Hoppa till innehåll

Pressfriheten har minskat i hela världen – resultaten varierar i Finlands partnerländer inom utvecklingssamarbetet

utrikesministeriet
Utgivningsdatum 6.5.2024 13.31 | Publicerad på svenska 8.5.2024 kl. 10.30
Nyhet

Det nyaste indexet visar att pressfriheten är hotad både globalt och i allt högre grad också i Europa. Av Finlands viktigaste bilaterala partnerländer klarade sig bäst Ukraina som försvarar sig mot det ryska angreppet och Tanzania som tog sig hela 46 platser uppåt i rankinglistan.

Pressfriheten har minskat i hela världen – resultaten varierar i Finlands partnerländer inom utvecklingssamarbetet

Kaksi toimittajaa selät vasten kameraa kuvaavat sairaalan raunioita Gazassa.
Journalister vid ruinerna av ett sjukhus i staden Khan Yunis i Gaza. De palestinska journalisterna fick den 2 maj UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom Prize för dokumenteringen av kriget i Gaza. Bild: AFP/Lehtikuva

Pressfriheten ser ut att fortsätta den oroväckande trenden nedåt framgår det av 2024 årets pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser (RSF).

Globalt sett begränsas journalisternas frihet särskilt av det svaga politiska stödet och regeringarnas verksamhet som skadar pressfriheten. Den största nedgången jämfört med indexet i fjol har skett i indikatorer som visar regeringarnas verksamhet och inverkan på pressfriheten.

Finland har behållit sin femte plats.

”Läget är stabilt i Finland, och globalt sett kan vi säga att Finland tillhör de absolut bästa. På det sättet går det ingen akut nöd på oss”, sade ordföranden för Reportrar utan gränser rf. Kaius Niemi vid ett seminarium som hölls på pressfrihetsdagen den 3 maj.

När man ser på Finlands närområden har pressfriheten försämrats särskilt i Östeuropa. Konsekvenserna av det ryska anfallskriget syns i länder med politiker som sympatiserar med den ryska regimen och som försöker påverka den journalistiska objektiviteten. Till exempel Slovakien har tappat 12 placeringar och Georgien till och med 26 placeringar i rankingen.

Ljusglimtar i Ukraina och Tanzania

Indexet för 2024 visar att resultaten från Finlands bilaterala partnerländer inom utvecklingssamarbetet varierar.

Trots den negativa trenden i Östeuropa nådde Ukraina ett positivt resultat. Landet tog sig 18 platser uppåt och ligger nu på plats 61. Ukraina är Finlands största partnerland inom utvecklingssamarbetet 2024–2028.

Tanzania har tagit det största språnget och klättrat till och med 46 placeringar i rankingen. Enligt RSF har pressfriheten förbättrats i Tanzania efter maktskiftet 2021.

Ett annat afrikanskt land som har klarat sig bra i rankingen är Kenya som tagit sig 14 platser uppåt. Den allmänna trenden i Afrika går dock nedåt: enligt rapporten utsattes journalister allt oftare för våld i flera afrikanska länder i samband med valen 2023.

Tillbakagång i Mellanöstern och Somalia

Ett av den nya rapportens fokusområden är journalisternas försämrade situation i Palestina. Under de senaste sex månaderna har över 100 palestinska journalister mist livet. Palestina ligger på plats 157 i rankingen. Finlands utvecklingssamarbete i regionen har fokuserat på att stödja undervisningssektorn.

Läget är dåligt även i Finlands långvariga partnerland Somalia. Somalia som fallit på plats 145 i rankingen är enligt rapporten det farligaste afrikanska landet för journalister.

Trots detta har journalisterna och de berättelser de förmedlar en viktig roll i att bygga upp fred, tror Wali Hashi, expert på Vikes.

”Ur journalistisk synvinkel är berättelsen om fred intressant eftersom fredsbegreppet är något nytt i ett land som haft inbördeskrig i årtionden”, sade Hashi vid pressfrihetsdagens seminarium. Enligt Hashi är det också journalisternas uppgift att återställa freden.

Hashis tal hördes via video från Somalia där han samarbetar med lokala journalister.

Seminariet arrangerades av Vikes, Demo Finland, Journalistförbundet, Reportrar utan gränser Finland och Finlands Unesco-kommission.

Finlands viktigaste partnerländers placeringar

Partnerländernas ranking 2024, förändringarna jämfört med indexet för 2023 inom parentes

  • Afrika: Etiopien, 141 (-11); Kenya, 102 (+14); Moçambique, 105 (-3); Somalia, 145 (-4); Tanzania, 97 (+46)
  • Asien: Nepal, 74 (+21); Palestina, 157 (-1); Syrien, 179 (-4); Kirgizistan, 120 (+2); Tadzjikistan, 155 (-2); Uzbekistan, 148 (-11)
  • Europa: Ukraina, 61 (+18)

Läs mer