Hoppa till innehåll

Myndigheterna söker sätt att effektivisera behandlingen av skabb

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 1.3.2024 8.05 | Publicerad på svenska 1.3.2024 kl. 14.17
Pressmeddelande
kutiseva käsi

Institutet för hälsa och välfärd (THL) rapporterade den 29 februari att fallen av skabb har ökat. Samma dag stod effektivare diagnostisering och behandling av skabb på agendan för delegationen för smittsamma sjukdomar, som tillsatts av statsrådet.

De höga priserna på läkemedel mot skabb har väckt diskussion. För behandlingen av en familj behövs flera förpackningar av läkemedel, vilket kan orsaka betydande kostnader.

– I värsta fall vänder skabb en barnfamiljs liv helt upp och ner. Sjukdomen orsakar besvärliga hudsymtom och smittspridning kan förebyggas endast med noggranna, krävande åtgärder. För en del familjer är det också ekonomiskt svårt att behandla skabb, säger Taneli Puumalainen, som är avdelningschef vid social- och hälsovårdsministeriet.
 
I Finland finns det två läkemedel som är avsedda för behandling av skabb: receptfri permetrinkräm och receptbelagd ivermektin i tablettform. Enligt Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet (Fimea) är tillgången till läkemedel mot skabb god i Finland.

Läkemedelsföretagen beslutar om läkemedelspriserna

Läkemedelsföretagen beslutar om prissättningen av läkemedel som säljs på apotek. Ett företag kan hos läkemedelsprisnämnden ansöka om att dess läkemedel ska bli ersättningsgillt, det vill säga att FPA betalar ersättning för det. Läkemedelsprisnämnden beslutar om ersättning och ett skäligt partipris för läkemedel som omfattas av systemet för läkemedelsersättning. Om läkemedelsföretaget inte ansöker om att ett läkemedel ska bli ersättningsgillt, kan företaget fritt fastställa läkemedlets partipris.
 
I vissa europeiska länder finns det andra läkemedel mot skabb som för närvarande inte säljs i Finland. För att dessa läkemedel ska bli tillgängliga i Finland måste läkemedelsföretagen först ansöka om försäljningstillstånd och därefter lansera dem för försäljning på apoteken.

Myndigheterna diskuterar för närvarande med flera läkemedelsföretag. Målet är att befintliga läkemedel ska berättiga till ersättning från FPA och att ytterligare läkemedelspreparat ska kunna tas i bruk i Finland. Delegationen för smittsamma sjukdomar har konstaterat att särskild vikt bör fästas vid diagnostisering av skabb och anvisningar för lyckad behandling av skabb.


Mer information:

Aino Pennanen, överläkare, tfn 0295 163 314, aino.h.pennanen(a)gov.fi

Taneli Puumalainen, avdelningschef, tfn 0295 163 280, taneli.puumalainen(a)gov.fi