Ministeriön päätös UM/2024/245

« Raha-asiainvaliokunta 5.12.2024 13.00

Ulkoministeriö

YK:n apulaisasiantuntija- ja vapaaehtoistoiminnan rahoitus toimintasuunnitelmakaudelle 2025-2028

Ministeri

Ville Tavio

Esittelijä

Lähetystöneuvos Mervi Kultamaa, p. +358 295 350 563

Asia

Esitetään, että YK:n apulaisasiantuntija- ja vapaaehtoistoimintaan myönnetään toimintakaudelle 2025-2028 23 425 400 euroa rahoitusta vuoden 2024 talousarvion momentin 24.30.66 (varsinainen kehitysyhteistyö) valtuuksista käyttösuunnitelmakohdalta 4. maittain kohdentamaton kehitysyhteistyö. Valtuudesta aiheutuvien menojen arvioitu vuosijakauma on: 2025: 2,9927 milj. euroa, 2026: 3,0927 milj. euroa, 2027: 4,78 milj. euroa, 2028: 6,28 milj. euroa, 2029: 6,28 milj. euroa.

YK:n apulaisasiantuntija- ja vapaaehtoisohjelmien rahoittaminen on yksi Suomen monenkeskisen kehitysyhteistyön väline. Toiminnalla edistetään ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa mainittuja Suomen tavoitteita tukea ja vahvistaa kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän ja YK:n toimivuutta ja kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista tarjoamalla asiantuntemusta ja henkilöresursseja YK-järjestöjen käyttöön. Samalla tarjoamme YK:n kehityskysymyksiin liittyvää kokemusta suomalaisille asiantuntijoille. Toiminnan tavoitteena on sijoittaa asiantuntijoita monenkeskisiin tehtäviin Suomen kehityspoliittisten painopisteiden mukaisesti suomalaisia arvoja ja ratkaisumalleja edistäen sekä vahvistaen asiantuntijoiden mahdollisuuksia siirtyä kansainvälisiin tehtäviin joko YK-järjestöissä tai muualla. Samalla kasvatetaan sitä suomalaisten osaajien joukkoa, jota voidaan myöhemmin hyödyntää laajalti koko suomalaisessa yhteiskunnassa tai kansainvälisten järjestöjen asiantuntija- ja johtotehtävissä.

Toimintaa ja tehtävien valintaa ohjaavat valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko ml. YK-strategia, kansainvälisten taloussuhteiden ja kehitysyhteistyön selonteko sekä YK:n apulaisasiantuntija- ja vapaaehtoisohjelmia koskeva toimintasuunnitelma vuosille 2025 - 2028. Linkittämällä rahoitettavat tehtävät järjestökohtaisiin vaikuttamissuunnitelmiin ja keskeisiin Suomen tukemiin YK-prosesseihin vahvistetaan Suomen kokonaisvaltaista YK-järjestöjen politiikkavaikuttamista.

Rahoitettavien tehtävien strategisilla valinnoilla voidaan tehokkaasti täydentää Suomen järjestö- ja teemakohtaista panosta tai vastaavasti korvata vähenevää monenkeskistä rahoitusta suomalaisella asiantuntemuksella ja vaikuttamisella keskeisillä painopisteillä.

Suomi on YK:n apulaisasiantuntija- ja vapaaehtoistoiminnan pitkäaikainen kumppani. Se on rahoittanut vuosina 1965 - 2023 kehitysyhteistyövaroin yhteensä 1030 YK:n apulaisasiantuntijaa ja vuosina 1974 – 2023 yhteensä 536 YK:n vapaaehtoista.

Erityisesti YK:n apulaisasiantuntijatehtävät ovat keskeinen kanava YK-järjestöihin rekrytoitumisessa. Vuonna 2021 tehdyssä kartoituksessa selvitettiin, että yli 60 % YK:lla tarkasteluajankohtana vakituisesti työskentelevistä suomalaisista oli aloittanut YK-uransa Suomen rahoittamana apulaisasiantuntijana tai vapaaehtoistyöntekijänä, tai muissa Suomen rahoittamissa YK-tehtävissä.

YK-järjestöissä toimii vuosittain n. 30 Suomen rahoittamaa apulaisasiantuntijaa ja n. 25 YK:n vapaaehtoista. Suomi vastaa sopimusten puitteissa asiantuntijoiden palkka- ja muista tehtävän hoitoon liittyvistä kuluista.

Toimintakaudella 2025 – 2028 rahoitettavien YK:n apulaisasiantuntija- ja vapaaehtoistehtävien painopisteet ovat: 1) Sukupuolten tasa-arvo ja yhdenvertaisuus, erityisesti naisten ja tyttöjen asema ja oikeudet sekä vammaisten henkilöiden oikeudet; 2) koulutus; 3) ilmastotoimet ja luonnonvarat, ml. metsä- ja vesiala ja ruokaturva; 4) kehittyvien maiden taloudellisen toimeliaisuuden, kotimaisen tulonmuodostuksen ja yksityissektorin kehittäminen; 5) teknologia, digitalisaatio ja innovaatiot; 6) riskienhallinta, talous- ja henkilöstöhallinnon sekä YK-hankintaosaaminen; 7) humanitaarinen apu.

Tehtävien läpileikkaavina tavoitteina ovat ihmisoikeudet, sukupuolten tasa-arvo ja vammaisten henkilöiden oikeudet.

YK:n apulaisasiantuntija- ja vapaaehtoistoimintaa koskevan toimintasuunnitelman 2025 - 2028 tulostavoitteiden asettamisessa on huomioitu erityisesti kansainvälisiä taloussuhteita ja kehitysyhteistyötä koskevan selonteon painopisteiden ohella toiminnasta aiemmin saadut kokemukset sekä vuonna 2023 teetetyn tarkastelun UM:n tuesta kansainvälisissä rekrytoinneissa suositukset. Tulostavoitteiden systemaattisen seurannan varmistamiseksi on toiminnalle laadittu erillinen tuloskehikko toimenpiteineen ja mittareineen.

Esitys

Puolletaan

Päätös

Raha-asiainvaliokunta puolsi ehdotusta.

Päätökset ja niiden liitteet julkaistaan istuntojen jälkeen. Verkkosivustoilla julkaistavat aineistot eivät ole virallisia asiakirjoja.