Hyppää sisältöön

Pääministeri Katainen: "Tarkista kotikuntasi huoltosuhde"

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 7.3.2012 7.42
Tiedote 77/2012

Kuntauudistuksen valmistelua johtava pääministeri Jyrki Katainen toivoo, että Suomessa käytäisiin avointa keskustelua kuntiemme huoltosuhteen heikkenemisestä ja sen vääjäämättömästä vaikutuksesta suunnitteilla olevaan kuntarakenteen muutokseen.

Suomen väestörakenne on muuttumassa rajusti lähimpien vuosikymmenten aikana, sillä maamme väestö ikääntyy erittäin voimakkaasti. Väestörakenteen muutosta kuvaavalla väestöllisellä huoltosuhteella tarkoitetaan työikäisten suhdetta alle 15- ja yli 65-vuotiaiden määrään.

”Jokainen suomalainen pystyy tarkistamaan oman kuntansa huoltosuhteen verkkosivuiltamme. Ja varmistamaan, että myös hänen asioitaan hoitavat kuntapäättäjät ovat tietoisia asiasta”, kannustaa pääministeri Katainen.

Kuntauudistus tarvitaan, jotta kunnat kykenevät selviytymään tämän vuosikymmenen lopun ja koko ensi vuosikymmenen kovista muutoshaasteista, kuten voimakkaasta ikääntymisestä, kuntatalouden kestävyyden asettamista paineista sekä siitä, että taakkaa ei jätetä tulevien sukupolvien hoidettavaksi.

Kuntauudistuksen tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva elinvoimainen kuntarakenne. Hallituksen kuntapolitiikan tavoitteena on kuntauudistuksen kautta turvata laadukkaat ja yhdenvertaiset kunnalliset palvelut, vahvistaa kuntien taloutta, kunnallista itsehallintoa ja paikallista demokratiaa sekä luoda edellytykset yhdyskuntarakenteen eheyttämiselle. Kunta- ja palvelurakenteita uudistamalla edistetään kuntatalouden vakautta ja kestävyyttä. Hallituksen tavoitteena on, että uudet kunnat olisivat toimintakuntoisia vuoden 2015 alusta.

Lisätietoja: valtioneuvoston viestintäjohtaja Kari Mokko, p. 09 1602 2012 tai 040 751 3281

Jyrki Katainen hallitus
Sivun alkuun