Kansainvälinen kasvinterveysvuosi avataan maanantaina 2.12.2019 Roomassa
Yhdistyneiden Kansakuntien Elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO julistaa 2.12.2019 kansainvälisen kasvinterveysvuoden avatuksi. Teemavuotta vietetään Suomen maa- ja metsätalousministeriön aloitteesta. Tavoitteena on vuoden aikana lisätä kansalaisten, alan toimijoiden ja päättäjien tietämystä kasvinterveyden merkityksestä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.
”Suomessa kasvintuhoojatilanne on tällä hetkellä hyvä, ja haluamme sen sellaisena pysyvänkin. Siksi haluamme, että alan toimijat, päättäjät, kuluttajat ja ihan jokainen suomalainen lapsesta vaariin tietävät enemmän kasvinterveydestä ja siihen liittyvistä uhista sekä ymmärtävät kasvinterveyden merkityksen”, Suomea tilaisuudessa edustava maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kertoo kansallisista toimenpiteistä. ”Euroopan unionin kasvinterveyslainsäädäntö tulee sovellettavaksi joulukuussa lisäten toimijoiden vastuuta kasvinterveydestä, minkä takia tietämyksen lisääminen juuri nyt on ajankohtaista.”
Kansallinen kasvinterveysvuosi käynnistetään tammikuussa ja se huipentuu lokakuussa Suomessa Helsingissä pidettävään kansainväliseen kasvinterveyskonferenssiin. Vuoden mittaan teemavuosi näkyy erilaisissa maatalous- ja puutarha-alan tapahtumissa ja messuilla.
”Kansainvälisen kasvinterveysvuoden päätavoitteita on lisätä tietämystä kasvinterveyden merkityksestä, edistää ja vahvistaa kansallisia sekä kansainvälisiä hankkeita ilmastonmuutoksesta johtuvien kasvitautien vähentämisessä ja kannustaa eri toimijoita dialogiin”, erityisasiantuntija Ralf Lopian maa- ja metsätalousministeriöstä tiivistää vuoden tavoitteet.
Kasvintuhoojat voivat aiheuttaa huomattavia taloudellisia tappioita ja heikentää sadon määrää ja laatua uhaten ruoan saatavuutta. Kasvintuhoojat vaikuttavat ympäristöön ja luonnon monimuotoisuuteen heikentävästi. Kasvintuhoojien maahantulon estäminen ja varhainen havaitseminen ja torjuminen auttavat terveen ja laadullisesti hyvän sadon tuottamisessa ja vähentävät toimijoille tulevia taloudellisia tappioita. Vuosittain maailmassa menetetään 20 - 40 prosenttia sadosta kasvintuhoojien takia. Kasvitaudeista koituu maailmantaloudelle noin 200 miljardin euron kulut.
Kestävällä kasvinsuojelulla suojellaan ympäristöä, metsiä ja luonnon monimuotoisuutta kasvintuhoojilta, vastataan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja tuetaan pyrkimyksiä nälän, aliravitsemuksen ja köyhyyden poistamiseksi.
Yhdistyneiden Kansakuntien yleiskokous julisti Suomen maa- ja metsätalousministeriön aloitteesta vuoden 2020 kansainväliseksi kasvinterveysvuodeksi joulukuussa 2018.
- Avajaistilaisuuden ohjelma 2.12.2019 (englanniksi)
- Seuraa FAO:n kasvinterveysvuoden julkistamistilaisuutta Roomasta, linkki suoraan lähetykseen
- Kansainvälinen kasvinterveysvuosi - International Year of Plant Health 2020 - verkkosivusto (englanniksi)
- Elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO -verkkosivusto (englanniksi)
- YK:n kestävän kehityksen tavoitteet maa- ja metsätalousministeriön näkökulmasta
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
- Kasvinterveyspäällikkö Marja Savonmäki, p. 0295 162 280, [email protected]
- Erityisasiantuntija Ralf Lopian, p. 0295 162 329, [email protected]
- Apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen, p. 0295 162 439, [email protected] (tavoitettavissa 2.12. alkaen)