Hyppää sisältöön

Valtion yhteinen palvelupisteverkosto laajenee vaiheittain koko Suomeen

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 19.6.2024 9.12
Tiedote

Suunnittelu valtion käyntiasioinnin kokoamiseksi julkisen hallinnon yhteisiin asiakaspalvelupalvelupisteisiin aloitetaan vuoden 2025 alusta Kainuun, Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Kymenlaakson maakunnissa. Uudistus etenee vuoden 2026 alusta kaikkialle Suomeen.

Yhteisissä palvelupisteissä tarjotaan kattavasti valtion virastojen sekä Kelan, kuntien ja hyvinvointialueiden palveluita sekä tukea sähköiseen asiointiin. Uudistus varmistaa kattavan käyntiasiointimahdollisuuden ja nostaa nykyistä palvelutasoa samalla kun saavutetaan kustannussäästöjä toimitiloissa. 

Yhä useammat julkiset palvelut ovat saatavilla digitaalisesti, ja käyntiasiointi täydentää niitä. Vuoden 2025 aikana valtakunnallisesti käyttöön otettava etä- ja tulkkauspalveluratkaisu parantaa palvelujen yhdenvertaista saatavuutta. 

Alueelliset suunnitelmat kaikkiin maakuntiin vuoden 2026 alusta

Ensimmäiset yhteiset palvelupisteet avattiin vuonna 2023 Lahdessa Päijät-Hämeessä, Lappeenrannassa Etelä-Karjalassa, Joensuussa Pohjois-Karjalassa ja Porissa Satakunnassa. Hanke laajeni 2024 keväällä Etelä-Savoon, Pirkanmaalle, Keski-Suomeen, Lappiin, Satakuntaan ja Uudellemaalle.
 
Vuoden 2026 alusta alkaen Kanta-Hämeen, Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen maakunnissa aloitetaan suunnittelu, jonka jälkeen alueelliset suunnitelmat yhteisistä palvelupisteistä on tehty kaikissa Suomen maakunnissa. Senaatti-kiinteistöt voi käynnistää yhteisten työympäristöjen hankkeita asiakastarpeen perusteella myös näissä maakunnissa ennen alueellisen suunnittelun aloittamista. Tavoitteena on, että koko Suomen kattava yhteinen palveluverkko on valmis vuoteen 2030 mennessä. Uudistuksen läpiviennillä tavoitellaan kaikkiaan 50 miljoonan euron vuosittaista säästöä.
 
Palvelu- ja toimitilaverkkohankkeen ohjausryhmä päätti uusista toimeenpanoalueista 17. kesäkuuta. Päätöksen taustaksi on kuultu valtion viranomaisia sekä maakuntien liittoja. Hankkeessa ovat mukana valtion osalta aluehallintovirastot, Digi- ja väestötietovirasto, elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset, Maahanmuuttovirasto, Maanmittauslaitos, oikeusapu- ja edunvalvontatoimistot, Poliisin lupahallinto, Rikosseuraamuslaitoksen yhdyskuntaseuraamustoimistot, Ulosottolaitos ja Verohallinto. 
 
Lisätiedot:
Kehittämisjohtaja Marko Puttonen, puh. 029 553 0271, marko.puttonen(at)gov.fi
Neuvotteleva virkamies Jaana Salmi puh. 029 553 0286, jaana.salmi(at)gov.fi

Korjattu 26. kesäkuuta 2024: Lisätty Kainuu listaan maakunnista, joissa suunnittelu asioinnin kokoamiseksi aloitetaan vuonna 2025.