Hyppää sisältöön

Viranomaiset etsivät keinoja tehostaa syyhyn hoitoa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.3.2024 8.05
Tiedote
kutiseva käsi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi 29.2. syyhytapausten yleistymisestä. Syyhyn diagnosoinnin ja hoidon tehostaminen oli samana päivänä yhtenä aiheena myös valtioneuvoston asettamassa tartuntatautien neuvottelukunnassa.

Keskustelua on herättänyt syyhylääkkeiden korkea hinta. Yhden perheen hoitoon tarvitaan useita lääkepakkauksia, jolloin kustannukset voivat nousta huomattaviksi.

– Syyhy voi pahimmillaan pistää lapsiperheen elämän sekaisin. Tauti aiheuttaa ikäviä iho-oireita ja sen edellyttämät huolelliset torjuntatoimet ovat vaativia. Osalle perheistä syyhyn hoito on myös taloudellinen haaste, sanoo osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.
 
Suomessa on myynnissä kaksi syyhyn hoitoon tarkoitettua lääkettä: ilman reseptiä saatava permetriinivoide ja tablettimuotoinen reseptilääke ivermektiini. Fimean tietojen mukaan syyhylääkkeiden saatavuus on Suomessa hyvä.

Lääkeyritys päättää syyhylääkkeiden hinnoittelusta

Lääkeyritys päättää apteekkimyynnissä olevien lääkkeiden hinnoittelusta. Yritys voi hakea lääkkeilleen Kela –korvattavuutta Lääkkeiden hintalautakunnasta (Hila). Hila päättää lääkekorvausjärjestelmään mukaan otettavan lääkkeen korvattavuudesta ja kohtuullisesta tukkuhinnasta. Jos lääkeyritys ei hae Hilasta korvattavuutta, se voi määrittää lääkkeen tukkuhinnan vapaasti.

Joissain Euroopan maissa on myynnissä sellaisia syyhylääkkeitä, joita ei toistaiseksi myydä Suomessa. Niiden saaminen Suomen markkinoille edellyttäisi, että lääkeyritykset hakevat lääkkeille myyntilupaa ja tuovat ne sen jälkeen apteekkimyyntiin.

Viranomaiset käyvät keskusteluja useiden lääkeyritysten kanssa, jotta yritykset hakisivat lääkkeilleen Kela-korvattavuutta ja Suomeen saataisiin käyttöön lisää erilaisia lääkevalmisteita. Tartuntatautien neuvottelukunta totesi, että syyhyn diagnosointiin ja hoidon ohjeistukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota, jotta hoito onnistuisi nykyistä useammin. 


Lisätietoja:

ylilääkäri Aino Pennanen, p. 0295 163 314, aino.h.pennanen(at)gov.fi 

osastopäällikkö Taneli Puumalainen, p. 0295 163 280, taneli.puumalainen(at)gov.fi