Hyppää sisältöön

Euroopan komission kevätpaketti
Suomi noudattaa EU:n alijäämäkriteeriä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 19.6.2024 13.11
Tiedote

Euroopan komissio on arvioinut, noudattavatko jäsenvaltiot EU:n perussopimuksen kriteerejä julkisen talouden alijäämälle.

Komission mukaan Suomi noudattaa alijäämäkriteeriä. Tämä perustuu siihen, että

  • hallituksen julkisen talouden suunnitelman mukaan alijäämä pysyy alle 3,5 prosentissa suhteessa bruttokansantuotteeseen tänä vuonna
  • komission kevätennusteen (15.5.) mukaan alijäämä pienenee alle 3 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen ensi vuonna.

Perussopimuksen mukaan julkisen talouden alijäämä saa olla enintään 3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Tästä voidaan poiketa, jos alijäämäviitearvon ylitys on vähäinen ja väliaikainen.

Komission mukaan Suomi täyttää nämä ehdot, joten alijäämäkriteeri ei rikkoudu. Tämä tarkoittaa, että Suomi välttää liiallisen alijäämän menettelyn.

Komissio arvioi kertomuksessaan 12 jäsenvaltion tilannetta. Alijäämäkriteeriä eivät noudata Belgia, Ranska, Italia, Unkari, Malta, Puola ja Slovakia. Komissio aikoo ehdottaa näiden maiden viemistä liiallisen alijäämän menettelyyn.

EU käynnistää liiallisen alijäämän menettelyt heinäkuussa

Jos EU:n neuvosto toteaa jäsenvaltion rikkovan alijäämäkriteeriä, valtio voi joutua liiallisen alijäämän menettelyyn. Komission odotetaan tekevän ehdotukset liiallisen alijäämän päätöksistä niin, että EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto voi päättää mahdollisten menettelyjen käynnistämisestä 16. heinäkuuta.

Komission arvio alijäämä- ja velkakriteerien noudattamisesta sisältyy talouspolitiikan EU-ohjausjakson kevätpakettiin, johon kuuluu myös muun muassa ehdotus maakohtaisiksi suosituksiksi. Ohjausjakso on vuosittainen prosessi, jolla EU koordinoi ja valvoo jäsenmaiden talouspolitiikkaa. 

Jäsenvaltiot valmistelevat finanssipoliittis-rakenteelliset suunnitelmat

EU:n uudet finanssipoliittiset säännöt tulivat voimaan huhtikuun lopussa. Yksi keskeinen muutos on, että jokainen jäsenvaltio tekee finanssipoliittis-rakenteellisen suunnitelman vähintään neljäksi vuodeksi. Jäsenvaltiot tekevät ensimmäiset suunnitelmansa ensi syksynä.

Valtiovarainministeriö julkistaa luonnoksen Suomen finanssipoliittis-rakenteelliseksi suunnitelmaksi 23. syyskuuta. Valtioneuvosto hyväksyy suunnitelman 10. lokakuuta.

Lisätietoja:
EU-sihteeristön päällikkö Marketta Henriksson, puh. 02955 30441, marketta.henriksson(at)gov.fi