FI SV EN

Ehdota kansainvälisen tasa-arvopalkinnon saajaa

Valtioneuvoston viestintäosasto 19.3.2017 11.00
Tiedote 119/2017

Yleisöllä sekä Suomessa että ulkomailla on nyt mahdollisuus tehdä ehdotuksia Suomen hallituksen perustaman kansainvälisen tasa-arvopalkinnon ensimmäiseksi saajaksi. Tasa-arvopalkinnon voi saada henkilö tai toimija, jonka katsotaan edistäneen sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla.

Ehdotuksia voi tehdä osoitteessa genderequalityprize.fi Minna Canthin päivästä sunnuntaista 19. maaliskuuta alkaen. Minna Canthin päivä on tasa-arvon päivä, vuonna 1844 syntyneen kirjailijan ja yhteiskunnallisen vaikuttajan syntymäpäivä. Canth oli ensimmäinen suomalaisnainen, joka sai oman liputuspäivän.

Ehdotuksia kansainvälisen tasa-arvopalkinnon saajaksi voi jättää toukokuun loppuun asti.

Suomen hallitus on perustanut kansainvälisen tasa-arvopalkinnon, International Gender Equality Prize, Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Sillä halutaan edistää sukupuolten tasa-arvoa eri puolilla maailmaa ja tukea kansainvälistä tasa-arvokeskustelua. Palkinnosta kertoi pääministeri Juha Sipilä kansainvälisenä naisten päivänä 8.3. Tampereella.

Tasa-arvopalkinnon voi saada henkilö tai toimija, jonka katsotaan edistäneen sukupuolten tasa-arvoa kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Palkintoon kuuluu rahapalkinto, jota palkittava ei kuitenkaan saa omaan käyttöönsä, vaan hänen on edelleen nimettävä käytännön avustuskohde, jolla vahvistetaan naisten asemaa. Palkinto jaetaan yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa.

Palkinto myönnetään joka toinen vuosi. Se luovutetaan ensimmäisen kerran syksyllä 2017. Palkintosumma on tänä vuonna suuruudeltaan 150 000 euroa. Palkinnon saajaa ehdottaa valtioneuvoston kanslian nimeämä palkintolautakunta, johon kuuluvat tänä vuonna sen puheenjohtajana Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteeri Pekka Timonen sekä kirjailija ja tutkija Rosa Meriläinen.

Lisätietoja:
Pääministerin erityisavustaja (kansainväliset asiat) Anna-Kaisa Heikkinen, p. 040 7483 867, anna-kaisa.heikkinen(at)vnk.fi
Palkinto: palkintolautakunnan puheenjohtaja, Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, p. 040 5511 551, paulina.ahokas(at)tampere-talo.fi
Tasa-arvokysymykset: STM:n tasa-arvoyksikön johtaja Tanja Auvinen, p. 0295 163715, tanja.auvinen(at)stm.fi
Suomen maakuva: ulkoasianministeriön maakuvayksikön päällikkö, Petra Theman, p. 0295 351 558, petra.theman(at)formin.fi

Suomi nostaa tasa-arvokysymykset esiin kansainvälisellä tasa-arvopalkinnolla – VNK:n tiedote 8.3.2017
Kansainvälinen tasa-arvopalkinto Twitterissä