Hyppää sisältöön

Tutkimus: työkykyä on tuettava työelämän muutoksissa ennen kuin työkyvyttömyysriskejä ilmaantuu

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.2.2025 9.32
Uutinen

Tuoreen tutkimuksen mukaan palvelujärjestelmää pitäisi kehittää niin, että se vastaisi nykyistä paremmin työikäisten moninaisia ja muuttuvia tilanteita. Kehittämistarpeiden taustalla on se, että henkilöiden taustat ja työhistoria voivat olla hyvinkin erilaisia.

Tutkimuksessa analysoitiin työkyvyn ja työhön osallistumisen välistä yhteyttä sekä pitkäaikaistyöttömien palvelu- ja etuuspolkuja. Nykyinen järjestelmä ei aina tunnista esimerkiksi kaikkia osatyökykyisen henkilön tarpeita. Tämä puolestaan voi heikentää palveluiden vaikuttavuutta.

Terveydelliset seikat vaikuttavat erityisesti pitkään työttömänä olleiden ja osatyökykyisten työhön osallistumiseen. Koko työikäistä väestöä tarkasteltaessa tilanne on moninaisempi. Työhön osallistumiseen vaikuttavat samanaikaisesti monet tekijät, kuten ikä, koulutus, sosiaaliset suhteet ja työmarkkinatilanne.

Työkykyyn liittyvä tarkastelu kohdistuu usein yksilöön ja yksilön työkykyyn liittyviin rajoituksiin ja siten työkyvyttömyysriskeihin. Työkyvyttömyysriskien ohella pitäisi kiinnittää huomiota myös niihin tekijöihin, jotka muuttuvassa työelämässä liittyvät työkyvyn tukemiseen ennen kuin työkyvyttömyysriskejä ilmaantuu.

Erilaisilla toimilla voidaan edistää työkykyä. Hyvinvointialueiden, työterveyspalvelujen ja työllisyyspalvelujen yhteistyötä pitäisi tiivistää, jotta työkykyä voidaan tukea kokonaisvaltaisesti. Lisäksi työpaikoilla on tärkeä rooli työkyvyn tukemisessa ja ongelmien ennalta ehkäisyssä.
Tutkimustulokset osoittavat, että palvelujen kehittäminen, työkyvyn tukeminen ja työhön osallistumisen lisääminen edellyttävät kokonaisvaltaista ymmärrystä ja mallintamista. Tämä auttaisi kohdentamaan ja toteuttamaan palveluja vaikuttavasti. 

Työkyvyn ja terveyden yhteyttä tarkasteltiin tutkimuksessa laajasti eri kohderyhmien, kuten työikäisen väestön, osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien, näkökulmista.
Tutkimus oli osa Suomen kestävän kasvun ohjelman yhteydessä toteutettua Työkykyohjelman laajennusta vuosina 2022–2024. Tutkimuksen toteuttivat Työterveyslaitos (TTL) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). 

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Niina Kovanen, STM, p. 0295 163 726
erityisasiantuntija Mikko Henriksson, TTL, p. 030 474 3202
tutkimuspäällikkö Merita Mesiäislehto THL, p. 029 524 7170