Hyppää sisältöön

Hallitus huolehtii maatalouden toimintaedellytyksistä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.9.2024 10.37
Tiedote

Hallitus on budjettiriihessään 3.9.2024 linjannut, että pitkäjänteinen talouden sopeutus jatkuu ja samalla katse käännetään kasvuun. Maa- ja metsätalousministeriö osallistuu omalta osaltaan julkisen talouden sopeuttamiseen.

Yhteensä hallinnonalan vastuulla on ensi vuonna 76,9 miljoonan euron suuruinen valtion budjettia vahvistava kokonaisuus, joka on rakentunut hallitusohjelman ja kevään kehysriihen päätöksien pohjalta. Talouden sopeuttamisen keskellä maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah muistuttaa hallituksen tavoitteena olevan edelleen vahvasti maatalouden toimintaedellytyksistä huolehtiminen.

”Aivan kuten hallitusneuvotteluissa linjattiin, ruokaturvasta huolehditaan eikä ruokaa tuottavasta maataloudesta leikata. Vuoden 2025 talousarvioesityksessä näkyvät vähennykset on huomioitu jo kevään toisessa lisätalousarviossa. Näin turvataan maaseudun kehittämisen toiminnan jatkuminen ja Suomen EU-saannot”, painottaa ministeri Essayah.

Merkittävimmät kevään kehysriihen sopeutuspäätökset vuoden 2025 talousarvioesityksessä liittyvät Metsähallituksen voiton tuloutukseen ja valtioavustusleikkaukseen. Tuloutukset Metsähallitukselta kasvavat 11 miljoonalla eurolla kustannustehokkuuden nostamisen ja puun hintakehityksen johdosta. Muutos ei edellytä Metsähallituksen luonnonvarasuunnitelmissa asetettujen hakkuutavoitteiden nostamista. Lisäksi maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalle kohdistuu 8,5 miljoonan euron säästö valtionavustuksiin. 

”Hevostalouden osalta säästöjä pystyttiin kohtuullistamaan, ja näin voimme yhdessä alan kanssa etsiä ratkaisun, jolla alan tulevaisuus ei vaarannu”, kertoo ministeri Essayah.

Panostusta biotaloussektorille, erityisesti elintarvikevientiin

”Ruokasektori osallistuu vahvasti kasvun luomiseen. Hallitus panostaa 10 miljoona euroa biotaloussektorin arvonlisän kasvuun ja huoltovarmuuden turvaamiseen. Merkittävä osa tästä suunnataan elintarvikeviennin tukemiseen. Suomessa on kaikki edellytykset tuottaa laadukkaita korkean lisäarvon elintarvikkeita kansainvälisille markkinoille ja vaativille asiakkaille”, selvittää ministeri Essayah.

Määrärahalla vauhditetaan elintarvikevientiä muun muassa luomalla pysyviä rakenteita viennin mahdollistamiseksi ja arvonlisän kasvattamiseksi sekä vahvistamalla alan osaamista ja maakuvatyötä sekä keskeisillä vientialueilla paikan päällä tehtävää vienninedistämistyötä. Ruoka-alan arvoketjujen kehittämisen edistämisen toimenpiteet kohdennetaan laadinnassa olevan Suomalaisen ruuantuotannon pitkän aikavälin strategian ja kasvuohjelman mukaisesti. Erityisesti lisäarvotuotteiden viennin lisäämisellä voidaan parantaa elintarvikesektorin kasvua ja kilpailukykyä sekä maatalouden kannattavuutta sekä kansallista huoltovarmuutta ja omavaraisuutta. 

Muita talousarvioesitykseen liittyviä linjauksia

4H-toiminnan tukemiseen osoitettu määräraha säilyy ministeriön ehdotuksen mukaisesti samalla tasolla, kuin vuoden 2024 talousarvioesityksessä. 4H-toiminta edistää maaseudun elinvoimaisuutta ja vetovoimaisuutta tarjoamalla monipuolista harrastus- ja palvelutoimintaa, työllistämällä nuoria sekä tarjoamalla heille mahdollisuuksia yrittäjyyden kokeilemiseen mm. omia yrityksiä perustamalla. Nuoret oppivat myös kantamaan vastuuta ympäristöstä konkreettisilla tavoilla. Tämän lisäksi 4H-toiminnalla edistetään maaseutu- ja kaupunkialueiden vuorovaikutusta. 

Lisäksi budjettiriihessä hallitus päätti, että kuluvan vuoden kolmannessa lisätalousarviossa esitetään 2 miljoonan euron rahoitusta maankäyttösektorin kasvihuonekaasuinventaarion ja seurantajärjestelmän kehittämiseen. Kasvihuonekaasupäästöjen seuranta ja raportointi ovat perusta maankäyttösektorin ilmastopolitiikan arvioinnille, suunnittelulle ja seurannalle. Tietoja hyödynnetään, kun seurataan Suomen ilmastotavoitteiden toteutumista ja suunnitellaan nielu- ja päästövähennystoimia. 

”Iloitsen myös siitä, että hallitus päätti tehdä välitä viljelijästä –toiminnasta pysyvän ja suunnata lisäpanostuksia vapaaehtoiseen luonnonsuojeluun ja ennallistamistyöhön METSO- ja HELMI-ohjelmien kautta”, ministeri Essayah toteaa.

Hallituksen esitys vuoden 2025 talousarvioksi annetaan eduskunnalle 23. syyskuuta, minkä jälkeen eduskunta käsittelee ehdotusta loppuvuoden ajan ja hyväksyy vuoden 2025 budjetin joulukuussa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä

ministerin erityisavustaja Marjo Loponen, p. 050 308 5411, marjo.loponen(at)gov.fi
talousjohtaja Matti Hyytinen, p. 02951 62225, matti.hyytinen(at)gov.fi