Väestönkehitys on Suomessa vahvasti eriytynyt alueittain 2010-luvulla. Väestönkehityksen suurimmat ongelmat liittyvät väestön ikääntymiseen, työikäisen väestön määrän vähenemiseen ja syntyvyyden nopeaan alenemiseen. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan nettomaahanmuutto ylläpitäisi väkiluvun kasvua vuoteen 2034 saakka. Tämän jälkeen väkiluku kääntyisi laskuun ja 2050-luvulla maamme väkiluku olisi ennusteen mukaan jo nykyistä pienempi. Etenkin nuorten ikäluokkien koot pienenevät. Vuonna 2020 Suomessa syntyi noin 46 500 lasta eli neljännes vähemmän kuin vuonna 2010 ja lapsi-ikäluokat ovat pienentyneet miltei jokaisessa kunnassa. Vuonna 2021 syntyvyys kasvoi hieman ollen noin 49 500 lasta. Jos syntyvyys pysyy matalalla tasolla pitkään, heijastuvat sen vaikutukset kauas tulevaisuuteen. Aluksi vaikutus näkyy syntyvien lasten määrässä, mutta pidemmällä ajalla myös synnytysikäisten naisten määrässä. Väestöennusteen mukaan Suomessa on vuonna 2030 jo yli 80 kuntaa, joissa lapsia syntyy alle 15 vuodessa.
Suomalaisten maastamuutto on ollut melko vakaata koko 2000-luvun ajan. Ulkomailla asuvia Suomen kansalaisia on noin 300 000 ja äänioikeutettuja on noin 250 000. Joidenkin arvioiden perusteella suomalaista syntyperää olevia henkilöitä on maailmalla jopa 1,6–2 miljoonaa. Edustuksellisen demokratian toimivuuden kannalta on tärkeää, että myös ulkomailla asuvat Suomen kansalaiset pystyvät vaalien kautta vaikuttamaan heitä koskeviin asioihin. Ulkosuomalaisten paluumuuttoon liittyvät erityiskysymykset tulee huomioida entistä paremmin paluumuuton houkuttelevuuden ja sujuvuuden edistämiseksi. Paluumuuttajat ovat yksi koulutus- ja työperusteisen maahanmuuton edistämisen kohderyhmistä.
Globaalin muuttoliikkeen keskeisiä ajureita ovat lähtömaiden taloudellisen tilanteen kehitys, väestön ikärakenne ja sen muutokset, poliittiset ja sosiaaliset kehityskulut sekä ilmaston- ja ympäristönmuutoksen elinolosuhteisiin, kuten ruokaturvaan tai talouteen aiheuttamat muutokset. Suurin osa siirtolaisista on nuoria aikuisia, jotka etsivät työmahdollisuuksia. Vaikka globaalisti kansainvälisen muuttoliikkeen taso on kasvanut vain hiukan 1960-luvulta lähtien, muuttoliikkeestä on tullut merkittävä jakolinjoja aiheuttava poliittinen kysymys sekä kansallisesti että EU:n piirissä. Poliittisen päätöksenteon tukemiseksi ja viranomaistoiminnan ohjaamiseksi muuttoliikkeiden ennakoinnin merkitys kasvaa. Samalla kuitenkin ennakointi muuttuu yhä vaikeammaksi, mikä edellyttää hyvää valmiutta ja varautumista maahantulijoiden määrän nopeisiin vaihteluihin.
