Valtioneuvosto hyväksyi toimenpideohjelman rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi
Valtioneuvosto on 5. syyskuuta tehnyt periaatepäätöksen toimenpideohjelmasta rasismin torjumiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Toimenpideohjelma tarkentaa tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa, jonka hallitus antoi eduskunnalle 31. elokuuta 2023.
Toimenpideohjelma sisältää 62 toimenpidettä yhteiskunnallisen ilmapiirin ja väestöryhmien välisten suhteiden parantamiseen, tietoisuuden lisäämiseen sekä erityisesti työelämässä ja koulutuksessa tapahtuvan rasismin ja syrjinnän torjumiseen. Resursseja kohdennetaan myös jo hyviksi havaittujen toimien vahvistamiseen ja laajentamiseen.
Toimenpideohjelmalla on neljä keskeistä tavoitetta:
- Yhteiskunnan eriarvoistavien rakenteiden purkaminen työmarkkinoilla ja muualla yhteiskunnassa,
- Hyvien väestösuhteiden vahvistaminen,
- Työmarkkinoille pääsyn edistäminen,
- Rasismia koskevan tietopohjan vahvistaminen.
Uusilla avauksilla vauhtia yhdenvertaisuuden toteutumiseen
Toimenpideohjelman läpileikkaaviksi linjauksiksi on valittu uudet rasismin vastaisen
työn avaukset sekä lisäpanostukset nuorten yhdenvertaisuuden edistämiseen. Toimenpidekokonaisuudet mukailevat valtioneuvoston tiedonannon toimenpidekokonaisuuksia.
Pääministerin johdolla käydään pyöreän pöydän keskusteluita yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämisestä vuosittain vaihtuvin teemoin.
Rasismin vastainen ”Me puhumme teoin” -kampanja on käynnistynyt elokuussa 2024. Konkreettisiin, rasismia kitkeviin ja yhdenvertaisuutta edistäviin tekoihin kannustava kampanja toteutetaan yhdessä työmarkkinajärjestöjen, urheilu-, kulttuuri- ja kansalaisjärjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa.
Osana toimenpideohjelmaa järjestetään dialogeja, joiden tavoitteena on lisätä vuoropuhelua koko väestön keskuudessa rasismista ja sen vaikutuksista. Etnisten suhteiden neuvottelukunnat laajentavat dialogitoimintaa lasten ja nuorten kohtaamasta rasismista, sekä järjestävät eri puolilla Suomea tilaisuuksia päättäjille nuorten kokemusten esiin tuomiseksi.
Yhtenä toimenpiteenä toteutettava, koko koulutusjärjestelmän kattava tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kehittämisohjelma tukee ja seuraa lakisääteisten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmien laatimista ja parantaa niiden vaikuttavuutta.
Osana toimenpideohjelmaa toteutetaan myös alueellinen pilottihanke, jonka avulla tuetaan
korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien pääsyä työharjoitteluihin ja osaamistaan vastaaviin tehtäviin sekä heidän yleistä urakehitystään.
TE-toimistoista kunnille siirtyville asiantuntijoille tarjotaan koulutusta muun muassa syrjimättömyydestä työnvälityksessä, monimuotoisuuden edistämisestä työpaikoilla sekä monikulttuurisuuden huomioimisesta rekrytoinneissa.
Uskonnollisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten tietoisuutta syrjintään ja häirintään liittyvistä oikeussuojakeinoista lisätään.
Valtioneuvosto tulee vuosittain käsittelemään kansainvälisten ihmisoikeusvalvontaelinten Suomelle antamat ratkaisut, päätelmät ja suositukset. Valtioneuvoston poliittiselle ja virkamiesjohdolle järjestetään koulutusta yhdenvertaisuusteemoista. Myös valtion henkilöstöjohdolle ja -asiantuntijoille tarjotaan osana toimenpideohjelmaa koulutusta monimuotoisuudesta ja anonyymistä rekrytoinnista.
Järjestöt ja yhteisöt mukana seurannassa ja arvioinnissa
Toimenpideohjelman valmistelussa on huomioitu valtioneuvoston tiedonannon valmistelua varten toteutettujen kuulemisten kautta saadut aineistot, Yhdenvertainen Suomi -toimintaohjelman arviointiraportti sekä toimintaohjelmasta saatu sidosryhmäpalaute.
Toimenpideohjelmaa toteutetaan valtioneuvoston kanslian johdolla yhdessä muiden ministeriöiden ja viranomaisten kanssa. Työtä seuraa valtioneuvoston poikkihallinnollinen hankeryhmä. Työn etenemistä ja toimenpiteiden vaikuttavuutta arvioidaan hallituksen puoliväliriihessä keväällä 2025.
Valtionhallinnon lisäksi työhön tarvitaan mukaan paikallistason sekä kansalaisyhteiskunnan toimijat. Kansalaisjärjestöjen ja uskonnollisten yhdyskuntien toimilla on suuri merkitys,
sillä niillä on viranomaisia läheisempi yhteys eri taustaisten etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen yhteisöihin. Kansalaisjärjestöjen tekemää rasismin vastaista työtä tullaan tukemaan muun muassa valtionavustushakujen kautta.
Vuosittain järjestettävä järjestöfoorumi tarjoaa tilaisuuden yhteiselle keskustelulle toimenpideohjelman teemoista sekä ohjelman seurannasta ja arvioinnista. Foorumiin kutsutaan laajasti eri sidosryhmiä, kuten rasismia ja syrjintää kohtaavia yhteisöjä, kansalaisjärjestöjä, aiheen parissa työskenteleviä edustuksellisia järjestöjä, keskeisiä viranomaisia sekä työelämän toimijoita.
Lisätietoja: yhteiskuntapolitiikan suunnitteluyksikön päällikkö Jouni Varanka, valtioneuvoston kanslia, Strategiaosasto, p. 0295 160 177, etunimi.sukunimi(at)gov.fi sekä toimenpideohjelmaa toteuttavan hankkeen projektipäällikkö, johtava asiantuntija Katriina Nousiainen, valtioneuvoston kanslia, Strategiaosasto, p. 0295 160 735, etunimi.sukunimi(at)gov.fi