ja parantaisi maatalouselintarvikkeiden tuotantomahdollisuuksia. Viljelykiertovaatimuksesta poikkeaminen varmistaisi myös elintarviketurvaa ja vahvistaisi elintarvikejärjestelmien häiriönsietokykyä. Kysymys olisi elintarviketuotantotilanteeseen merkittävästi vaikuttavan kansainvälisen selkkauksen takia tehtävästä, rajallisen ajan kestävästä poikkeuksesta. Poikkeus antaisi viljelijälle mahdollisuuden suunnitella tuotantonsa omien tarpeidensa mukaisesti ilman tukimenetyksiä. Viljelykiertovaatimus tuli uutena vaatimuksena kirjattavaksi Suomen CAP-suunnitelmaan 2023-2027 heinäkuussa 2022 komission kanssa käytyjen keskustelujen loppuvaiheessa. Viljelijöillä ei ole siten vielä riittävästi tietoa vaatimuksen vaikutuksista vuoden 2023 tai myöhempien vuosien viljelysuunnitelmiinsa. Poikkeusten käyttöönottaminen antaisi mahdollisuuden tiedottaa ja kouluttaa vuoden 2023 aikana viljelykiertovaatimuksen vaikutuksista ja toteuttamisesta. Euroopan komissiolle ilmoitettaisiin, että sekä viljelykiertoa (GAEC-vaatimus 7) koskeva poikkeus että ei-tuottavien alojen vähimmäisvaatimusta (GAEC-vaatimus 8) koskeva poikkeus otetaan käyttöön Suomessa vuodelle 2023 asetuksen (EU) 2022/1317 reunaehtojen mukaisesti.
Esitys
Valtioneuvosto päättää ilmoittaa Euroopan komissiolle, että sekä viljelykiertoa (GAEC-vaatimus 7) koskeva poikkeus että ei-tuottavien alojen vähimmäisvaatimusta (GAEC-vaatimus 8) koskeva poikkeus otetaan käyttöön Suomessa vuodelle 2023 asetuksen (EU) 2022/1317 reunaehtojen mukaisesti.
Vaikutukset
TALOUDELLISET: Tehtävällä päätöksellä olisi vähäiset ja hyvin vaikeasti arvioitavissa olevat vaikutukset valtion talousarvioon. Vaikutukset riippuisivat viljelijöiden vuonna 2023 tekemistä tilatason tosiasiallisista valinnoista. Kasvulohkokohtaiset valinnat vaikuttavat toimenpiteiden rahoitustarpeisiin, koska eri toimenpiteissä on erilaiset tukitasot. Kokonaisuutena CAP-suunnitelman toimeenpanokauden 2023–2027 tukimenekkiin tulisi vain rahoituskokonaisuuden sisäisiä muutoksia. Eri järjestelmien väliset kytkennät vaikeuttavat taloudellisten vaikutusten arviointia. Tästä syystä poikkeusten käyttö voi aiheuttaa sekä tukimenekin lisääntymistä että vähentymistä. Viljelijät voivat jättää hakematta monimuotoisuussopimusta, jotta he voivat ottaa ei-tuottavan alan tuotantokäyttöön poikkeuksen mahdollistamalla tavalla. Vastaavasti viljelijät voivat jättää hakematta kerääjäkasvitoimenpidettä, jotta he voivat poiketa viljelykiertovaatimuksesta. Toisaalta ympäristökorvausten sekä luonnonmukaisen tuotannon korvauksen taso nousisi, kun kesannon tukitason sijaan tultaisiin maksamaan tosiasiallisen viljelykasvin korkeampi tukitaso eli tilatason toimenpiteen tuki. CAP-suunnitelmaa ja siihen nyt tehtäviä poikkeuksia toimenpannaan valtiontalouden kehyspäätösten sekä valtion talousarvioiden mukaisten määrärahojen ja henkilötyövuosimäärien puitteissa.
Päätös
Valtioneuvosto hyväksyi esityksen