Strategin för utveckling av arbetslivet inleds: Ungdomar önskar ett mänskligt arbetsliv
Vid Arbetslivsforumet den 20 november 2024 bjöd arbetsminister Arto Satonen och ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen in arbetsmarknadsorganisationer och sakkunniga inom arbetslivsutveckling för att tillsammans utarbeta en strategi för utveckling av arbetslivet som ser framåt mot 2030-talet. Strategiarbetet baserar sig på lägesbilder av arbetslivet som utarbetats under 2024.
Temat för Arbetslivsforumet 2024 var i enlighet med målen i regeringsprogrammet unga och arbetslivet. Vid Arbetslivsforumet som ordnades den 20 november 2024 diskuterade sakkunniga inom arbetslivsutveckling och beslutsfattare de förväntningar på arbetslivet som unga har lyft fram utifrån de lägesbilder av arbetslivet som utarbetats under 2024. Av de ungas åsikter framgår i hög grad önskemålet om ett mänskligt arbetsliv.
Framtidens arbetsliv måste granskas ur de ungas synvinkel
I de ungas beskrivningar innebär ett mänskligt arbetsliv till exempel att få arbete som motsvarar utbildningen och utkomsten, men också möjligheter att utvecklas, behandlas rättvist och lov att vara sig själv också i arbetslivet. Unga oroar sig för arbetsbelastning och önskar balans mellan arbete och annat liv.
”De ungas önskemål om arbetslivet är mänskliga och begripliga. De unga hoppas att arbetet utöver försörjning också ger betydelse och möjligheter att lära sig nya saker. Också oron över att orka och belastningen måste tas på allvar för att finländarna – oberoende av ålder – ska må bra i arbetslivet”, säger ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.
De ungas föreställningar om arbetslivet formas i och med den information och handledning som de unga får i närkretsen och i skolan samt genom sociala medier och arbetslivserfarenhet.
”Såväl arbetsplatser, läroanstalter som utvecklare av arbetslivet har möjlighet att påverka och se till att den ungas första kontakt med arbetet ska vara uppmuntrande”, säger arbetsminister Arto Satonen.
Lägesbilden av arbetslivet skapar en grund för strategin för utveckling av arbetslivet
De ungas synpunkter på arbetslivet som hördes vid Arbetslivsforumet är en del av den helhet av samråd som under 2024 har utarbetats som grund för strategin för utveckling av arbetslivet.
I juni 2024 publicerades en lägesrapport som baserar sig på forskningsdata. Utifrån rapporten har det förts omfattande diskussioner med intressentgrupperna. I samarbetet har man granskat bland annat teman som produktivitet, välbefinnande i arbetet, kontinuerligt lärande, digitalisering och mångfald.
”Nu är det dags att välja de starka sidor som vi vill bygga upp arbetslivet på och de svaga punkter som vi i första hand måste ta itu med”, betonar arbetsminister Arto Satonen.
”För att Finland ska kunna drömma om tillväxt i ekonomin, ökad produktivitet och långa arbetskarriärer har arbetslivskvaliteten, det kontinuerliga lärandet och välbefinnandet i arbetet en enorm betydelse”, betonar ministern för social trygghet Sanni Grahn-Laasonen.
Vilket arbetslivsforum?
Arbetslivsforumet ordnas av det nationella programmet för utveckling av arbetslivet, ARBETE2030, som skrivits in i regeringsprogrammet samt av det riksomfattande sam-ordningsprojektet för utveckling av arbetslivet Ett bättre arbetsliv! (Parempi Työelämä!), som finansieras av Europeiska socialfonden.
Arbets- och näringsministeriet och social- och hälsovårdsministeriet framförde vid Arbetslivsfo-rumet den 20 november 2024 en inbjudan till arbetsmarknadsorganisationer och sakkunniga inom arbetslivsutveckling att delta i det gemensamma strategiarbetet från och med ingången av 2025.
Mer information
Jaakko Aromaa, arbetsministerns specialmedarbetare, tfn 029 504 7110
Niilo Heinonen, specialmedarbetare till ministern för social trygghet, tfn 029 516 3603
Maija Lyly-Yrjänäinen, ledande sakkunnig, arbets- och näringsministeriet, tfn 029 504 7297
Kalle Lautala, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 029 516 3751
Ungdomars tankar om arbetslivet: rapport om hörande av unga till stöd för arbetslivsstrategin