Suomeen suuntautuva maahanmuutto on kasvanut viime vuosikymmenillä kansainvälisesti vertailtuna nopeasti: ulkomaan kansalaisten määrä Suomessa on kymmenkertaistunut vuodesta 1990 vuoteen 2019. Suurin osa Suomeen suuntautuvasta muuttoliikkeestä tapahtuu työn, perheen tai opiskelun perusteella. Maahanmuuttajat ovat muuta väestöä nuorempia. Venäjän hyökkäyksen seurauksena Suomeen on tullut Ukrainasta kymmeniä tuhansia pakolaisia, joista monet haluavat myös työllistyä suomalaisille työmarkkinoille. Ukrainalaisten työllistymispotentiaalia nostaa keskimäärin korkea koulutus. Lyhyellä aikavälillä sitä kuitenkin laskee kotimaisten kielten taidon puute, oleskelun määräaikaisuus sekä tulijoiden ikä- ja sukupuolijakauma. Yli 90 % tilapäistä suojelua hakeneista ukrainalaisista on naisia ja lapsia.
Suomeen tarvitaan yhä enemmän työvoimaa ulkomailta. Suomi ja Eurooppa kilpailevat parhaista osaajista muun maailman kanssa. Kilpailu kiristyy sitä mukaa kun korkean tulotason maiden väestö ikääntyy ja maat toteuttavat aktiivisia toimia osaajien veto- ja pitovoiman vahvistamiseksi.
Väestön ikärakenne, huoltosuhde, määrä, väestönkasvu ja muuttoliikkeet vaikuttavat suoraan yhteiskunnalliseen suunnitteluun kansallisesti ja alueellisesti. Tämän lisäksi väestön elinkeino-, koulutus- ja perherakenne sekä kieli- ja etninen jakauma vaikuttavat monin tavoin esimerkiksi erilaisten palvelujen tarpeeseen.
Vuonna 2020 maailman väestöstä yli puolet asui kaupungeissa. Vuoteen 2030 mennessä kaupunkien osuuden ennustetaan kohoavan noin 60 %:iin. YK:n mukaan yli 10 miljoonan asukkaan megakaupunkeja on jo yli kolmekymmentä ja vuoteen 2030 mennessä niitä ennustetaan olevan kymmenkunta enemmän. Kaupungistumiskehitys on nopeaa Aasiassa ja erityisesti Afrikassa. Kaupungistumiseen liittyy monia mahdollisuuksia, kuten runsas koulutustarjonta ja elinkeinojen harjoittaminen, työpaikkatarjonta sekä moninaiset valinnan mahdollisuudet vapaa-ajassa. Erityisesti kehittyvissä maissa hyvän hallinnon ja varallisuuden puutteeseen liittyvä epätasa-arvo ja yhteiskunnallinen levottomuus korostuvat.
Myös Suomessa väestö keskittyy kaupunkeihin ja niiden lähiseutuihin, eikä koronapandemia aiheuttanut kehitykseen suuria muutoksia. Suomessa keskeiset kaupunkiseudut ja metropolialue ovat talouden vetureita ja innovaatioiden syntysijoja. Nykyisin Suomen kaupunkialueilla asuu yli 70 % väestöstä. Väestön ja varallisuuden eriytymistä tapahtuu sekä kuntien ja alueiden sisällä että välillä. Harvaan asutussa Suomessa monipaikkaisen ja paikkariippumattoman työn lisääntyminen on mahdollisuus paitsi arjen elämäntapavalintoihin myös alueiden elinvoimaisuuden vahvistamiselle. Valtakunnallisen aluerakenteen kehittyminen monikeskuksisena, verkottuvana ja toimiviin liikenne- ja viestintäyhteyksiin perustuvana kokonaisuutena tukee maan eri osien vahvuuksien hyödyntämistä ja kaupunkien ja maaseudun vuorovaikutusta.
Kaupunkeihin ja niiden kehysalueille väestöä vetävät työpaikat, asumismuodot, palvelut ja laajemmat valinnan mahdollisuudet. Suurimmat hyvinvointierot löytyvät kuitenkin pääkaupunkiseudun sisältä. Suomen suurimpien kaupunkien sisällä asuinalueet voivat eriytyä (segregaatio). Kasvukeskuksissa nopea väestömäärän kasvu edellyttää jatkuvaa asuntojen tuotantoa.
