Hoppa till innehåll

Den lagändring som gäller registreringen i Soteri har godkänts

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 19.12.2024 14.35
Pressmeddelande

Republikens president har stadfäst en lag som temporärt gör det möjligt för självständiga yrkesutövare och övriga tjänsteproducenter inom social- och hälsovården att inleda sin verksamhet genast efter att de lämnat in sin ansökan om registreringen i Soteri.

Ändringen tryggar tillgången till personal och tjänster

Ändringen gör det möjligt att idka näring om registreringsförfarandet drar ut på tiden och tryggar tillgången till personal och tjänster.

Möjligheten gäller de tjänsteproducenter där endast en person deltar i klient- och patientarbetet. Lagen tillämpas emellertid inte på en sådan tjänsteproducent till vars ansvarsområde det hör att tillhandahålla tjänster till minderåriga och som för den första registreringen ska lämna ett straffregisterutdrag till tillsynsmyndigheten.

I och med lagen skjuts dessutom ikraftträdandet av bestämmelserna om registrering av offentliga tjänsteproducenter och tjänsteenheter upp med två år.

Lagen innehåller också övergångsbestämmelser om registreringen av privata familjegrupphem. Övergångsbestämmelserna garanterar att verksamheten vid redan verksamma familjegrupphem och andra bostadsenheter för barn och unga kan fortsätta utan avbrott när ordnandet av boende för barn som är i landet utan vårdnadshavare blir registreringspliktiga socialvårdstjänster enligt den lagstiftning som träder i kraft den 1 januari 2025.

Med stöd av de nya bestämmelserna kan serviceverksamheten inledas från och med den 1 februari 2025, och bestämmelserna gäller till utgången av 2026. När det gäller de privata familjegrupphemmen ska ändringen gälla genast den 1 januari 2025.

I samband med behandlingen av regeringens proposition godkände riksdagen ett uttalande där riksdagen förutsätter att statsrådet fortsätter åtgärderna för att göra registreringsförfarandet för tjänsteproducenter inom social- och hälsovården smidigare och för att säkerställa skäliga behandlingstider och tillräckliga resurser för tillsynsmyndigheterna. Statsrådet ska följa upp och utvärdera hur bestämmelserna i tillsynslagen fungerar med tanke på tjänsteproducenterna och dem som använder tjänsterna. Dessutom förutsätter riksdagen att statsrådet vid behov vidtar åtgärder för att utveckla lagstiftningen.

Under den tid som de temporära bestämmelserna är i kraft kommer social- och hälsovårdsministeriet att bedöma hur bestämmelserna i tillsynslagen fungerar, vilka konsekvenser de temporära bestämmelserna och den verksamhetsmässiga utvecklingen har och därigenom vilka eventuella bestående ändringar som behövs i tillsynslagen.

Mer information

Maija Iles, regeringsråd, tfn 0295 163 036
Jaska Siikavirta, direktör, tfn 0295 163 394
E-postadresserna har formen [email protected].