Hyppää sisältöön

Työsuojeluviranomaisen valtuuksia ja velvollisuuksia laajennetaan alipalkkauksen ja sisä-ilmaongelmien osalta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.3.2023 13.46
Tiedote 32/2023

Työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annettuun lakiin tehdään muutoksia alipakkauksen ja sisäilmaongelmien valvonnan kehittämiseksi. Työsuojeluviranomaisen valtuuksia alipalkkauksen valvonnassa laajennetaan ja työsuojeluviranomainen on jatkossa velvoitettu tekemään ilmoituksen rakennusten sisäilma-asioista.

Työsuojeluviranomaisen toimivaltuuksia alipalkkauksen valvonnassa laajennetaan siten, että työnantajalle voidaan antaa kirjallinen kehotus ja velvoittava hallintopäätös sekä uhkasakko. Näin voidaan toimia tilanteissa, jotka koskevat työnantajan velvollisuutta maksaa lain ja yleissitovan työehtosopimuksen mukaista palkkaa, jonka peruste ja määrä ovat selkeät. Työsuojeluviranomainen ei kuitenkaan ratkaise työntekijöiden palkkausta koskevia tulkintariitoja.

Alipalkkaukseen puuttumista tehostetaan myös laajentamalla työsuojeluviranomaisen ilmoitusvelvollisuus poliisille koskemaan jatkossa myös rikoslain mukaisista petos- ja kiskontarikoksista. Ilmoitusvelvollisuuden laajentamisen tavoitteena on, että poliisin esitutkinnassa voidaan nykyistä laajemmin ottaa huomioon tapaukseen mahdollisesti soveltuvat rikostunnusmerkistöt.

Lakimuutosten tavoitteena on tehostaa työntekijöiden palkkausta koskevien säännösten noudattamista työmarkkinoilla ja turvata työntekijöiden asemaa laajentamalla työsuojeluviranomaisen valvontatoimivaltuuksia. Tavoitteena on myös ehkäistä sellaisten työmarkkinoiden muodostumista, joissa palkkauksen vähimmäistason noudattamista laiminlyödään merkittävästi. Tavoitteena on osaltaan myös harmaan talouden tehokkaampi torjunta.

"Oikeudenmukaiset työehdot ja reilu palkkaus kuuluvat yhtäläisesti jokaiselle Suomessa työskentelevälle. Työsuojeluviranomaisen toimivaltuuksien tehostaminen ja alipalkkaustilanteiden arviointi aktiivisemmin myös rikoslain perusteella ovat tärkeitä askelia alipalkkauksen ja kahden kerroksen työmarkkinoiden torjumiseksi”, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen sanoo.

Samassa yhteydessä lakiin tehdään muutoksia sisäilma-asioiden osalta. Työsuojeluviranomaisen ilmoitusvelvollisuutta muille viranomaisille laajennetaan siten, että viranomaisen tulee jatkossa ilmoittaa rakennusten sisäilmastoon ja kunnossapitoon liittyvistä epäkohdista kunnan terveydensuojelu- ja rakennusvalvontaviranomaisille. Lakimuutoksen tavoitteena on vähentää sisäilma-asioista aiheutuvia terveyshaittoja tehostamalla tiedonkulkua toimivaltaisten viranomaisten välillä.

Lakimuutokset tulevat voimaan 1.6.2023. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait perjantaina 3.3.

Lisätietoja:

Jarno Virtanen, neuvotteleva virkamies, [email protected]