Suomi esitteli työtä EU:n strategisen ohjelman jalkauttamiseksi

Eurooppa-neuvosto keskusteli EU:n strategisen ohjelman 2019–2024 jatkotyöstä Brysselissä 18. lokakuuta. Suomi on ensimmäisenä puheenjohtajavaltiona jalkauttanut kesäkuussa sovitun ohjelman prioriteetteja neuvoston työhön. Pääministeri Antti Rinne esitteli EU-johtajille, miten tässä on edistytty.
Komission tuleva puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi suunnitelmistaan ohjelman painopisteiden toimeenpanemiseksi.
Pääministeri Rinne keskittyi esityksessään neljään kokonaisuuteen, joissa kansalaiset odottavat tuloksia ja jotka edellyttävät jatkotoimia uudelta komissiolta. Näitä teemoja ovat oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen, hybridiuhkien torjunta, kestävä kasvu ja EU:n globaali ilmastojohtajuus.
Teemat ankkuroituvat EU:n strategiseen ohjelmaan, jossa on seuraavat neljä painopistealuetta EU:n tulevalle työlle:
- Kansalaisten ja vapauksien suojelu
- Vahvan ja elinvoimaisen taloudellisen perustan kehittäminen
- Ilmastoneutraalin, vihreän, oikeudenmukaisen ja sosiaalisen Euroopan rakentaminen
- Euroopan etujen ja arvojen edistäminen maailmassa
Oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen
Oikeusvaltioperiaate on yksi EU:n yhteisistä arvoista, jotka muodostavat perustan vapaudelle, turvallisuudelle ja vauraudelle Euroopassa.
”Oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvät ongelmat yhdessä jäsenvaltiossa aiheuttavat haittaa koko unionin toiminnalle”, pääministeri Rinne muistutti puheessaan.
Suomi on puheenjohtajakaudellaan pyrkinyt löytämään tehokkaampia keinoja tunnistaa ja ehkäistä mahdollisia ongelmia jo varhaisessa vaiheessa. Keinoja ovat muun muassa järjestelmällinen vuoropuhelu jäsenvaltioiden kesken sekä EU:n budjetin suojeleminen.
Hybridiuhkien torjunta
EU:n jäsenvaltioihin ja toimielimiin kohdistuu moniulotteisia hybridiuhkia, joita on vaikea havaita ja määritellä. Hybriditoimia ovat esimerkiksi tietoverkkohyökkäykset, vaalihäirintä ja virheellistä tietoa levittävät kampanjat.
”Meidän on suojeltava yhteiskuntiamme hybridiuhkilta. Tämä edellyttää kokonaisvaltaista lähestymistapaa sekä yhteistyön ja koordinaation lisäämistä. Meidän on myös oltava tietoisempia hybridiuhista poliittisella tasolla”, pääministeri Rinne korosti.
Kestävä kasvu
Jotta Euroopan talous voi jatkaa kasvuaan, tulee erityisesti sisämarkkinoita, teollisuuspolitiikkaa ja digitaalista taloutta kehittää enemmän kokonaisuutena. Lisäksi on painotettava enemmän sosiaalista ulottuvuutta, kuten työelämän standardien ajantasaisuutta.
”Sisämarkkinat ovat EU:n tärkein voimavara. Tämä oli vahva viestimme uudelle komissiolle. Jos emme saa sisämarkkinoita toimimaan tehokkaammin, emme myöskään kykene vastaamaan teolliseen ja teknologiseen kilpailuun kansainvälisellä tasolla”, pääministeri Rinne painotti.
EU globaalina ilmastojohtajana
Ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkiin yhteiskunnan aloihin. Suomen puheenjohtajakaudella lähes kaikki neuvoston kokoonpanot ovat käsitelleet keinoja, joilla ilmastoneutraalius voidaan saavuttaa. Pääministeri Rinne nosti puheessaan ratkaisuina esiin erityisesti investoinnit, tutkimuksen ja innovaatiot.
”Innovaatiot voivat auttaa torjumaan ilmastonmuutosta. Eri teollisuudenalat hyötyvät tuntuvasti edelläkävijäaseman tuomasta edusta, jos asetamme kunnianhimoisen tavoitteen, joka tuo niille ennakoitavuutta tuleviksi vuosikymmeniksi”, pääministeri Rinne sanoi.
Lisätietoja
Pääministerin puhe Eurooppa-neuvostossa 18.10.2019Linkki toiselle sivustolle
Pääministerin kirje Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskille 15.10.2019Linkki toiselle sivustolle
EU:n strateginen ohjelma 2019–2024Linkki toiselle sivustolle
EU2019FI-taustoitus: Oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminenLinkki toiselle sivustolle
EU2019FI-taustoitus: Yhteisiä toimia hybridiuhkien torjumiseksiLinkki toiselle sivustolle
EU2019FI: Ilmastoasioiden edistäminen Suomen puheenjohtajakaudellaLinkki toiselle sivustolle
EU2019FI-taustoitus: Kestävän kasvun strategiaLinkki toiselle sivustolle