Hyppää sisältöön

Soteri-rekisteröintiä koskeva lakimuutos hyväksytty

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2024 14.35
Tiedote

Tasavallan presidentti on vahvistanut lain, joka mahdollistaa väliaikaisesti sen, että sosiaali- ja terveydenhuollon itsenäiset ammatinharjoittajat ja heihin rinnastettavat palveluntuottajat voivat aloittaa toimintansa heti jätettyään hakemuksen Soteri-rekisteröintiä varten. 

Muutos turvaa henkilöstön ja palvelujen saatavuutta

Muutoksella mahdollistetaan elinkeinon harjoittaminen, jos rekisteröintimenettely pitkittyy, sekä turvataan henkilöstön ja palvelujen saatavuutta.  

Mahdollisuus koskee palveluntuottajia, joiden asiakas- ja potilastyöhön osallistuu vain yksi henkilö. Lakia ei kuitenkaan sovelleta sellaiseen palveluntuottajaan, jonka toimialaan kuuluu palvelujen antaminen alaikäiselle ja jonka on toimitettava valvontaviranomaiselle ensimmäisen kerran rekisteröintiä varten ote rikosrekisteristä.

Lisäksi lailla lykätään julkisten palveluntuottajien ja palveluyksiköiden rekisteröintiä koskevien säännösten voimaantuloa kahdella vuodella. 

Lakiin sisältyvät myös yksityisten perheryhmäkotien rekisteröimistä koskevat siirtymäsäännökset. Niillä turvataan jo toiminnassa olevien maassa yksin oleville lapsille ja nuorille tarkoitettujen perheryhmäkotien ja muiden asuinyksiköiden toiminnan katkeamaton jatkuminen, kun 1.1.2025 voimaan tulevan lainsäädännön mukaan ne muuttuvat rekisteröintivelvollisuuden alaisiksi sosiaalipalveluiksi. 

Palvelutoiminnan aloittaminen uuden sääntelyn nojalla on mahdollista 1.2.2025 lukien, ja tämä sääntely on voimassa vuoden 2026 loppuun. Yksityisten perheryhmäkotien osalta ehdotettu muutos toteutuu 1.1.2025.

Eduskunta antoi hallituksen esitystä käsitellessään lausuman, jossa se edellyttää, että valtioneuvosto jatkaa toimenpiteitä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien rekisteröintimenettelyn sujuvoittamiseksi ja kohtuullisten käsittelyaikojen ja valvontaviranomaisten riittävien voimavarojen varmistamiseksi.  Valtioneuvoston on seurattava ja arvioitava valvontalain säännösten toimivuutta palveluntuottajien ja palvelujen käyttäjien näkökulmasta. Lisäksi eduskunta edellyttää, että valtioneuvosto ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin lainsäädännön kehittämiseksi. 

Sosiaali- ja terveysministeriö arvio väliaikaisen sääntelyn voimassaolon aikana valvontalain säännösten toimivuutta sekä väliaikaisen sääntelyn ja toiminnallisen kehittämisen vaikutuksia ja sitä kautta valvontalain mahdollisten pysyvien muutosten tarvetta.

Lisätietoja

Hallitusneuvos Maija Iles, p. 0295 163 036
Johtaja Jaska Siikavirta, p. 0295 163 394
Molempien sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]