Hyppää sisältöön

Metsähallituksen omistajapolitiikkaa on linjattu – uusia tavoitteita uusiutuvan energian edistämiseen, virtavesien kunnostukseen ja tuloutukseen

maa- ja metsätalousministeriövaltioneuvoston viestintäosastoympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 9.10.2024 9.25
Tiedote
Syksyinen Evo. Etualalla vesistö, takana vesirajaan saakka sekametsää.

Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta on tänään käsitellyt ja puoltanut Metsähallituksen uusia omistajapoliittisia linjauksia vuosille 2024−2027. Eri tarpeiden yhteensovittamisen ohella linjauksissa on uusia tavoitteita. Nämä koskevat muiden muassa Metsähallituksen toiminnasta tulevaa taloudellista hyötyä valtiolle sekä luonnon monimuotoisuuden ja uusiutuvan energian edistämistä.

Omistajapolitiikka vuoteen 2027 saakka pohjautuu Metsähallituksen perustehtäviin ja osin jo nyt päättyvällä omistajapolitiikkakaudella sovittuihin tavoitteisiin. Pääperiaatteena Metsähallituksen toiminnassa on edelleen valtion maiden ja vesien kestävä käyttö, hoito ja suojelu. Näitä turvataan osallistamalla sidosryhmiä laajasti ja sovittamalla erilaisia tarpeita ja tavoitteita yhteen.

Keskeisiä teemoja Metsähallituksen omistajapoliittisissa tavoitteissa ovat luonnon monimuotoisuus, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja sen hillintä. Lisäksi linjauksissa painottuvat Metsähallituksen toiminnasta saatava taloudellinen hyöty valtiolle ja tällä omistajapolitiikkakaudella erityisesti uusiutuvan energian tuotannon mahdollistaminen valtion alueilla. Uutena keinona tällä kaudella investoidaan merkittävästi virtavesien kunnostukseen.

”Metsähallituksen harjoittama vastuullinen, taloudellisesti kannattava ja eri tavoitteet yhteen sovittava liiketoiminta valtion maa- ja vesialueilla ja uusien liiketoimintojen kehittäminen mahdollistavat monipuolisempien toiminnallisten tavoitteiden lisäksi myös tuloutustason noston”, kiittää maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah

Osana Metsähallituksen omistajapoliittisia linjauksia päätettiin muun muassa aloittaa valtion monikäyttömetsissä sijaitsevien purojen ja pienvesien suunnitelmalliset kunnostukset.

“Metsähallituksen omistajapoliittisten linjausten painotuksissa yhdistyvät tärkeällä tavalla metsiemme kestävä käyttö, elinympäristöjen kunnostaminen, siirtymä fossiilisesta puhtaaseen energiaan sekä valtion talouden vastuullinen hoitaminen. Etenkin merituulivoiman kehittäminen aluevesillämme on tärkeä osa uutta teollisuuspolitiikkaamme”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen.

Metsähallitus edistää luonnon monimuotoisuutta talousmetsissä aktiivisilla luonnonhoitotoimenpiteillä ja osallistumalla Helmi-ohjelman toimeenpanoon. Uutena tavoitteena Metsätalous Oy:lle on mm. toteuttaa purokunnostuksia yhteensä noin 200 km vuoteen 2030 mennessä.

Vanhojen metsien kansalliset kriteerit olivat lausuntokierroksella kesällä 2024 ja menevät valtioneuvoston päätettäväksi lähiaikoina. Metsähallitus kartoittaa valtion vanhat ja luonnontilaiset metsät maastokausien 2024–2025 aikana. Lisäksi esitys valtion mailla sijaitsevien 31 000 ha:n siirtämisestä pysyvään suojeluun tullaan antamaan eduskunnalle valtion talousarvion kolmannen lisätalousarvion yhteydessä.

Talousmetsien hiilensidontaa ja hiilivarastoa kasvatetaan. Jatkuvaa kasvatusta käytetään virkistyskäyttöön varatuilla alueilla sekä päätehakkuutyyppisessä puunkorjuussa, kun se on kasvupaikan ja metsänhoidon näkökulmasta perusteltua. Lisäksi metsien kasvua ja hiilinielujen lisäämistä vahvistetaan lannoituksen avulla.

Tuloutusta nostetaan ilman hakkuumäärien lisäämistä

Nyt alkavalla omistajapolitiikkakaudella Metsähallitus tulouttaa valtion kassaan vuosittain liiketoiminnastaan enemmän kuin koskaan ennen. Tuloutuksen taso omistajapolitiikkakauden alussa on n. 125 miljoonaa euroa ja kauden lopussa n. 140 miljoonaa euroa. Tuloutuksen nosto ei kuitenkaan edellytä valtion metsien hakkuutavoitteiden nostoa, sillä puun hyvä hintataso sekä uusiutuvan energian tuotannon edistämisestä saatavat tuotot mahdollistavat korkeamman tuloutustason.  

Metsähallitus jatkaa uusiutuvan energian hankkeiden kehittämistä valtion maa- ja merialueilla. Metsähallitus toimii alueiden vuokranantajana energiaa tuottaville yrityksille ja voi myös osallistua yhdessä toimijoiden kanssa hankkeiden kehittämiseen. Metsähallituksen roolina ei kuitenkaan ole energian tuotanto, vaan vihreän siirtymän edistäminen. Yleisillä vesialueilla Metsähallitus jatkaa länsirannikon edustalla olevien viiden merituulivoima-alueen hankekehitystä valtioneuvoston marraskuussa 2022 määrittämien askelmerkkien mukaisesti.  

Metsähallituksen omistajapolitiikka laaditaan kullekin hallituskaudelle, yleensä neljäksi vuodeksi kerrallaan ohjaavien ministeriöiden johdolla (MMM ja YM). Omistajapolitiikan tarkoituksena on linjata Metsähallituksen toiminnan pääperiaatteita ja tavoitteita poliittisesti sopien pidemmälle aikajaksolle kuin mitä vuosittaisessa tulosohjauksessa tehdään.

 

Lisätietoja:

Tapio Luoma-aho
maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin erityisavustaja
[email protected]
029 5162 340

Erno Järvinen
metsäneuvos, metsä- ja biotalousyksikön päällikkö, maa- ja metsätalousministeriö
[email protected]
029 516 2150

Leena Arpiainen
neuvotteleva virkamies, maa- ja metsätalousministeriö
[email protected]
029 516 2238

Lyydia Ylönen
ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen erityisavustaja
[email protected]
029 525 0402

Päivi Gummerus-Rautiainen
ympäristöneuvos, ympäristöministeriö
[email protected]
029 525 0240

Mikko Kuusinen
ympäristöneuvos, ympäristöministeriö
[email protected]
029 525 0144

Biotalous Hallinto Kasvun kaava Luonto ja ilmasto Metsät Tutkimus ja kehittäminen