Hyppää sisältöön

Hallituksen linjaus koskien työmarkkinoiden keskusjärjestöjen 29.2. saavuttamaa neuvottelutulosta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 2.3.2016 18.12 | Julkaistu suomeksi 8.3.2016 klo 9.40
Tiedote 84/2016

Hallitus tukee työmarkkinoiden keskusjärjestöjen saavuttamaa neuvottelutulosta kilpailukykysopimuksesta. Hallitus toteaa, että nyt saavutettu ratkaisu korvaa aiemmin esitetyn hallituksen esityksen kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista ja lopettaa niiden valmistelun.

Hallitus toteaa myös, että ilman veronkevennyksiä kilpailukykysopimus vahvistaisi julkista taloutta noin 600 miljoonalla eurolla, mikä vastaa karkeasti 0,3 prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon. Hallitusohjelman mukaisesti yhteiskuntasopimuksen ja palkkaratkaisun nettovaikutuksen täytyy vahvistaa julkisen talouden tasapainoa määrällä, joka on vähintään puoli prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon vuoden 2019 tasolla näihin kytketyt veronkevennykset (enintään yksi miljardi euroa) huomioiden.

Hallitus on tyytyväinen siihen, että keskusjärjestöt ovat sitoutuneet edistämään paikallista sopimista työehtosopimuksissa ja parantamaan siinä yhteydessä luottamusmiesten toimintaedellytyksiä. Hallitus pitää myönteisenä työmarkkinajärjestöjen valmiutta sopia selviytymislausekkeesta, siirtää lopullinen päätösvalta paikallisesta sopimisesta työpaikoille ja ottaa käyttöön työaikapankki. Järjestäytymättömillä työnantajilla tulee olemaan jatkossa samat oikeudet ja velvollisuudet kuin järjestäytyneillä työnantajilla.

Siltä osin kuin paikallisen sopimisen edistäminen ja henkilöstön aseman vahvistaminen yrityksen päätöksenteossa edellyttää lainsäädäntömuutoksia, ne valmistellaan yhdessä työelämän osapuolten kanssa ylijohtaja Pekka Timosen johtamassa työryhmässä.

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt tarkastelevat yhdessä sopimuksen merkittävyyttä ja kattavuutta kesäkuussa 2016. Lisäksi hallitus arvioi kokonaisuuden vaikutuksia julkiseen talouteen hallitusohjelman yhteiskuntasopimuksen solmimista koskevan kirjauksen mukaisesti.

Hallitus toteaa, että nyt saavutettu ratkaisu antaa toteutuessaan hyvät edellytykset jättää tekemättä hallitusohjelman liitteessä 2 mainittuja vielä toteuttamatta olevia lisämenoleikkauksia ja tuloverotukseen liittyviä veronkorotuksia.

Hallitus kannustaa työmarkkinajärjestöjä edistämään paikallista sopimista kevään työmarkkinakierroksella. Mikäli paikallisessa sopimisessa edistytään hallituksen 17.2. kirjatun tavoitteen mukaisesti, hallitus ottaa tämän huomioon lopputulosta parantavana seikkana arvioidessaan hallitusohjelmassa mainittuja ehdollisia ansiotuloveron kevennyksiä.

Tässä arvioinnissa annetaan painoa myös ns. Suomen neuvottelumallin selkiytymiselle. Suomen mallin tulisi täsmentyä siten, että se voidaan sisällyttää valtiovarainministeriön arvioihin julkisen talouden tilasta.

Kuten edellä on todettu, saavutettu ratkaisu korvaa aiemmin esitetyn hallituksen esityksen kustannuskilpailukykyä vahvistavista toimista ja lopettaa niiden valmistelun. Hallitus jatkaa kuitenkin lakikokonaisuuteen sisältyvän perhevapaiden kertakorvauksen valmistelua.

Muut neuvottelutuloksessa mainitut, hallituksen myötävaikutusta edellyttävät muutokset valmistellaan yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa neuvottelutuloksessa esitetyltä pohjalta.

Liite: Pääministeri Sipilän hallituksen ohjelma, liite 2

Hallitusohjelma kokonaisuudessaan