Hyppää sisältöön

Selvityshenkilö: Asenteet suurin este omaishoidon ja ansiotyön yhdistämisessä, ei lainsäädäntö

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 16.1.2019 12.38
Tiedote 4/2019

Suomessa on jo nyt tarjolla paljon keinoja helpottaa omaishoidon ja ansiotyön yhdistämistä, mutta niitä ei ole otettu riittävästi käyttöön. Syinä ovat tiedon puute ja asenteet työpaikoilla, toteaa omaishoidon ja ansiotyön yhteensovittamista selvittänyt apulaisprofessori Laura Kalliomaa-Puha Tampereen yliopistosta.

Selvityshenkilö Kalliomaa-Puha luovutti selvityksensä tänään perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle.

Omaishoitoystävällinen työpaikka kannustaa omaishoitajaa ansiotyöhön

Onnistunut omaishoidon ja työn yhdistäminen riippuu työpaikan käytännöistä ja asenteista.

Omaishoivan mahdollistavilla työpaikoilla on joustavat työjärjestelyt ja ilmapiiri, jossa omaishoitajuudesta uskalletaan puhua. Joustot ja avoin ilmapiiri tekevät työpaikasta laajemminkin perheystävällisen, joten hyötyjiä ovat omaishoitajien lisäksi esimerkiksi lapsiperheet.

Kalliomaa-Puhan mukaan työpaikat tarvitsevat lisää tietoa omaishoidosta ja omaishoitoperheiden oikeuksista. Niille voitaisiinkin suunnata erillinen tiedotuskampanja, jolla levitettäisiin tietoa omaishoitajuudesta ja omaishoitajien määrästä, jo olemassa olevista lainsäädännön mahdollistamista vapaista sekä erilaisista keinoista, joilla omaishoitajia voitaisiin tukea työpaikoilla.

Lainsäädäntö pääosin kunnossa – toimeenpanoa ja tulkintoja terävöitettävä

Selvityshenkilö Kalliomaa-Puha on tunnistanut lainsäädännössä joitakin muutostarpeita, jotka liittyvät pääasiassa omaishoitajien ansionmenetyksen korvauksiin ja työttömyysturvaan.

Nykylainsäädäntö on siis harvoin esteenä omaishoidon ja työssäkäynnin toimivaan yhdistämiseen. Lain tulkintoja sen sijaan olisi yhdenmukaistettava esimerkiksi TE-toimistoissa, kun arvioidaan, onko omaishoitaja työmarkkinoiden käytettävissä vai ei, tai kunnissa, kun käsitellään omaishoitajien palveluita.

Esimerkkejä selvityshenkilön ehdotuksista:

  • Sosiaali- ja terveysministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteinen tiedotuskampanja, jolla lisätään tietoisuutta keinoista yhdistää omaishoito ja ansiotyö.
  • Omaishoitosopimukseen perustuva omaishoito listataan yhdeksi työttömyysturvalain tarkoittamaksi soviteltuun työttömyysturvaan oikeutetuksi tilanteeksi, jos omaishoitajan on mahdollista hakea vain osa-aikatyötä (edellyttää lain muutosta).
  • Omaisten ansionmenetys korvataan erilaisissa omaishoitotilanteissa kehittämällä lasten erityishoitorahasta kaikenikäisten hoitoraha (edellyttää lain muutosta). Toinen vaihtoehto on omaishoidon tuen kattavuuden laajentaminen erityisesti niihin omaishoitajiin, jotka käyvät ansiotyössä
  • Ansiotyössä käyville omaishoitajille taataan oikeus kolmeen vapaapäivään kuukaudessa silloin, kun hoito on sitovaa ja vaativaa (edellyttää lain muutosta).
  • Kuntien työntekijöille tarjotaan enemmän koulutusta ja tietoa, jotta omaishoitajat saavat riittävät ja tarpeenmukaiset palvelut.

Lisätietoja

Apulaisprofessori Laura Kalliomaa-Puha, Tampereen yliopisto, p. 040 828 8601, etunimi.sukunimi (at) tuta.fi
Neuvotteleva virkamies Anne-Mari Raassina, STM, p. 0295 163 405, etunimi.sukunimi (at) stm.fi