Hyppää sisältöön

Perhevapaauudistus tähtää perheiden hyvinvointiin ja tasa-arvon lisäämiseen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.2.2020 10.02
Tiedote
Isä ja lapsi tietokoneen ääressä

Vanhempainpäivärahojen uudistuksesta on syntynyt jatkovalmistelun pohjaksi malli, joka sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen sanoin takaa lapselle paikan perhe-etuuksien keskiössä ja edistää hyvinvointia ja tasa-arvoa.

Tiedotteen kolmanteen kappaleeseen tehty korjaus 14.2.2020 kello 15.25:

Perheen päivärahapäivien kokonaismäärä kasvaisi uudistuksen myötä nykyisestä 12,7 kuukaudesta reiluun 14 kuukauteen. Aiemmin tekstissä kerrottiin nykyisten päivärahapäivien kokonaismääräksi 11,5 kuukautta. Tiedotteeseen linkitetyssä ja mediatilaisuudessa esitetyssä esitysmateriaalissa luvut ovat olleet oikein koko ajan.

- Perhevapaauudistus on hallituksen investointi lasten tulevaisuuteen ja perheiden hyvinvointiin. Uudistus tulee olemaan iso muutos asenteellisesti, sillä sen myötä vanhempien välinen tasa-arvo ja monimuotoisten perheiden elämä tulee helpommaksi. Uudistus tukee kaikenlaisia perheitä ja turvaa lapselle yhdenvertaiset vapaat perhemuodosta riippumatta. Vanhemmuuden jakaminen arjessa helpottuu ja molempien vanhempien suhde lapseen vahvistuu varhaislapsuudesta lähtien. Myös pikkulapsiperheiden toimeentulo paranee, iloitsee sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen.

Perheen päivärahapäivien kokonaismäärä kasvaisi uudistuksen myötä nykyisestä 12,7 kuukaudesta reiluun 14 kuukauteen. Molemmat vanhemmat saisivat yhtä suuren kiintiön, joka on 164 päivärahapäivää eli noin 6,6 kuukautta. Omasta kiintiöstä voi luovuttaa toiselle vanhemmalle 69 päivää.

Raskaana oleva vanhemmalle tulisi noin kuukauden päivärahajakso ennen vanhempainrahan alkua. Tästä on käytetty työnimeä raskausraha.

Yksinhuoltaja saisi käyttöönsä molempien vanhempien päivärahakiintiön.

Perhevapaauudistus huomioi nykypäivän perhekäsityksen ja perheiden toivomat joustot

Uudistus on mahdollisuus rakentaa nykypäivän perhekäsityksen mukainen perhevapaajärjestelmä. Sanamuodoiltaankin vanhentunut lainsäädäntö saadaan nykyaikaiselle tasolle, kielenkäyttö sukupuolineutraaliksi ja kaikille perheille sopivaksi. Uudistuksessa esimerkiksi luovuttaisiin sukupuoleen sidotuista päivärahoista. Niiden sijaan molemmat vanhemmat saisivat yhtä suuren määrän päivärahapäiviä ja myös yhtäläisen joustavuuden niiden käytössä. Joustavuus lisääntyisi nykyisestä, ja vanhemmat voisivat pitää vapaat halutessaan useassa pätkässä.

- Päivärahauudistus ei yksinään ratkaise pikkulapsiperheiden arjen haasteita. Ennen kaikkea tarvitaan perhemyönteisyyden asennemuutosta työpaikoilla, koko yhteiskunnassa ja perheiden sisällä. Kutsunkin työnantajat mukaan talkoisiin eli huolehtimaan keinoista, joilla työelämän ja perheen yhdistäminen on aidosti mahdollista, sanoo ministeri Pekonen.

Päivärahapäivien määrän kasvattaminen lisäisi järjestelmän kustannuksia arviolta noin sadalla miljoonalla eurolla. Arvio tarkentuu, kun mallin yksityiskohtia hiotaan jatkovalmistelussa. Uudistusta työstää virkamiesvetoinen työryhmä. Aikaisintaan uudistus tulee voimaan vuonna 2021.

Katso videotallenne keskiviikkona 5.2. järjestetystä ministeri Aino-Kaisa Pekosen mediatilaisuudesta:

Lue lisää uudistuksen esittelymateriaalista:

Lisätietoja:

viestintäasiantuntija Tuulia Nieminen, p. 0295 163 635
johtaja Liisa Siika-aho, p. 0295 163 085
erityisavustaja Hanna Hänninen, p. 0295 163 508