Sosiaaliturvan tilannekuvan ja tietopohjan rakentaminen käynnistyy
Sosiaaliturvakomitea päätti kokouksessaan 20.4.2020 käynnistää sosiaaliturvan tilannekuvan ja uudistuksen tietopohjan rakentamisen. Tilannekuva muodostaa ensimmäisen osan sosiaaliturvauudistuksen tietopohjasta.
Tilannekuvassa painottuu ihmislähtöisyys sekä se, miten erilaiset elämäntilanteet ja niiden muutokset näkyvät sosiaaliturvassa. Yksilötasoa täydentää yhteiskunnan taso. Kansainvälinen vertailu on keskeinen osa tilannekuvaa. Sosiaaliturvakomitea keskustelee tilannekuvan osa-alueista vaiheittain. Tilannekuva julkaistaan.
Myöhemmin tietopohja laajenee valmistelupohjaksi, jota käytetään tulevaisuuden sosiaaliturvan vaihtoehtojen ja komitean uudistusten esittämiseen.
- Sosiaaliturva on niin suuri kokonaisuus, että työssä täytyy edetä vaiheittain. Vaiheittaisuudella rakennetaan yhteisymmärrystä. Se helpottaa myös avoimuuden toteuttamista. Asiat ovat esillä komiteassa ja julkisesti yhtä aikaa, jolloin komitean työ ja julkinen keskustelu sosiaaliturvasta voivat tukea toinen toisiaan, toteaa komitean puheenjohtaja Pasi Moisio.
- Sosiaaliturvan uudistamisessa hyödynnetään komiteatyön perinteisiä vahvuuksia, kuten rakentavaa keskustelua, ratkaisukeskeisyyttä ja tietopohjaisuutta. Niitä täydentävät nykypäivän keinot esimerkiksi avoimuuden ja datan visualisoinnin toteuttamisessa. Komiteatyöllä on paljon annettavaa yhteiskunnallemme 2020-luvulla, Moisio sanoo.
Sosiaaliturvauudistusta valmisteleva komitea kokoontui ensimmäistä kertaa maanantaina 20.4.2020.
Komitea kokoontuu 4-6 kertaa vuodessa, minkä lisäksi se pyrkii järjestämään 2 isoa avointa seminaaria vuodessa.
Sosiaaliturvakomitean tehtävänä on sosiaaliturvan rakenteellinen ja toiminnallinen uudistaminen pitkällä aikavälillä, tiedon lisääminen sosiaaliturvasta sekä yhteiskunnallisen keskustelun käyminen sosiaaliturvan arvovalinnoista. Se työskentelee tämän ja seuraavan vaalikauden ajan.
Lisätietoja:
viestintäasiantuntija Tuulia Nieminen, p. 0295 163 635
kansliapäällikkö Kirsi Varhila, p. 0295163338 (soittopyynnöt tekstiviestillä)
johtaja Liisa Siika-aho, p. 0295 163 085
tutkimusprofessori Pasi Moisio, p. 029 524 7228, [email protected]
Pasi Moisiota lukuun ottamatta sähköpostiosoitteet muotoa [email protected]