Hyppää sisältöön

Hyvinvoiva sote-henkilöstö kannattelee hyvinvointitaloutta ja sosiaalista kestävyyttä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.8.2024 11.17
Tiedote

Suomeen on kokoontunut joukko kansallisia ja kansainvälisiä asiantuntijoita etsimään ratkaisuja, joiden avulla sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työssäjaksamista, mielenterveyttä ja hyvinvointia voidaan tukea. Helsingissä pidettävän kaksipäiväisen seminaarin järjestävät sosiaali- ja terveysministeriö sekä Maailman terveysjärjestön (WHO) Euroopan aluetoimisto  yhdessä.

Eurooppa on yhteisen haasteen edessä: väestö ikääntyy, krooniset sairaudet lisääntyvät ja koronapandemian aiheuttama hoitovelka painaa yhä. Siksi myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön jaksamisen ja mielenterveyden vaaliminen on koko Euroopan yhteinen etu.

Hyvinvointitalous tarvitsee työssä jaksavia tekijöitä

Suomi on ollut hyvinvointitalouden edelläkävijä ja aktiivinen edistäjä. Hyvinvointitaloudella tarkoitetaan päätöksenteon lähestymistapaa, jonka tuloksena saavutetaan sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen kestävyyden nykyistä parempi tasapaino. Tavoitteena on parantaa hyvinvointia vaarantamatta talouden tai ympäristön tilaa.

Seminaarin avannut sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Veli-Mikko Niemi korosti sote-henkilöstön roolia hyvinvointitaloudessa:

”Hyvinvoiva sote-henkilöstö kannattelee vahvaa taloutta ja toimivaa yhteiskuntaa. Siksi ratkaisuja henkilöstön hyvinvoinnin vaalimiseen ja työssä jaksamiseen on löydettävä pikaisesti.”

Suomi ratkoo sote-henkilöstöpulaa monin eri tavoin

Suomessa on käynnissä sote-henkilöstöpulan ratkaisemiseksi ohjelmatyö, jota seminaarissa esitteli ohjelmajohtaja, lääkintöneuvos Taina Mäntyranta.

”Sote-henkilöstön hyvinvointi on kansallisen Hyvän työn ohjelman ytimessä. Me muun muassa valmennamme työyksiköitä itse kehittämään omaa työhyvinvointiaan, työkykyään ja työssä jaksamista. Ohjelmatyön tavoitteet ovat hyvin linjassa myös Bukarestin julistuksen kanssa, joka korostaa sote-henkilöstön riittävyyttä, veto- ja pitovoimaa sekä sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstön hyvinvointia  ja työoloja”, sanoo Mäntyranta.

Lisätietoja

Ohjelmajohtaja, lääkintöneuvos Taina Mäntyranta, p. 0295 163 692
Pääsihteeri, erityisasiantuntija Tia-Maria Kirkonpelto, p. 0295 163 264
Molempien sähköpostit ovat muotoa [email protected]