Hyppää sisältöön

Lehdistönvapaus kaventunut globaalisti – tulokset vaihtelevat Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaissa

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 6.5.2024 13.31
Uutinen

Uuden indeksin mukaan lehdistönvapaus on uhattuna paitsi maailmanlaajuisesti, yhä enenevissä määrin myös Euroopassa. Suomen keskeisimmistä kahdenvälisistä kumppanimaista eniten paransivat 46 sijaa noussut Tansania ja Venäjän hyökkäykseltä puolustautuva Ukraina.

Lehdistönvapaus kaventunut globaalisti – tulokset vaihtelevat Suomen kehitysyhteistyön kumppanimaissa

Kaksi toimittajaa selät vasten kameraa kuvaavat sairaalan raunioita Gazassa.
Journalistit dokumentoivat sairaalan raunioita Khan Yunisin kaupungissa Etelä-Gazassa. UNESCO palkitsi palestiinalaiset journalistit Gazan sodan dokumentoinnista Guillermo Cano World Press Freedom Prize -palkinnolla 2. toukokuuta. Kuva: AFP / Lehtikuva

Lehdistönvapauden tila jatkaa huolestuttavaa kehitystään, käy ilmi Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) vuoden 2024 indeksistä.

Maailmanlaajuisesti journalistien vapautta kaventavat erityisesti poliittisen tuen heikentyminen ja hallitusten lehdistönvapautta vahingoittava toiminta. Suurin pudotus vuoden takaisesta indeksistä on tapahtunut mittarissa, joka kuvaa hallitusten toimintaa ja vaikutusta lehdistönvapauteen.

Suomen sijoitus pysyi viidentenä.

”Tilanne on Suomessa vakaa, ja globaalissa mittakaavassa voimme katsoa, että Suomi kuuluu absoluuttiseen kärkeen. Siinä mielessä akuuttia hätää ei täällä ole”, sanoi Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Kaius Niemi lehdistönvapauden päivän seminaarissa perjantaina 3. toukokuuta.

Suomen lähialueista erityisesti Itä-Euroopassa lehdistönvapaus on indeksin mukaan heikentynyt. Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset näkyvät maissa, joissa Venäjän hallintoa myötäilevät poliitikot pyrkivät vaikuttamaan journalistien riippumattomuuteen. Esimerkiksi Slovakia putosi mittauksessa 12 sijaa ja Georgia jopa 26 sijaa.

Valonpilkahduksia Ukrainassa ja Tansaniassa

Suomen kehitysyhteistyön kahdenvälisten kumppanimaiden tulokset vuoden 2024 indeksissä vaihtelevat.

Itä-Euroopan kielteisestä trendistä riippumatta Ukrainan tulos oli myönteinen. Maa nousi Venäjän hyökkäyssodasta huolimatta 18 sijaa ja on nyt mittauksessa sijalla 61. Ukraina on vuosina 2024–2028 Suomen suurin kehitysyhteistyön kumppanimaa.

Suurimman harppauksen otti Tansania, joka nousi mittauksessa jopa 46 sijaa. RSF:n mukaan Tansanian lehdistönvapaustilanne on parantunut vuoden 2021 vallanvaihdon jälkeen.

Suomen kumppanimaista Afrikan suurimpia nousijoita on Tansanian rinnalla 14 sijaa parantanut Kenia. Afrikassa yleinen trendi on kuitenkin laskeva: raportin mukaan väkivalta toimittajia kohtaan yleistyi vaalien yhteydessä useassa Afrikan maassa vuonna 2023.

Takapakkia Lähi-idässä ja Somaliassa

Uuden raportin keskeisimpiä nostoja on journalistien heikentynyt tilanne Palestiinassa, jossa yli 100 palestiinalaista journalistia on surmattu viimeisten kuuden kuukauden aikana. Palestiinan sijoitus indeksissä on 157. Suomen kehitysyhteistyö alueella on kohdistunut opetussektorin tukemiseen.

Myös Suomen pitkäaikaisessa kumppanimaassa Somaliassa tilanne on heikko. Sijalle 145 pudonnut Somalia on raportin mukaan Afrikan vaarallisin maa journalisteille.

Tästä huolimatta journalisteilla ja heidän välittämillään tarinoilla on tärkeä rooli rauhan rakentamisessa, uskoo Vikesin asiantuntija Wali Hashi.

”Tarina rauhasta on journalistisesta näkökulmasta kiinnostava, koska rauhan käsite on uusi ilmiö maassa, joka on ollut vuosikymmeniä sisällissodassa”, Hashi sanoi lehdistönvapauden päivän seminaarissa. Hänen mukaansa rauhan elvyttäminen on myös journalistien tehtävä.

Hashin puheenvuoro kuultiin videon välityksellä Somaliasta, jossa hän tekee yhteistyötä paikallisten toimittajien kanssa.

Lehdistönvapauden päivän seminaarin järjestivät Vikes, Demo Finland, Journalistiliitto, Toimittajat ilman rajoja Suomi ja Suomen Unesco-toimikunta.

Suomen keskeisimpien kumppanimaiden sijoitukset

Kehitysyhteistyön keskeisten kumppanimaiden sijoitukset vuonna 2024, sulkeissa muutokset vuoden 2023 indeksistä.

  • Afrikka: Etiopia, 141 (-11); Kenia, 102 (+14); Mosambik, 105 (-3); Somalia, 145 (-4); Tansania, 97 (+46)
  • Aasia: Nepal, 74 (+21); Palestiina, 157 (-1); Syyria, 179 (-4); Kirgisia, 120 (+2); Tadzikistan, 155 (-2); Uzbekistan, 148 (-11)
  • Eurooppa: Ukraina, 61 (+18)

Lue lisää