Hyppää sisältöön

Selvityshenkilö arvioimaan enintään 15-prosenttisten viinien vapauttamista Alkon monopolista

sosiaali- ja terveysministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 10.9.2024 16.11
Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat asettaneet Antti Neimalan selvittämään enintään 15-prosenttisten viinien myynnin vapauttamista.

Selvityksen teosta on sovittu hallitusohjelmassa ja se on osa alkoholisääntelyä koskevaa uudistuskokonaisuutta. Selvityksen on määrä valmistua ennen hallituksen puoliväliriihtä, joka järjestetään keväällä 2025.

Selvityshenkilö selvittää toteuttamisvaihtoehtoja viinien myynnin vapauttamiseen sekä arvioi niiden vaikutuksia muun muassa väestön terveyteen ja hyvinvointiin, työntekijöihin, elinkeinovapauteen, markkinoiden toimivuuteen ja kilpailuun, alkoholivalvontaan, julkiseen talouteen sekä sisäiseen turvallisuuteen ja järjestykseen. 

Selvityshenkilön tehtävänä on myös arvioida vaikutuksia Alko Oy:n toimintaan, tehtäviin ja asemaan sekä päivittäistavarakaupan, alkoholin tuottajien, maahantuojien, tukkukaupan, ravintoloiden ja varustamoiden toimintaan. Lisäksi selvityshenkilö arvioi toteuttamisvaihtoehtojen kilpailuoikeudellisia ja EU-oikeudellisia reunaehtoja. 

Selvityshenkilöksi asetettu Antti Neimala on työskennellyt muun muassa osastopäällikkönä työ- ja elinkeinoministeriössä sekä Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylijohtajana ja kuluttaja-asiamiehenä. Selvityshenkilön työtä ohjaa ja seuraa ohjausryhmä, jonka puheenjohtajana toimii osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä ja varapuheenjohtajana osastopäällikkö Jan Hjelt työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Lisätietoja

osastopäällikkö Taneli Puumalainen, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 280

osastopäällikkö Jan Hjelt, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 048 940

sosiaaliturvaministerin erityisavustaja Niilo Heinonen, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 0295 163 603

työministerin erityisavustaja Jaakko Aromaa, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 0295 047 110

etunimi.sukunimi(at)gov.fi