Suomen maapinta-alasta on 68 % harvaan asuttuja alueita ja valtaosassa Suomen kuntia väestö vähenee. Erityisen haasteellisia ovat alueet, joilla väestö vähenee, ikääntyy ja edelleen harvenee. Nämä tekijät aiheuttavat haasteita erityisesti julkisten palveluiden järjestämiselle. Väestön vanhetessa myös julkisten palvelujen tarve kasvaa. Tulevilla hyvinvointialueilla on kuntia vahvemmat edellytykset vastata palveluiden tarpeen kasvuun kestävästi. Siitäkin huolimatta huoltosuhde on kasvamassa kestämättömäksi monilla alueilla. Joidenkin kuntien voi olla jo vaikea selvitä lakisääteisten palvelujen kestävästä järjestämisestä. Kuntien tehtäväkenttä ja myös rahoituspohja tulee joka tapauksessa muuttumaan sote-uudistuksen myötä.
Taantuvien alueiden väestö on tyypillisesti usein myös vanhempaa, heikommin koulutettua ja sairaampaa kuin kaupungeissa ja niiden lähialueilla, kun nuoret muuttavat opiskelun ja työpaikkojen perässä kasvukeskuksiin. Työikäisen väestön vähetessä heikentyvät myös kestävän elinkeinotoiminnan edellytykset. Erityisesti osaavasta työvoimasta on jo nyt pula monella alueella ja alalla, myös kaupungeissa. Palvelutuotannon ongelmat heikentävät alueellista vetovoimaa. Työvoiman saatavuusongelmat heijastuvat palvelujen riittävyyteen ja laatuun.
Vakituisesti maaseudulla asuu noin 1,5 miljoonaa henkilöä, mutta paljon suurempi määrä väestöstä asuu osa-aikaisesti maaseutualueilla, esimerkiksi työnteon ja vapaa-ajan viettämisen tai perhesyiden vuoksi. Monipaikkaisen ja paikkariippumattoman työn lisääntyminen voi olla mahdollisuus harvaan asuttujen alueiden elinvoimaisuuden vahvistamiselle. Kausiasukkaiden siirtyminen vakituisesta asuinpaikasta kausittaiselle asuinpaikalle kasvattaa maaseudun väkilukua reilusti yli miljoonalla henkilöllä ja siten puolet Suomen alueista ovatkin kausittaisesti kasvavia. Ilmiö haastaa kaksijakoista aluekäsitystämme ja siihen liittyvistä tarpeista tarvitaan lisää tietoa.
Myös TKI-toiminta ja investoinnit keskittyvät kasvukeskuksiin. Pelkästään Uudenmaan osuus koko maan T&K-menoista on puolet ja neljän suurimman maakunnan osuus yhteensä 80 %. Alueiden kehityksen eriytymiseen vaikuttaa myös alueiden erilaiset toimialarakenteet, joihin ilmastonmuutoksen sopeutumistoimet, esim. energian hinta, veroratkaisut tai raaka-aineiden saatavuus vaikuttavat eri tavoin.
Kaikkialla maaseudulla huippunopeat ja toimintavarmat kiinteät tietoliikenneyhteydet eivät keskimäärin ole yhtä kattavat kuin tiheämmin asutuilla alueilla, mutta mobiiliviestintäverkkojen kohdalla tilanne on selvästi tasaisempi. Teknologisesta kehityksestä riippuu, millaiseksi palvelutaso koko maan tasolla tulevaisuudessa muodostuu. Hyvät tietoliikenneyhteydet mahdollistavat yhteiskunnan toimintojen digitalisaation, paikkariippumattoman ja monipaikkaisen työn lisääntymisen sekä myös maaseutualueiden yritystoiminnan teknologisen kehityksen. Pelastus- ja turvallisuuspalveluiden turvaaminen kaventaa alueellista eriytymistä ja lisää luottamusta yhteiskuntaan. Eri politiikan aloilla tuleekin tunnistaa ja huomioida toimenpiteiden positiiviset ja negatiiviset vaikutukset eri alueisiin.
