Hyppää sisältöön

Hallitus päätti korkeakoulujen koulutusvastuista – turvallisuusosaaminen ja kasvun edellytykset vahvistuvat

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 23.1.2025 13.30
Tiedote

Valtioneuvosto sekä opetus- ja kulttuuriministeriö ovat 23.1.2025 päättäneet muutoksista yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen koulutusvastuisiin korkeakoulujen esitysten pohjalta. Koulutusvastuita on päätetty muuttaa neljässä yliopistossa ja kolmessa ammattikorkeakoulussa. Koulutusvastuu määrittää, mitä tutkintoja milläkin alalla korkeakoulussa voi suorittaa.

– Uusilla koulutusvastuita koskevilla päätöksillä edistetään hallitusohjelman mukaista korkeakoulujen profiloitumista ja vastataan keskeisiin, korkean tason osaamistarpeisiin. Näillä päätöksillä vahvistuvat turvallisuusosaaminen ja monet muut kasvun kannalta keskeiset alat. Pitkän aikavälin tavoitteena on, että suomalaiset korkeakoulut keskittyvät vahvuuksiinsa ja täyttävät paitsi valtakunnalliset, myös alueelliset tarpeet. Talouskasvu vaatii korkeaa osaamista, ministeri Sari Multala toteaa.

Tekniikan koulutusalalla Jyväskylän yliopistolle myönnettiin teknis-luonnontieteellisen alan koulutusvastuu, Itä-Suomen yliopistolle tieto- ja viestintätekniikan koulutusvastuu ja Lappeenrannan‒Lahden teknillinen yliopisto LUTille rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutusvastuu. Koulutusvastuilla on tarkoitus vastata työ- ja elinkeinoelämän tarpeisiin ja vahvistaa yliopistojen profiloitumista. Uudet koulutusvastuut täydentävät yliopistojen nykyisiä tekniikan alan koulutusvastuita ja mahdollistavat osaamisen laajamittaisemman hyödyntämisen.

Turun yliopistolta poistettiin terveystieteiden kandidaatin tutkintoa koskeva koulutusvastuu. Jatkossa yliopisto antaa terveystieteiden koulutusalalla maisterin, lisensiaatin ja tohtorin tutkintoihin johtavaa koulutusta. Päätös on sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen kehittämislinjausten mukainen ja sujuvoittaa koulutuspolkuja hoitotieteessä.

Lab-ammattikorkeakoululle myönnettiin tekniikan koulutusalalla laboratorioanalyytikon koulutusvastuu. Koulutus vastaa itäisen Suomen lisäksi myös laajemmin yritysten ja tutkimusorganisaatioiden tarpeisiin erityisesti materiaaleja koskevien teknisten ratkaisujen kehittämisessä. Puhtaan siirtymän ja pohjoisen Suomen kehittymisnäkymiä edistetään Lapin ammattikorkeakoulun tekniikan alalle myönnetyllä logistiikan koulutusvastuulla. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun koulutusvastuista poistuvat artenomi- ja jalkaterapeuttikoulutukset, mikä mahdollistaa ammattikorkeakoulun profiloitumisen vahvuusaloilleen.

Koulutusvastuita koskevat muutokset tulevat voimaan vuosina 2025 ja 2026. Yliopistojen koulutusvastuiden muutoksista säädetään valtioneuvoston asetuksella sekä opetus- ja kulttuuriministeriön asetuksella. Ammattikorkeakoulujen osalta kyse on niiden toimilupien muuttamisesta. Vaasan ammattikorkeakoulun osalta päätökset tehdään myöhemmin.

Lisätietoja:

  • tiede- ja kulttuuriministerin erityisavustaja Emmi Venäläinen, p. 050 453 2773
  • opetusneuvos Maarit Palonen, p. 0295 330 243