Hyppää sisältöön

Kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen:
Pohjoismaat ja Baltia rajaesteettömän digitalisaation edelläkävijöinä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 3.2.2025 12.41
Kolumni
Kunta-ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen

Suomen ja Ahvenanmaan Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuuskaudella korostamme yhteiskuntaturvallisuutta, lasten ja nuorten hyvinvointia sekä digitaalista yhdenvertaisuutta. Keskeisenä tavoitteena on myös tiedon sujuva liikkuvuus Pohjolassa. Digitaalisessa yhteiskunnassa on pidettävä kiinni pohjoismaisista periaatteista ja arvoista nyt ja tulevaisuudessa, kirjoittaa kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen.

Pohjoismaisella yhteistyöllä on pitkät perinteet ja Pohjoismaiset yhteiskuntamme perustuvat hyvin samanlaisiin arvoihin: demokratiaan, tasa-arvoon, inhimilliseen pääomaan ja sosiaaliseen vastuuseen. 

Pitkäjänteisyys ja jatkuvuus ovat keskeisiä erityisesti rajat ylittävissä digitalisaatiohankkeissa. Toimiva yhteistyö edellisen puheenjohtajamaan Ruotsin ja ministerineuvoston Kööpenhaminan sihteeristön kanssa mahdollistavat sujuvan puheenjohtajuuden vaihdon.

Tavoitteena digitaalisesti rajaesteetön Pohjola – ja Baltia

Pohjoismaisen yhteistyön tavoitteena on ollut pitkään erilaisten rajaesteiden vähentäminen. Se tarkoittaa niin ihmisten, tavaroiden kuin tiedon sujuvaa liikkuvuutta. Yksi konkreettinen askel tämän saavuttamiseksi on 12.7.1952 voimaan tullut Pohjoismaisen passivapauden ensimmäinen sopimus. Tulevaisuuden tavoitteenamme on, että sama toteutuisi myös digitaalisessa ympäristössä.

Pohjoismaiden digitalisaatioministerineuvostoon (MR Digital) kuuluu Pohjoismaiden lisäksi myös Baltian maat. Pohjolan ja Baltian alue on maailman digitalisoituneimpia, mikä antaa meille ainutlaatuisen aseman rajat ylittävän digitaalisen kehityksen edistämisessä niin alueellisesti kuin kansainvälisestikin. 

Digitalisaatioministerineuvostossa tehtävää Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteistyötä määrittävät alueemme yhteiset mahdollisuudet ja haasteet, jotka liittyvät osallistavan ja turvallisen digisiirtymän luomiseen, kilpailukyvyn ja vihreän kasvun vahvistamiseen. 

Pohjoismaisella yhteistyöllä pyrimme siihen, että alueen ihmisillä, yrityksillä ja viranomaisilla on käytössään turvallisia ja tehokkaita rajat ylittäviä digipalveluita. 

Digitalisaatiossa tulee huomioida kaikki

Suomen ja Ahvenanmaan puheenjohtajuuskaudella MR Digitalin toimin edistämme kestävää ja yhdenvertaista digitalisaatiota, johon kaikki pääsevät mukaan. Jatkamme työtä, jota Pohjoismaisessa digitalisaatioyhteistyössä on tehty pitkäjänteisesti. Puheenjohtajuusvuotemme digitalisaatioteemat pohjautuvat yhteistyöohjelman tavoitteisiin. Niissä Pohjola ja Baltia on turvallinen ja integroitunut alue, joka edistää vihreää ja digitaalista siirtymää yhteiskuntien kriisinsietokyvyn varmistamiseksi. 

Keskitymme puheenjohtajuuskauden aikana erityisesti rajat ylittävään sähköiseen tunnistamiseen liittyvien rajaesteiden ja hallinnollisen taakan vähentämiseen ja jatkamme hyvää yhteistyötä tässä asiassa. Tavoitteena on saada aikaan yhteinen näkemys esimerkiksi sähköisen tunnistamisen arviointilaitosten vaatimuksista sekä edistää Pohjoismaiden ja Baltian alueen tekoäly-yhteistyötä. 

Toimiva, demokraattinen ja yhdenvertainen digitaalinen yhteiskunta edellyttää digitaalista lukutaitoa, digitaalisten laitteiden ja palvelujen käyttötaitoa sekä digitaalisten palvelujen ja tuotteiden esteettömyyden toteutumista. Digitaalinen turvallisuus ja varautuminen korostuvat digitalisaation muuttaessa yhteiskuntaa.

Yhteiskunnan turvallisuuden kannalta yhteiskunnan kaikkien toimijoiden  digitaalinen osaaminen ja varautuminen ovat keskeisessä asemassa. Näitä kaikkia voidaan edistää Pohjoismaisessa yhteistyössä ja oppia eri maiden kokemuksista.

Pääministerien hyväksymä yhteinen visio Pohjolasta maailman kestävimpänä ja integroituneimpana alueena vuoteen 2030 mennessä ohjaa Pohjoismaiden ministerineuvoston toimintaa. 

Suomen ja Ahvenanmaan puheenjohtajuuskaudella on siis luvassa hyvää yhteistyötä, jonka avulla saadaan arvokkaita, ihmisten arkea helpottavia tuloksia. Erityisesti odotan mahdollisuuksia kehittää Pohjoismaita ja Baltian maita digitalisaation suunnannäyttäjinä.