Hyppää sisältöön

Hallitus linjasi kuntauudistusta

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 1.2.2012 21.13
Tiedote 33/2012

Hallitus linjasi keskiviikkona 1. helmikuuta iltakoulussaan, että kuntauudistuksen valmistelu jatkuu hallitusohjelman mukaisesti. Hallitus toteuttaa koko maan laajuisen kuntauudistuksen. Kuntauudistuksen tavoitteena on vahvoihin peruskuntiin pohjautuva elinvoimainen kuntarakenne. Hallituksen kuntapolitiikan tavoitteena on kuntauudistuksen kautta turvata laadukkaat ja yhdenvertaiset kunnalliset palvelut, vahvistaa kuntien taloutta, kunnallista itsehallintoa ja paikallista demokratiaa sekä luoda edellytykset yhdyskuntarakenteen eheyttämiselle. Kunta- ja palvelurakenteita uudistamalla edistetään kuntatalouden vakautta ja kestävyyttä. Hallituksen tavoitteena on, että uudet kunnat voisivat aloittaa laajasti vuoden 2015 alusta.

Kunnallishallinnon rakenne -työryhmän selvitys luovutetaan ensi viikolla hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkuselle. Samalla selvitys toimitetaan kuntiin lausunnolle. Lausuntoaika päättyy 13. huhtikuuta 2012. Aluekierros käynnistyy 14. helmikuuta 2012 Pohjois-Karjalasta Joensuusta. Aluekierros on osa kuntien kuulemista.

Lausuntokierroksen jälkeen hallitus linjaa kuntauudistuksen jatkon, määrittelee rakenneuudistusta ohjaavan rakennelain sisällön eli erityisesti vahvan kunnan kriteerit ja toteuttamistavan. Hallitus asettaa työryhmän tekemään yhteenvetoa alue- ja kuulemiskierroksesta sekä valmistelemaan kuntien kuulemisen ja selvityksen pohjalta rakennelakia. Kevään aikana selvitetään myös kuntien kuntauudistuksessa tarvitsema muutostuki.

Lisäksi hallitus käynnistää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen uudistamisesta oman jatkotyön, jossa selvitetään palvelurakenne muodostuvien uusien peruskuntien pohjalta siten, että pääsääntöisesti palveluiden rahoitus- ja järjestämisvastuu on kunnilla. Työ valmistuu toukokuun 2012 loppuun mennessä.

Uudet vahvemmat kunnat edellyttävät uutta kuntalakia ja valtionosuuslakia. Sekä kuntalain kokonaisuudistuksen että kuntien rahoitusjärjestelmän uudistuksen valmistelu käynnistyy kevään aikana. Kuntalaissa erityinen painopiste on lähidemokratian vahvistamisessa ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien varmistamisessa.

Lisätietoja: erityisavustaja Elina Laavi, p. 040 708 2121 ja ylijohtaja Päivi Laajala, p. 040 482 7046, valtiovarainministeriö