Toimikunnan asettaminen UM/2023/26

« Valtioneuvoston yleisistunto 7.12.2023 13.00

Ulkoministeriö

Kehityspoliittisen toimikunnan asettaminen toimikaudeksi 1.1.2024-31.12.2027

Ministeri

Ville Tavio

Esittelijä

Ulkoasiainneuvos Pasi Hellman, p. +358 295 350 755

Asia

Ulkoministeriö esittää valtioneuvostolle kehityspoliittisen toimikunnan (KPT) asettamista nelivuotiskaudeksi 2024-2027. Kehityspoliittinen toimikunta on parlamentaarisesti ja yhteiskunnallisesti edustava kehityspolitiikan neuvoa-antava elin, jonka tavoitteena on kehityspolitiikan vaikuttavuuden vahvistaminen ja kehityspoliittisen vuoropuhelun edistäminen. Toimikunnan toimikaudeksi esitetään 1.1.2024 – 31.12.2027.

Kehityspoliittisessa toimikunnassa eduskuntapuolueet ja sidosryhmät luovat yhteistä näkemystä kehityspolitiikan ajankohtaisista kysymyksistä ja tekevät suosituksia niiden toimeenpanosta valtioneuvostolle. Toimikunta seuraa sekä kansallisten että Suomen kansainvälisten sitoumusten toteutumista. Kehitysyhteistyön tuloksellisuuden ja jatkuvuuden tuki ovat myös oleellinen osa KPT:n mandaattia.

Kehityspoliittinen toimikunta tekee läheistä yhteistyötä Kestävän kehityksen toimikunnan kanssa ja laatii esityksiä siitä, kuinka Suomi toimeenpanee kehityspolitiikassaan YK:n kestävän kehityksen toimenpideohjelmassa asetettuja, maailman kaikkia maita koskevia tavoitteita ja edistää globaalia ulottuvuutta ministeriöiden ja sidosryhmien välisessä yhteistyössä.

Tavoitteet ja toimintatapa

Toimikunnan työn keskeiset tavoitteet toimikaudella 2024-2027 ovat:

• Edistää eduskuntapuolueiden sekä sidos- ja intressiryhmien yhteistyötä ja vuoropuhelua sekä yhteisen näkemyksen muodostamista Suomen kehityspolitiikasta.

• YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n, Pariisin ilmastosopimuksen ja muiden velvoittavien sopimusten ja kehityspolitiikkaa ohjaavien sitoumusten toimeenpanon seuranta.

• Kehityspolitiikkaan vaikuttavien hallitusohjelman kirjausten toimeenpanon seuranta.

• Kestävää kehitystä tukevan politiikkajohdonmukaisuuden edistäminen päätöksenteossa.

Tavoitteiden saavuttamiseksi toimikunta tarjoaa foorumin kehityspoliittiselle keskustelulle, tiedonvaihdolle, erilaisille kehitysyhteistyöstä tehdyille arvioinneille sekä kannanmuodostukselle. Toimikunta seuraa ja analysoi Suomen kehityspolitiikan toteutumista ja pyrkii vaikuttamaan erityisesti kehityspolitiikasta käytävään eduskuntakeskusteluun. Kehityspoliittinen toimikunta antaa lausuntoja ja suosituksia merkittävistä kehityspolitiikkaan vaikuttavista esityksistä poliittisille päätöksentekijöille sekä laajemmalle yleisölle. Lisäksi toimikunta voi asettaa asiantuntijaryhmiä ja teettää selvityksiä toimialaansa liittyvistä kysymyksistä. Toimikunta laatii kautensa alussa työohjelman (2024-2027), joka tarkentaa ja ohjaa toimikunnan työtä.

Kokoonpano

Kehityspoliittinen toimikunta on parlamentaarisesti ja yhteiskunnallisesti edustava. Toimikunta koostuu varsinaisista jäsenistä (20) ja asiantuntijajäsenistä. Kaikilla jäsenillä on varajäsenet. Jäsenissä on huomioitu hallituskauden strategisia painopisteitä edustavat sidosryhmät.

Varsinaisia jäseniä ja heidän varajäseniään toimikunnassa on seuraavista puolueista ja sidosryhmistä: Kansallinen Kokoomus, Perussuomalaiset, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, Suomen Keskusta, Vihreä liitto, Vasemmistoliitto, Suomen ruotsalainen kansanpuolue, Suomen Kristillisdemokraatit, Liike Nyt, Elinkeinoelämän keskusliitto, Suomen Yrittäjät, SAK/STTK, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto, Fingo: Suomalaiset kehitysjärjestöt, Finnish University Partnership for International Development (UniPID) – yliopistojen verkosto, Väestöliitto, UN Women Suomi, Plan International Suomi, Finnfund, Business Finland, Kirkon Ulkomaanapu, Suomen Lähetysseura, Demo Finland, CMI - Martti Ahtisaari Peace Foundation, Abilis-säätiö, Suomen Punainen Risti, WWF Suomi ja Suomen YK-liitto.

Toimikuntaan kuuluu lisäksi asiantuntijajäseniä ainakin seuraavista sidosryhmistä ja valtionhallinnon edustajista: Nuorten Agenda2030 -ryhmä/(Ilmastonuoret), Fida International, Finnwatch, Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö (KIOS), Moniheli, SKOL, Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Pankki, Suomen Rauhanliitto, Suomen World Vision, Ulkopoliittinen instituutti (UPI) ja Viestintä ja kehitys -säätiö (VIKES), MMM, OKM, OM, PLM, SM, STM, TEM, UM, VM, VNK, VNK/Kestävän kehityksen toimikunnan sihteeristö ja YM.

Esitys toimikunnan kokoonpanoksi toimikaudelle 1.1.2024-31.12.2027 on liitteessä 1. Toimikunnan jäsenistö täyttää naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta annetun lain (609/1986, muut 232/2005 4 §) asettamat vaatimukset. Ulkoministeriö nimeää toimikunnalle tarvittavan määrän pysyviä asiantuntijajäseniä.

Toimikunnan puheenjohtajana toimii kansanedustaja Sofia Vikman Kansallisesta Kokoomuksesta. Toimikunta valitsee keskuudestaan kaksi varapuheenjohtajaa. Puheenjohtajiston kokoonpanossa on huomioitava eduskunnan voimasuhteet. Toimikunnan työtä tukee sihteeristö, joka on palvelussuhteessa ulkoministeriöön.

Esitys

Valtioneuvosto asettaa kehityspoliittisen toimikunnan toimikaudelle 1.1.2024 – 31.12.2027.

Päätös

Valtioneuvosto hyväksyi esityksen.

Päätökset ja niiden liitteet julkaistaan istuntojen jälkeen. Verkkosivustoilla julkaistavat aineistot eivät ole virallisia asiakirjoja.