Hyppää sisältöön

Laittomasti maassa oleskelevien oikeutta terveyspalveluihin rajoittava esitysluonnos lausunnoille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.6.2024 12.20
Tiedote
Kuvassa stetoskooppi.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi sote-järjestämislain muuttamisesta. Lakiehdotuksella pyritään turvaamaan valtiontalouden kantokykyä sekä julkisen terveydenhuollon palvelujärjestelmän kantokykyä tilanteissa, joissa Suomeen kohdistuisi laajamittaista maahantuloa ulkomaalaislain vastaisesti.

Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan poistettavaksi laittomasti maassa oleskelevilta henkilöiltä oikeus muihin kuin kiireellisiin terveyspalveluihin muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Poikkeusten tarkoituksena on, että lakiehdotus ei kohdistuisi erityisen haavoittuvassa asemassa oleviin henkilöihin.  

Laittomasti maassa oleskeleville henkilöille järjestettäisiin edelleen vakavan pitkäaikaisen sairauden tai vamman vuoksi välttämättömiksi arvioidut terveyspalvelut, välttämättömiksi arvioidut raskauteen liittyvät terveydenhuollon palvelut ja ihmisten välillä tarttuvien tartuntatautien ehkäisyä ja hoitoa koskevat terveydenhuollon palvelut. Lisäksi muun terveydellisen syyn vuoksi erityisen haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille olisi järjestettävä tämän syyn vuoksi välttämättömiksi arvioidut terveydenhuollon palvelut.  

Alaikäisille terveydenhuollon palvelut järjestettäisiin edelleen samassa laajuudessa kuin hyvinvointialueen asukkaille. Henkilölle alaikäisenä aloitettu hoito olisi järjestettävä loppuun saakka, vaikka henkilö tulisi täysi-ikäiseksi hoidon aikana.  

Tavoitteena turvata valtiontalouden ja julkisen terveydenhuollon palvelujärjestelmän kantokyky 

Esityksellä pyritään turvaamaan valtiontalouden kantokykyä sekä julkisen terveydenhuollon palvelujärjestelmän kantokykyä tilanteissa, joissa Suomeen kohdistuisi laajamittaista maahantuloa ulkomaalaislain vastaisesti.  

Hallituksen tavoitteena on, että terveydenhuolto-oikeuksien rajaaminen suppeammaksi hillitsisi osaltaan sekä laitonta maahantuloa että maassaoloa. Hallituksen tavoitteena on pyrkiä siihen, etteivät terveydenhoito-oikeudet Suomessa tulevaisuudessakaan muodostu niin sanotuksi veto- tai pitovoimatekijäksi, joka olisi syy ihmisten hakeutumiselle tai jäämiselle Suomeen ulkomaalaislain vastaisesti. 

Lausunnon jättäminen 

Annetut lausunnot otetaan huomioon hallituksen esityksen jatkovalmistelussa. Annetut lausunnot ovat julkisia. Lausunnot pyydetään toimittamaan 24.7.2024 mennessä.   

Kirjallisen lausunnon voi lähettää myös sähköisesti osoitteeseen [email protected]. Postitse lausunnon voi toimittaa osoitteeseen: Sosiaali- ja terveysministeriö, PL 33, 00023 VALTIONEUVOSTO. Saatteessa pyydetään mainitsemaan asianumero VN/22264/2023. 

Lisätietoja 

Sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Nuutti Hyttinen, puh. 0295 163 073 

Johtaja Eveliina Pöyhönen, puh. 0295 163 303 (14.6. saakka)

15.6. alkaen lisätietojen antajana vain Nuutti Hyttinen.

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]