Valtion takaukset VM/2023/33

« Valtioneuvoston yleisistunto 2.3.2023 13.00

Valtiovarainministeriö

Valtiontakuun myöntäminen Suomen Pankille

Ministeri

Annika Saarikko

Esittelijä

Erityisasiantuntija, esittelijä Helka Kärkkäinen, p. +35 8295530417

Asia

Valtioneuvostolle esitetään, että se päättäisi antaa vastavakuuksia vaatimatta enintään 400 miljoonan euron suuruisen valtiontakuun Suomen Pankin Kansainväliselle valuuttarahastolle PRGT-rahaston hyväksi myönnettävän kahdenvälisen lainan vakuudeksi siitä mahdollisesti aiheutuvien tappioiden varalta. Eduskunnan valtuus valtiontakuulle on 400 miljoonaa euroa, mutta Suomen Pankin IMF:lle lainaama määrä on 300 miljoonaa erityistä nosto-oikeutta (SDR). Euro/SDR-kurssi voi vaihdella ajanhetkestä riippuen ja ylittää esitettävän valtiontakuun enimmäismäärän 400 miljoonaa euroa. Ylimenevältä osuudelta riskin kantaa Suomen Pankki. Takuu on voimassa, kunnes lainojen ja sopimusten takaisinmaksuvelvollisuus on päättynyt ja muut lainoista ja sopimuksista aiheutuvat velvoitteet ovat lakanneet. Lainasopimus olisi voimassa 31.12.2029 saakka, johon saakka IMF voi tehdä lainan puitteissa nostoja. Maksimipituudeltaan PRGT:stä myönnetyt lainat ovat 10 vuoden mittaisia. Näin ollen PRGT-lainasta aiheutuvat vastuut ovat maksimissaan voimassa vuoden 2039 loppuun asti. Valtioneuvostolle esitetään, että valtiontakuusta ei perittäisi takuumaksua. Suomen valtio on Kansainvälisen valuuttarahaston jäsen. Valtiontakuun kohteena olevissa järjestelyissä Suomen Pankki toimii valtion puolesta ja toimeksiannosta. Tätä toimintaa voidaan pitää valtion lainanannosta sekä valtiontakauksesta ja valtiontakuusta annetun lain (449/1988) 15 §:n tarkoittamana erityisenä syynä. Valtiontakuupäätöksessä määrättäisiin lisäksi valtiovarainministeriön ja Valtiokonttorin tehtävistä, jotka liittyvät takuun hallintaan ja Suomen Pankin raportointivelvollisuudesta valtiovarainministeriölle sekä Valtiokonttorille. Takuuvaltuus on myönnetty vuoden 2022 neljännessä lisätalousarviossa enintään 400 000 000 euron määrään. Eduskunta on hyväksynyt vuoden 2022 neljännen lisätalousarvion 25.11.2022.

Esitys

Valtioneuvosto päättää antaa vastavakuuksia vaatimatta Suomen Pankille enintään 400 miljoonan euron suuruisen valtiontakuun Kansainväliselle valuuttarahastolle Poverty Reduction and Growth Trust (PRGT) -rahaston hyväksi myönnettävän kahdenvälisen lainan vakuudeksi siitä mahdollisesti aiheutuvien tappioiden varalta, päättää, että takauksesta ei peritä takausmaksua ja päättää, että valtiovarainministeriö antaa tämän valtiontakuupäätöksen toimeenpanoa sekä valtiontakuun valvontaa koskevat tarkemmat ohjeet sekä hyväksyy ja allekirjoittaa tarvittavat asiakirjat

Vaikutukset

Valtioneuvostolle esitettävän valtiontakuun enimmäismäärä on rajattu 400 000 000 euroon. Suomen Pankin ja IMF:n välisen lainasopimuksen enimmäismäärä on 300 miljoonaa SDR, jotka kanavoidaan PRGT-rahastoon. Lainaa voidaan nostaa osissa ja jokaisen erän euro/SDR-kurssi määräytyy nostoajankohdan mukaan. Tällä hetkellä (6.1.2023) 1 SDR vastaa 1,245070 euroa, mikä tarkoittaa valtiontakuun osalta noin 374 miljoonan euron valtiontakuuta. Mikäli euro/SDR-kurssi muuttuu ja 300 miljoonaa SDR ylittää valtiontakuun eduskunnan antaman valtuuden 400 miljoonaa euroa, kantaa Suomen Pankki riskin enimmäismäärän ylittävältä osuudelta. PRGT:n riskipuskurit, joista luottotappiot ensi sijassa katetaan ovat tällä hetkellä 26 prosenttia lainakannasta. Tällä hetkellä voimassa olevien Suomen Pankille annettujen valtiontakuiden yhteismäärä on noin 7,475 miljardia euroa. Summa koostuu kolmesta eri rahoituskanavasta (jäsenosuus, ns. NAB-järjestely ja bilateraalilaina). NAB-järjestely ja bilateraalilaina on määritelty IMF:n tilivaluutta SDR:ssä, joten valtiontakuiden euromäärä vaihtelee valuuttakurssivaihtelujen mukaan. Voimassaolevien takuuvastuiden määrä oli 31.12.2022 noin 10,69 % Suomen Pankille myönnetyistä valtiontakuista, mikä vastaa noin 0,84 miljardia euroa.

Päätös

Valtioneuvosto hyväksyi esityksen

Päätökset ja niiden liitteet julkaistaan istuntojen jälkeen. Verkkosivustoilla julkaistavat aineistot eivät ole virallisia asiakirjoja.