Hoppa till innehåll

Regeringen sörjer för jordbrukets verksamhetsförutsättningar

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 4.9.2024 10.37 | Publicerad på svenska 4.9.2024 kl. 16.30
Pressmeddelande

Vid sina budgetförhandlingar den 3 september 2024 slog regeringen fast att den långsiktiga anpassningen av ekonomin fortsätter, samtidigt som tillväxt eftersträvas. Jord- och skogsbruksministeriet deltar också i anpassningsåtgärderna inom den offentliga ekonomin.

Jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområdet ansvarar nästa år för en helhet på sammanlagt 76,9 miljoner euro som ska stärka statsbudgeten. Den bygger på regeringsprogrammet och besluten vid vårens ramförhandlingar. Trots anpassningsåtgärderna påminner jord- och skogsbruksminister Sari Essayah om att regeringen fortfarande starkt står bakom sitt mål att se till att jordbruket har verksamhetsförutsättningar.

”Precis som det slogs fast vid regeringsförhandlingarna ska livsmedelsförsörjningen tryggas, och inga nedskärningar riktas till det livsmedelsproducerande jordbruket. De minskningar som syns i budgetpropositionen för 2025 har beaktats redan i vårens andra tilläggsbudget. På det sättet tryggas kontinuiteten i landsbygdsutvecklingen och Finlands utbyte av EU”, betonar minister Essayah.

De mest betydande beslut om anpassning som fattades vid vårens ramförhandlingar och som syns i budgetpropositionen för 2025 hänför sig till intäktsföringen av Forststyrelsens vinst och nedskärningarna av statsunderstöd. Forststyrelsens intäktsföringar ökar med 11 miljoner euro tack vare ökad kostnadseffektivitet och virkesprisets utveckling. Ändringen förutsätter inga höjningar av avverkningsmålen i Forststyrelsens naturresursplaner. Dessutom görs det besparingar på 8,5 miljoner euro i statsunderstöden inom jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde. 

”När det gäller hästhushållningen lyckades vi mildra besparingarna, och nu kan vi tillsammans med branschen försöka hitta en lösning som inte äventyrar dess framtid”, berättar minister Essayah.

Satsningar på bioekonomin och i synnerhet livsmedelsexporten

”Livsmedelssektorn bidrar starkt till att skapa tillväxt. Regeringen satsar 10 miljoner euro på att öka förädlingsvärdet i den bioekonomiska sektorn och trygga försörjningsberedskapen. En betydande del av denna summa riktas till att stödja livsmedelsexporten. Finland har alla förutsättningar att producera högklassiga livsmedel med högt mervärde för den internationella marknaden och krävande kunder”, säger minister Essayah.

Med anslaget ska livsmedelsexporten påskyndas bland annat genom uppbyggande av bestående strukturer för att möjliggöra export och öka förädlingsvärdet. Dessutom ska man stärka kompetensen inom branschen, arbetet med Finlandsbilden samt det exportfrämjande arbete som utförs på plats i viktiga exportområden. Åtgärderna för att främja utvecklingen av värdekedjorna inom livsmedelsbranschen ska riktas i enlighet med den långsiktiga strategi och det tillväxtprogram för den finländska livsmedelsproduktionen som just nu är under arbete. I synnerhet genom att öka exporten av mervärdesprodukter kan man förbättra livsmedelssektorns tillväxt och konkurrenskraft, jordbrukets lönsamhet samt den nationella försörjningsberedskapen och självförsörjningen. 

Andra beslut som gäller budgetpropositionen

I enlighet med ministeriets förslag bibehålls anslaget för att stödja 4H-verksamheten på samma nivå som i budgetpropositionen för 2024. 4H-verksamheten främjar landsbygdens livskraft och dragningskraft genom att erbjuda mångsidig hobby- och serviceverksamhet, sysselsätta unga och erbjuda dem möjligheter att prova på företagande, bland annat genom att grunda egna företag. Den lär också unga att ta ansvar för miljön på konkreta sätt. Dessutom främjar 4H-verksamheten växelverkan mellan landsbygds- och stadsområden. 

Vid budgetförhandlingarna beslutade regeringen dessutom att det i den tredje tilläggsbudgeten för detta år föreslås finansiering på 2 miljoner euro för utveckling av inventeringen av och övervakningsmekanismen för växthusgaser inom markanvändningssektorn. Övervakningen och rapporteringen av växthusgasutsläpp utgör grunden för utvärderingen, planeringen och uppföljningen av klimatpolitiken inom markanvändningssektorn. Uppgifterna från inventeringen används när uppfyllelsen av Finlands klimatmål bevakas och åtgärder för att öka upptaget och minska utsläppen planeras. 

”Jag är också glad över att regeringen beslutade att permanenta Ta hand om bonden-verksamheten och att rikta tilläggssatsningar till frivilligt naturskydd och återställande av natur via Metso- och Helmi-programmen”, säger minister Essayah.

Budgetpropositionen för 2025 lämnas till riksdagen den 23 september. Riksdagen behandlar sedan propositionen under återstoden av året och godkänner budgeten för 2025 i december.

Mer information av jord- och skogsbruksministeriet

Marjo Loponen, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 308 5411, marjo.loponen(at)gov.fi
Matti Hyytinen, ekonomidirektör, tfn 0295 162 225, matti.hyytinen(at)gov.fi