Hyppää sisältöön

Statsrådet godkände handlingsprogram för att bekämpa rasism och främja likabehandling

statsrådets kommunikationsavdelning
Utgivningsdatum 5.9.2024 13.32
Pressmeddelande

Den 5 september fattade statsrådet ett principbeslut om ett handlingsprogram för att bekämpa rasism och främja likabehandling. Handlingsprogrammet preciserar det meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering i det finländska samhället som regeringen överlämnade till riksdagen den 31 augusti 2023.

Handlingsprogrammet innehåller 62 åtgärder för att förbättra samhällsklimatet och relationerna mellan olika befolkningsgrupper, för att öka medvetenheten och för att bekämpa rasism och diskriminering särskilt i arbetslivet och utbildningen. Det reserveras också mera resurser för att främja och sprida de åtgärder som redan fungerar bra.

Handlingsprogrammet har fyra viktiga mål:

  1. att avveckla ojämlika samhällsstrukturer på arbetsmarknaden och annanstans i samhället
  2. att stärka goda relationer mellan befolkningsgrupperna
  3. att främja tillträdet till arbetsmarknaden
  4. att förbättra kunskapsbasen om rasism.

Nya initiativ som sätter fart på förverkligandet av likabehandling

Som övergripande riktlinjer för handlingsprogrammet har man valt nya initiativ för antirasistiskt arbete och ytterligare satsningar på att främja likabehandlingen av unga. Åtgärdshelheterna är förenliga med åtgärdshelheterna i statsrådets meddelande.

Det ordnas årliga rundabordssamtal under ledning av statsministern, med varierande teman som anknyter till främjandet av likabehandling och icke-diskriminering.

En kampanj mot rasism som går under namnet ”Handlingar, inte bara ord” inleddes i augusti 2024. Kampanjen, som uppmuntrar till konkreta åtgärder för att utrota rasism och främja likabehandling, genomförs tillsammans med arbetsmarknadsorganisationer, idrotts-, kultur- och civilsamhällesorganisationer och andra aktörer.

Som ett led i handlingsprogrammet kommer det att ordnas en serie diskussioner som syftar till att öka dialogen om rasism och dess effekter bland hela befolkningen. Delegationerna för etniska relationer utvidgar dialogverksamheten om rasism som barn och unga möter samt ordnar evenemang för beslutsfattare på olika håll i landet för att lyfta fram de ungas upplevelser.

I handlingsprogrammet ingår också ett utvecklingsprogram för jämställdhet och likabehandling som omfattar hela utbildningssystemet. Syftet med programmet är att stödja och följa utarbetandet av lagstadgade jämställdhets- och likabehandlingsplaner och förbättra deras genomslagskraft.

Som ett led i handlingsprogrammet genomförs dessutom ett regionalt pilotprojekt för att stödja högutbildade invandrares tillträde till arbetspraktik och till uppgifter som motsvarar deras kompetens samt deras allmänna karriärutveckling.

De experter som överförs från arbets- och näringsbyråerna till kommunerna får delta i utbildning bland annat om icke-diskriminering vid arbetsförmedling, främjande av mångfalden på arbetsplatser och beaktande av kulturell mångfald vid rekryteringar.

Personer som tillhör religiösa minoriteter görs mer medvetna om rättsmedel i anslutning till diskriminering och trakasserier.

Statsrådet kommer årligen att behandla de avgöranden, slutsatser och rekommendationer som de internationella övervakningsorganen för mänskliga rättigheter har gett Finland. För statsrådets politiska ledning och tjänstemannaledning ordnas utbildning kring olika likabehandlingsteman. Även statens personalledning och personalexperter erbjuds utbildning i koncept som mångfald och anonym rekrytering som en del av handlingsprogrammet.

Olika organisationer och sammanslutningar deltar i uppföljningen och utvärderingen

Vid beredningen av handlingsprogrammet har man beaktat materialet från de samråd som hölls i samband med beredningen av statsrådets meddelande, utvärderingsrapporten om handlingsprogrammet ”Ett jämlikt Finland” och den respons som berörda aktörer har lämnat om programmet.

Handlingsprogrammet genomförs under ledning av statsrådets kansli, i samarbete med övriga ministerier och myndigheter. En förvaltningsövergripande projektgrupp som tillsätts av statsrådet ska följa arbetet. Arbetets framsteg och åtgärdernas genomslag utvärderas vid regeringens halvtidsöversyn våren 2025.

Utöver statsförvaltningen behöver även lokala aktörer och aktörer i det civila samhället delta i arbetet. Civilsamhällesorganisationers och religiösa samfunds arbete är mycket viktigt, eftersom de har en närmare kontakt än myndigheterna med olika etniska och religiösa minoriteter. Avsikten är att stödja civilsamhällesorganisationers arbete mot rasism bland annat genom utlysningar av statsunderstöd.

Ett organisationsforum ordnas årligen i syfte att erbjuda en möjlighet till gemensam diskussion om handlingsprogrammets teman och om uppföljningen och utvärderingen av programmet. Till forumet bjuds in olika berörda aktörer, bland annat gemenskaper som utsätts för rasism och diskriminering, civilsamhällesorganisationer, representativa organisationer som arbetar med ämnet, centrala myndigheter och arbetslivsaktörer.

Ytterligare information: Jouni Varanka, chef för enheten för planering av samhällspolitiken, strategiavdelningen vid statsrådets kansli, tfn 0295 160 177, fornamn.efternamn(a)gov.fi, och Katriina Nousiainen, ledande sakkunnig och chef för projektet för att genomföra handlingsprogrammet, strategiavdelningen vid statsrådets kansli, tfn 0295 160 735, fornamn.efternamn(a)gov.fi