Muutaman viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana äärimmäinen köyhyys maailmassa sekä yhteiskuntien välinen taloudellinen eriarvoisuus ovat vähentyneet. Yhteiskuntien sisäinen taloudellinen eriarvoisuus on sen sijaan samalla aikajaksolla kasvanut. Yhä enemmän varallisuutta kasaantuu kaikkein rikkaimmille. Äärimmäisessä köyhyydessä eläviä on edelleen satoja miljoonia ja koronapandemian myötä kehityksessä koettiin ainakin hetkellinen takaisku. Eriarvoistumiskehitys voi lisätä haavoittuvassa asemassa olevien hyväksikäyttöä. Globaali oppimisen kriisi on syventynyt entisestään. Ilmastokriisi ja ympäristöongelmat voivat lisätä ihmisten välistä eriarvoisuutta merkittävällä tavalla. Helteistä kärsivät sosiaalisen asemansa, terveytensä ja ikänsä vuoksi haavoittuvimmat ryhmät, kuten vanhukset, sairaat, köyhät ja vammaiset henkilöt. Globaali eriarvoisuus on taustatekijä monille Euroopan ja Suomen kohtaamille haasteille. Digitaalinen eriarvoistuminen on myös merkittävä osattomuutta aiheuttava ongelma, ja teknologiakehitys voi osaltaan lisätä eri väestöryhmien välistä eriarvoistumiskehitystä.
Suomessa on edelleen suuria terveys- ja hyvinvointieroja alueiden ja väestöryhmien välillä. Suurin osa kansalaisista voi hyvin, mutta kaikki eivät ole päässeet mukaan myönteiseen kehitykseen. Suomalaisen yhteiskunnan eriarvoisuus näkyy terveyden, hyvinvoinnin, tulojen, varallisuuden, osaamisen, työllisyyden ja asuinalueiden kehityksen epätasaisena jakautumisena, eroina eri väestöryhmien yhteiskunnallisessa osallistumisessa sekä eriytyvissä ja polarisoituneissa arvoissa ja asenteissa. Kulttuuriset ja kielelliset erot kasvavat maan sisällä. Korkea inflaatio ja nopea vihreä siirtymä heikentävät erityisesti pienituloisten asemaa.
Suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tavoitteena on tasata eriarvoisia lähtökohtia ja ehkäistä syrjäytymistä yhteiskunnasta. Kansainvälisessä vertailussa tuloerot ovat Suomessa pienet ja sosiaalinen liikkuvuus korkeaa, mutta varallisuuserot ovat Suomessa kasvaneet lähes yhtäjaksoisesti 30 vuotta. Pienituloisuuden myötä erityisesti nuorilla aikuisilla, yksin asuvilla sekä yli 75-vuotiailla on Suomessa köyhyys- tai syrjäytymisriski. Lapsiperheköyhyys erityisesti yksinhuoltajatalouksissa ja maahanmuuttajatalouksissa on kääntynyt kasvuun. Yksinhuoltajien, joista suurin osa on naisia, sekä vammaisten työllisyysaste on selvästi matalampi kuin väestössä keskimäärin. Suomeen on viime vuosikymmeninä muodostunut kohtalaisen korkea, suhdanteista riippumaton vaikeasti työllistyvien joukko. Työttömillä on muita enemmän pitkäaikaissairauksia, ja he kokevat terveydentilansa työssä käyviä heikommaksi. Huono-osaisuuteen ja syrjäytymiseen liittyy vahvasti moniongelmaisuus ja ylisukupolvisuus, joka voi ilmetä myös turvallisuutta heikentävinä vaikutuksina. Viime vuosina on saatu myös tutkimusnäyttöä siitä, että yhteiskunnan rakenteet eivät riittävästi tue yhdenvertaisuuden toteutumista taustasta riippumatta. Esimerkiksi monikielisyys on yhteiskunnalle enenevässä määrin voimavara, ja myönteisen kieli-ilmapiirin kehittyminen vaatii tukemista. Työelämässä ja koulutuksessa tapahtuvan välittömän tai välillisen syrjinnän vaikutukset ovat moninaiset, ja voivat johtaa heikompaan toimeentuloon, asuinalueiden, koulutusalojen ja työmarkkinoiden eriytymiseen sekä luottamuksen heikentymiseen yhteiskuntaa kohtaan.
