Ohjelmat TEM/2023/116

« Valtioneuvoston yleisistunto 13.9.2023 13.00

Työ- ja elinkeinoministeriö

Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitteen (Interreg) Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) osarahoitettavien Interreg Aurora ja Interreg Central Baltic -yhteistyöohjelmien 2021–2027 ohjelmamuutokset

Ministeri

Wille Rydman

Esittelijä

Neuvotteleva virkamies Petri Haapalainen, p. +358 295 064 922

Asia

Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 muutti Suomen ja Venäjän välisellä rajalla toteutettavien EU:n ulkorajayhteistyöohjelmien (Interreg NEXT) toimintaympäristön. Kaakkois-Suomi – Venäjä, Karelia- ja Kolarctic -ulkorajayhteistyöohjelmien valmistelu keskeytettiin, eivätkä ne tule käynnistymään ohjelmakaudella 2021–2027. Vastaava tilanne on myös Baltian maiden (Viro, Latvia ja Liettua) ja Puolan Interreg NEXT -ohjelmien osalta. Ohjelmiin osallistuvat jäsenvaltiot eivät kuitenkaan menetä Interreg NEXT -ohjelmille osoittamaansa EAKR-rahoitusta, vaan se tulee Interreg-asetuksen (EU) 1059/2021 mukaisesti kohdentaa uudelleen EU:n sisärajoilla toteutettaville Interreg-ohjelmille. EU:n ulkorajayhteistyöohjelmille (Kolarctic, Karelia ja Kaakkois-Suomi – Venäjä) tarkoitetut EAKR-varat kohdennetaan Suomen osalta kahdelle Interreg-sisärajayhteistyöohjelmalle – Interreg Aurora ja Interreg Central Baltic. Lisäksi ohjelmien ohjelma-alueita laajennetaan Suomen osalta kolmella ulkorajamaakunnalla. Interreg Auroran ohjelma-alueeseen lisätään Kainuu ja Pohjois-Karjala sekä Interreg Central Balticin ohjelma-alueeseen Etelä-Savo. Muilta osin ohjelmiin tehtävät muutokset ovat luonteeltaan teknisiä. Ohjelmien alueanalyysiä ja indikaattoritietoja täsmennetään lisääntyneen rahoituksen ja ohjelma-alueiden laajentumisen myötä. Myös ohjelmasihteeristöjen henkilöresursseja vahvistetaan.

Esitys

Valtioneuvosto hyväksyy Euroopan alueellinen yhteistyö -tavoitteen Euroopan aluekehitysrahastosta osarahoitettavien Interreg Aurora ja Interreg Central Baltic -yhteistyöohjelmien 2021–2027 ohjelmamuutokset (RV)

Vaikutukset

TALOUDELLISET: Kolarctic- ja Karelia -ohjelmien EAKR-osuudet (yhteensä 24,0 milj. euroa) kohdennetaan Interreg Aurora -ohjelmalle ja Kaakkois-Suomi – Venäjä -ohjelman EAKR-osuus (yhteensä 24,0 milj. euroa) Interreg Central Baltic -ohjelmalle. Kohdentamiset on linjattu Talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa (TALPO) 4.5.2022 ja 19.5.2023. EAKR-varojen siirto ei edellytä muutoksia valtion talousarvioon. Interreg-ohjelmien EAKR-varoja ei budjetoida valtion talousarvioon. Suomen valtion vastinrahoitusosuus Interreg-ohjelmille on budjetoitu valtion talousarvioon työ- ja elinkeinoministeriön pääluokkaan (32.30.64). Rahoitus sisältyy vuoden 2023 talousarvioon ja vuosien 2024–2027 julkisen talouden suunnitelmaan. Suomen lisäksi Ruotsi kohdentaa EAKR-rahoitusta Interreg Aurora -ohjelmalle 7,5 milj. euroa, Viro Interreg Central Baltic -ohjelmalle 9,0 milj. euroa ja Latvia Interreg Central Baltic -ohjelmalle 2,7 milj. euroa. Interreg Aurora -ohjelman EAKR-rahoitus kasvaa siirtojen seurauksena 93,8 milj. eurosta 125,3 milj. euroon (lisäys 31,5 milj. euroa) ja Interreg Central Baltic -ohjelman EAKR-rahoitus 126,8 milj. eurosta 162,5 milj. euroon (lisäys 35,7 milj. euroa).

Päätös

Valtioneuvosto hyväksyi esityksen

Päätökset ja niiden liitteet julkaistaan istuntojen jälkeen. Verkkosivustoilla julkaistavat aineistot eivät ole virallisia asiakirjoja.