Hyppää sisältöön

Arviointi: Hyvinvointialueuudistuksen kansallinen valmistelu ja toimeenpano saavutti päätavoitteensa

sisäministeriösosiaali- ja terveysministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 1.7.2024 12.03
Tiedote
Neljä hammasratasta pöydällä käsien ohjaamana.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen uudistuksen eli hyvinvointialueuudistuksen kansallinen valmistelu ja toimeenpano saavuttivat keskeisimmät niille asetetut tavoitteet. Tämä ilmenee hyvinvointialueuudistuksen ulkoisesta arvioinnista, joka julkistettiin 1.7.2024. Owal Group Oy:n ja Deloitten toteuttamassa arvioinnissa tarkasteltiin tavoitteen asettelun lisäksi johtamisen ja ohjauksen toimivuutta, tavoitteiden saavuttamista ja julkisen keskustelun vaikutusta.

Arvioinnin kohteena oli hyvinvointialueuudistuksen hallinnollinen säädösvalmistelu- ja toimeenpanoprosessi. Prosessin onnistumista tarkasteltiin erityisesti kansallisesta näkökulmasta. Uudistuksen sisältöjä, poliittisia tavoitteita tai valintoja ei tässä arvioinnissa käsitelty.

Kansallisen valmistelun tärkein tavoite oli varmistaa, että palvelut siirtyvät turvallisesti ja että siirtymiseen tarvittavat hallintorakenteet ja johtamisjärjestelmät rakennetaan onnistuneesti. Uudistuksen valmistelu ja toimeenpano saavuttivat keskeisimmät sille asetetut tavoitteet.

Arvioinnissa tunnistettiin myös joitain haasteita. Arvioinnin mukaan esimerkiksi aluekohtaiset erot olisi tullut ottaa vahvemmin huomioon hyvinvointialueuudistuksen toimeenpanon tuen järjestämisessä. Myös ministeriöiden ja alueiden työntekijöitä oli liian vähän suhteessa uudistuksen kokoon ja aikatauluun.

Haasteena arvioinnissa nähtiin myös se, että uudistuksen toimeenpanon tuen järjestäminen heijasteli valtionhallinnon jakautunutta rakennetta. Vaikka valmistelu tehtiin poikkihallinnollisissa ryhmissä, oli se todellisuudessa varsin eriytynyttä ja ministeriövetoista (STM, VM, SM).

Arvioinnissa toteutettiin dokumenttianalyysi, haastatteluja, kysely, työpajoja ja tieteellisen asiantuntijaryhmän kokouksia. Owal Groupin ja Deloitten toteuttama arviointi tehtiin kesäkuun 2023 ja huhtikuun 2024 välillä.

Raportti on luettavissa verkossa.

Lisätietoja

Senior partner Mikko Wennberg, Owal Group, p. 050 1261, mikko(at)owalgroup.com

Pasi Pohjola, STM, p. 0295 163 585, pasi.pohjola(at)gov.fi