Sukupuolten tasa-arvoisuus on keskeinen osa suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Sukupuolten välillä on kuitenkin edelleen eroa mm. palkoissa ja työsuhteiden laadussa. Myös hoivavastuu ja perhevapaiden käyttö jakautuvat epätasaisesti naisten ja miesten välillä. Sukupuolenmukainen eriytyminen on vahvaa koulutuksessa ja työelämässä kansainvälisestikin vertailtuna. Naisiin kohdistuva ja lähisuhdeväkivalta ovat edelleen sitkeä ihmisoikeusongelma maassamme. Lisäksi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt kohtaavat paljon syrjintää ja häirintää esimerkiksi työelämässä. Tärkeää on kiinnittää huomiota myös sukupuolen ja muiden tekijöiden yhteisvaikutukseen: esimerkiksi ulkomaalaistaustaisten naisten työllisyys on matalampaa kuin Suomessa syntyneiden naisten ja maahanmuuttajataustaisten miesten.
Osaaminen rakentuu vahvalle sivistys- ja kulttuuriperustalle ja luo pohjan näiden edelleen vahvistamiselle. Osaavat ja luovat ihmiset kasvattavat inhimillisiä voimavaroja, rakentavat sivistystä, kehittävät kulttuuria ja kartuttavat kulttuuriperintöä, jolle myös tulevat sukupolvet voivat rakentaa. Koulutus ja mahdollisuudet toteuttaa ja kehittää omaa osaamista ja luovuutta taustasta riippumatta sekä kaikkien mahdollisuus osallistua monipuolisesti sivistys- ja kulttuurielämään takaavat myös tasa-arvoa yhteiskunnassa.
Suomen koulutusjärjestelmä on kansainvälisissä vertailuissa erinomainen, ja koulutuksen odotetaan ratkaisevan yhä monimutkaisempia haasteita. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen merkitys lapsen oppimiselle, kehitykselle ja hyvinvoinnille on yhä laajemmin tunnustettu ja esiopetukseen osallistuu jo lähes koko ikäluokka. Varhaiskasvatukseen osallistuminen on kuitenkin alemmalla tasolla kuin muissa Pohjoismaissa tai OECD-maissa keskimäärin. Perusosaamisen lasku ja osaamisen polarisoituminen vaikeuttavat laadukkaan perusopetuksen järjestämistä koko maassa. Kansallisten ja kansainvälisten tutkimusten mukaan suomalaisnuorten osaaminen on ollut vuodesta 2006 lähtien laskusuunnassa ja samalla oppilaiden väliset osaamisen erot ovat kasvaneet. Peruskouluaan päättävien suomalaisnuorten osaamisen lasku on ollut OECD-maiden jyrkimpiä matematiikassa ja luonnontieteissä ja lasku vastaa laskennallisesti noin yhden kouluvuoden aikana saavutettua oppimäärää.
Vuoden 2018 PISA-tutkimuksessa suomalaisnuorten perheen sosioekonominen asema (vanhempien koulutus ja ammatti sekä kodin varallisuus) oli ensimmäistä kertaa yhteydessä oppilaiden osaamiseen vähintään yhtä merkittävästi kuin OECD-maissa keskimäärin. Vielä vuonna 2009 vaikutus oli yksi vertailumaiden pienimpiä. PISA-aineiston mukaan kotitaustan vaikutus tuloksiin on Suomessa voimistunut, kun se muissa kehittyneissä maissa on pysynyt ennallaan. Kotitausta on selvästi yhteydessä myös korkeakoulutukseen hakeutumiseen. Kehitys on ollut selkeästi suomalaisen koulutuspolitiikan tavoitteiden vastaista. Tyttöjen ja poikien osaamiserot ovat Suomessa monia muita maita suuremmat.
