Hoppa till innehåll

Centrum för rymdlägesbild inrättas – Lantmäteriverket får fler uppgifter

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 10.10.2024 14.29
Pressmeddelande

I Finland inrättas ett centrum för rymdlägesbild i samarbete med tre ministerier. Projektet är gemensamt för jord- och skogsbruksministeriet, försvarsministeriet och kommunikationsministeriet. Inrättandet av centrumet för rymdlägesbild främjar målen för Finlands övergripande säkerhet, såsom den nationella resiliensen, upprätthållandet av den kritiska infrastrukturen och försörjningsberedskapen samt cybersäkerheten. 

Det centrum för rymdlägesbild som inrättas ska svara för att observera och följa fenomen i den jordnära rymden, rymdverksamheten och rymdvädret. Rymdlägescentrumet har till uppgift att skapa en övergripande och aktuell nationell rymdlägesbild. Uppföljningen av rymdvädret har betydelse såväl för prognostiseringen av norrsken som för beredskapen inför rymdstormar. 

Lantmäteriverket anvisas den nya uppgift som hänför sig till rymdlägesbildcentralen genom en ändring av statsrådets förordning om Lantmäteriverket (1068/2018). De nuvarande bestämmelserna om Lantmäteriverkets uppgifter omfattar inte den nya uppgift som föreslås för Lantmäteriverket och som hänför sig till verksamheten vid rymdlägesbildcentralen. Därför föreslås det att en ny punkt om detta fogas till förordningen. 

Enligt utkastet till förordning ska Lantmäteriverket producera en nationell rymdlägesbild för Finland med hjälp av de observationssystem för närrymden som Lantmäteriverket förvaltar. Avsikten är att till Geodatacentralen vid Metsähovi skaffa en ny, effektivare laser som gör det möjligt att upptäcka fler objekt i rymden.

Det föreslås dessutom ändringar i bestämmelserna om personal, behörighetsvillkor, utnämning och förordnande av vikarie. Förordningen är på remiss 10.10–21.11.2024.

Inrättandet av rymdlägesbildcentralen kräver att det görs ändringar i lagen om Meteorologiska institutet och i lagen om försvarsmakten. Regeringen lämnade den 10 oktober 2024 en proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av dessa lagar. I och med ändringarna i lagstiftningen kan arbetet med att inrätta rymdlägesbildcentralen inledas i december 2024. 

Begäran om utlåtande (på finska)
Utkast till förordning
Promemoria (på finska)

Mer information vid jord- och skogsbruksministeriet
Pentti Lähteenoja, överdirektör, tfn 0295 162 485, fornamn.efternamn(a)gov.fi