Hyppää sisältöön

Avaruustilannekeskus perustetaan – Maanmittauslaitoksen tehtävät laajenevat

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2024 14.29
Tiedote

Suomeen perustetaan uusi avaruustilannekeskus yhteistyössä kolmen ministeriön kanssa. Yhteishankkeessa ovat mukana maa- ja metsätalousministeriö, puolustusministeriö ja liikenne- ja viestintäministeriö. Avaruustilannekeskuksen perustaminen edistää Suomen kokonaisturvallisuuden tavoitteita, kuten kansallista kriisinsietokykyä, kriittisen infrastruktuurin ylläpitoa ja huoltovarmuutta sekä kyberturvallisuutta. 

Perustettava avaruustilannekeskus tulee vastaamaan lähiavaruuden, avaruustoiminnan ja avaruussään havainnoinnista ja seurannasta. Avaruustilannekeskuksen tehtävänä on muodostaa koordinoitu ja ajantasainen kansallinen avaruustilannekuva. Avaruussäätilan seurannalla on merkitystä niin revontulien ennustamisessa kuin avaruusmyrskyyn varautumisessa. 

Avaruustilannekeskukseen liittyvä uusi tehtävä osoitetaan Maanmittauslaitokselle muuttamalla Maanmittauslaitoksesta annettua valtioneuvoston asetusta (1068/2018). Nykyinen Maanmittauslaitoksen tehtäviä koskeva sääntely ei kata uutta Maanmittauslaitokselle ehdotettavaa avaruustilannekeskuksen toimintaan liittyvää tehtävää, joten esityksessä ehdotetaan lisättäväksi asetukseen sitä koskeva uusi kohta. 

Esityksen mukaan Maanmittauslaitos tuottaisi Suomen kansallista avaruustilannekuvaa hallinnoimillaan lähiavaruuden havainnointijärjestelmillä. Paikkatietokeskuksen (FGI) Metsähovin asemalle on tarkoitus hankkia uusi, aiempaa tehokkaampi laser, jolla saadaan havaittua enemmän avaruuden kohteita.

Lisäksi asetukseen esitetään muutoksia henkilöstöä, kelpoisuusvaatimuksia, nimittämistä ja sijaisen määräämistä koskevaan sääntelyyn. Asetus on lausunnolla 10.10.-21.11.2024.

Avaruustilannekeskuksen perustaminen edellyttää Ilmatieteen laitoksesta annetun lain sekä Puolustusvoimista annetun lain muuttamista. Hallitus antoi 10.10.2024 eduskunnalle esityksen näiden lakien muuttamisesta. Lainsäädäntömuutosten myötä avaruustilannekeskuksen perustaminen voitaisiin aloittaa vuoden 2024 joulukuussa. 

Lausuntopyyntö
Asetusluonnos
Muistio

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
ylijohtaja Pentti Lähteenoja, p. 0295 162 485, etunimi.sukunimi(at)gov.fi