Koulutustaso on jäänyt jälkeen keskeisistä kilpailijamaista ja suhteellinen osaamistaso on heikentynyt. Korkeakoulutuksessa suomalaisten nuorten aikuisten koulutustaso on pysynyt ennallaan pitkän aikaa samalla kun kilpailijamaiden koulutustaso on kasvanut. Väestön hyvinvoinnin suotuisa kehitys viime vuosikymmeninä on suurelta osin liittynyt koulutusrakenteen muutokseen, ja tämän rakenteellisen kehityksen päättyessä väestön terveyden, toimintakyvyn ja hyvinvoinnin koheneminen uhkaa päättyä tai ainakin hidastua. Suomen 25–34-vuotiaiden keskimääräinen koulutustaso on suhteellisesti OECD-maiden keskiarvon tasolla. Kansainvälinen kilpailu osaajista on kireää, ja maailmalla panostetaan valtavasti osaamis- ja koulutustason kasvattamiseen. Osaavat ja luovat ihmiset ovat Suomelle tärkeä voimavara ja kilpailutekijä, jonka merkitys globaalissa kilpailussa on entisestään kasvava. Työmarkkinoilla on suurin lisäystarve korkeasti koulutetusta työvoimasta ja yhä useammissa ammattiryhmissä on pulaa osaajista. Suomalaisen työikäisen väestön työssä jaksamiseen ja työkyvyn tukemiseen on kiinnitettävä huomiota työkykyä ylläpitävillä toimenpiteillä.
Osaamisen ja sivistyksen kokonaiskuvassa myös maahanmuuttajien onnistunut kotoutuminen on avaintekijä väestökehityksen ja työllisyyden kannalta. Tässä keskiössä ovat koulutusjärjestelmän ja -palveluiden kehittäminen siten, että jokaiselle maahanmuuttajalle löytyy hänen omista lähtökodistaan sopiva polku vahvistaa kielitaitoaan ja yhteiskunta- ja työelämätaitojaan sellaiselle tasolle, että hän kykenee kotoutumaan ja luomaan itselleen merkityksellisen elämän Suomessa. Kotoutuminen edellyttää myös yhteiskunnan vastaanottavuuden kehittämistä ja esimerkiksi rekrytointisyrjinnän vähentämistä.
Siirryttäessä yhä enemmän aineellisesta aineettomaan tuotantoon ja aineettoman tuotannon (mm. kulttuuri- ja viihdesisällöt) osuuden kasvaessa ihmisten elämässä, taiteen ja kulttuurin merkitys lisääntyy edelleen. Digitalisaatiokehityksessä luovien sisältöjen kysyntä kasvaa, mutta usein sisällön tuottajien oikeudet eivät tule tasa-arvoisesti huomioiduksi nopeassa kehityksessä eikä taide- ja kulttuurialan arvostus ja asema yhteiskuntapolitiikassa aina vastaa tätä kehitystä.
Muutokset ihmisten arjessa vaikuttavat niin talouteen kuin yhteiskunnalliseen päätöksentekoon – sekä päinvastoin. Työ, opiskelu, yhteiskunnallinen osallistuminen, oikeus hoitoon, laadukas lähiympäristö sekä hyvät ihmissuhteet ja vapaa-aika muodostavat perustan merkitykselliselle arjelle.
