Hallituksen esitys YM/2022/53

« Valtioneuvoston yleisistunto 8.9.2022 13.00

Ympäristöministeriö

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi asumisneuvonnan tuesta kunnille vuosina 2023–2027

HE 129/2022

Käsittelytiedot eduskunnan verkkosivuilla

Ministeri

Maria Ohisalo

Esittelijä

Lainsäädäntöneuvos Matleena Haapala, p. +358 295 250 332

Asia

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki asumisneuvonnan tuesta kunnille vuosina 2023−2027. Laissa säädettäisiin kunnille ja kuntayhtymille myönnettävistä valtionavustuksista, joita nämä voisivat käyttää asumisneuvontapalvelujen tuottamiseen, laajentamiseen ja kehittämiseen. Avustuksia myöntäisi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA, joka myös tukisi kuntia informaatio-ohjauksella ja seurannalla. Avustukset myönnettäisiin valtion talousarvion kolmivuotisesta siirtomäärärahasta. Avustus voisi kattaa enintään 80 prosenttia avustettavan toiminnan hyväksyttävistä ja kohtuullisista kustannuksista. Kunnissa on todettu olevan epävarmuutta asumisneuvonnan jatkumisesta ja sijoittumisesta sosiaalipalvelujen siirtyessä hyvinvointialueiden vastuulle, minkä vuoksi valtiolle varattaisiin mahdollisuus tuntuvaan kannustimeen. Ehdotetaan, että laki tulee voimaan 1 päivänä tammikuuta 2023 ja on voimassa 31 päivään joulukuuta 2027.

Esitys

Valtioneuvosto antaa eduskunnalle hallituksen esityksen laiksi asumisneuvonnan tuesta kunnille vuosina 2023−2027 (RV)

Vaikutukset

Esitys liittyy vuoden 2023 talousarvioesitykseen ja on tarkoitettu käsiteltäväksi sen yhteydessä. Yhteensä 4,3 miljoonan euron vuotuiset määrärahat sisältyvät vuosia 2023−2026 koskevaan julkisen talouden suunnitelmaan. Määrärahasta 4 miljoonaa euroa kohdistuu valtion talousarvion momentille 35.20.31 (Asumisneuvonnan kehittäminen ja laajentaminen) sekä 0,3 miljoonaa euroa valtion talousarvion momentille 35.20.01 (Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen toimintamenot). Valtionavustusten tuella asumisneuvontaa olisi aiempaa useammassa kunnassa tarjolla kaikissa asukasryhmissä riippumatta asunnon hallintaperusteesta. Avustuksilla myös turvattaisiin asumisneuvonnan jatkuvuutta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta johtuvassa toimintaympäristön muutoksessa. Asumisneuvonnalla ehkäistään asunnon menettämistä, mikä edistää hyvinvointia ja ennaltaehkäisee syrjäytymistä. Neuvonnan laajentamisella kaikkiin asukasryhmiin edistettäisiin yhdenvertaisuutta. Puuttuminen asumisen ongelmiin varhaisessa vaiheessa säästää mm. velkaantumisesta ja häädöistä aiheutuvia kustannuksia julkiselle ja yksityiselle sektorille. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tarve voi vähentyä.

Päätös

Valtioneuvosto hyväksyi esityksen

Päätökset ja niiden liitteet julkaistaan istuntojen jälkeen. Verkkosivustoilla julkaistavat aineistot eivät ole virallisia asiakirjoja.