Osa koronapandemian aiheuttamista vaikutuksista ihmisten arkeen jäänee pitkäkestoisiksi, kuten etätyön ja -opiskelun lisääntyminen sekä matkustamisen väheneminen. Etätyö ja -opiskelu mahdollistavat arjen rytmittämisen vähemmän kuormittavaksi. Toisaalta lisääntyvä kotonaolo aiheuttaa osalle ihmisistä yksinäisyyttä ja osattomuutta, etenkin kun samanaikaisesti yksin asuminen on yhä yleisempää. Riskeinä ovat myös mielenterveysongelmien lisääntyminen, arjen fyysisen aktiivisuuden väheneminen, epäterveellinen ravitsemus sekä vapaa-ajan ja työn kuormittava sekoittuminen.
Vapaa-aika mahdollistaa ihmisten elämään tärkeitä sisältöjä. Kulttuuritilaisuuksissa käyminen lisääntyi ennen koronapandemiaa, jonka väistyessä palattaneen kasvuun. Liikuntaa ja urheilua harrastetaan myös edelleen aktiivisesti, mutta arkiaktiivisuuden vähentyessä ihmiset liikkuvat kokonaisuutena yhä vähemmän, mikä lisää terveys- ja hyvinvointihaasteita sekä yhteiskunnallisia kustannuksia. Osallisuus on hyvinvoinnin edellytys ja erilaiset vapaa-ajan yhteisöt sekä järjestötoiminta ovat tärkeitä osallisuuden toteutumisen paikkoja.
Osallisuus, turvallisuuden tunne, oikeudenmukaisuus ja luottamus yhteiskuntaan sekä sen instituutioihin ja toisiin kansalaisiin rakentavat henkistä kriisinkestävyyttä ja yhteiskunnan kriisinsietokykyä.
Digitaalisaatio muuttaa lähes kaikkia elämänalueita työstä ja arjen asioimisesta harrastuksiin ja sosiaalisiin suhteisiin. Erilaisten älylaitteiden ja teknologioiden käytön yleistymisen ja laajenemisen vaikutukset ovat monitahoiset. Digitalisaatio luo uusia mahdollisuuksia, palveluita ja merkityksellisiä sisältöjä ihmisten elämään esimerkiksi helpottamalla sosiaalisten suhteiden ylläpitoa sekä mahdollistamalla erilaisen harrastamisen yhä laaja-alaisemmin myös harvaan asutuilla seuduilla. Toisaalta digitalisaatio voi esimerkiksi muuttaa ihmissuhteita pinnallisemmiksi, vähentää arjen fyysistä aktiivisuutta ja kasvattaa nuorten epävarmuutta ja menestymispaineita, kun sosiaalinen media luo mielikuvia täydellisestä elämästä. Ikääntynyt väestö on aktivoitunut digitaalisten välineiden ja palvelujen käytössä, joskin esimerkiksi muistisairauksien kasvava määrä asettaa haasteita digitaalisessa ympäristössä selviytymiselle.
Länsimaissa maallistuminen on jatkunut pitkään, mutta globaalisti uskonnon merkitys vaikuttimena ei ole vähenemässä. Tämä voi heijastua maahanmuuton myötä arjessa ja yhteiskunnassa. Ilmaston lämpeneminen ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen vaikuttavat myös väistämättä arkeen ja muuttanevat ihmisten käyttäytymistä liikkumisesta ruokailutottumuksiin sekä kulutusvalintoja. Huoli ilmastonmuutoksesta varjostaa jo monien arkisiakin unelmia.
Yhteiskunnan valtavat ja alati kasvavat valintojen mahdollisuudet voivat aiheuttaa ihmisille ahdistusta herättäessään jatkuvia kysymyksiä ja epäilyjä omista valinnoista. Viitteitä on myös entistä vahvemmasta eriytymisestä siten, että joillekin arki on aktiivista osallistumista toisten jäädessä ulkopuolisiksi.
Muutoksia huolimatta arjessa on myös paljon pysyvyyttä, koska nuorten unelmat ovat edelleen hyvin perinteisiä: elämältä toivotaan työtä, hyvää terveyttä ja läheisiä ihmissuhteita.