Hyppää sisältöön

Suomen tiedepalkinto professori Olli Ikkalalle

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 15.6.2023 14.30
Tiedote

Suomen tiedepalkinto 2023 on myönnetty Aalto-yliopiston fysiikan professori Olli Ikkalalle. Hän kehittää tutkimustyössään uusia toiminnallisia materiaaleja, jotka saavat usein inspiraatiota luonnossa esiintyvistä materiaaleista. Ikkalan kansainvälisesti arvostetulla uralla yhdistyvät syvällinen poikkitieteellinen osaaminen, kyky verkostoitua ja taito kouluttaa uusia tutkijoita.

– Tieteen ja tutkimuksen osaajat tekevät ratkaisevan tärkeää työtä suomalaisen yhteiskunnan eteen. Tutkimuksen ja siihen perustuvan koulutuksen kautta tieteen ammattilaiset rakentavat maamme menestystä sekä edistävät Suomen kansainvälistä verkottumista ja mainetta. Tämä työ ansaitsee korkean tunnustuksen, tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen sanoo.

Ministeri Honkonen jakoi Suomen tiedepalkinnon 15. kesäkuuta Tiedefoorumissa Helsingin Musiikkitalossa. Suomen tiedepalkinto on Suomessa työskentelevälle tutkijalle tai tutkijaryhmälle myönnettävä tunnustus merkittävästä tieteellisestä työstä.

Palkinnon myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö Suomen Akatemian hallituksen esityksestä. Palkinto on suuruudeltaan 100 000 euroa. Kahden vuoden välein myönnettävä tiedepalkinto perustettiin vuonna 1997 ja se myönnettiin nyt 14. kerran.

Palkintoperustelut

Olli Ikkala (synt. 1953) toimi Teknillisen korkeakoulun myöhemmin Aalto-yliopiston polymeerifysiikan ja molekulaaristen nanorakenteiden professorina vuosina 1999–2018, jonka jälkeen hän jatkaa soveltavan fysiikan osastolla Aalto-professorina. Suomen Akatemian nimittämänä akatemiaprofessorina Ikkala oli Teknillisessä korkeakoulussa vuosina 2005–2010 ja Aalto-yliopistossa 2012–2016.

Tekniikan tohtoriksi Ikkala valmistui fysiikan alalta vuonna 1983. Tämän jälkeen Ikkala oli teollisuuden palveluksessa kymmenen vuotta ja palasi Teknilliseen korkeakouluun vuonna 1994.

Ikkalalle on myönnetty kaksi kertaa erittäin kilpailtu Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) Advanced Grant -tutkimusrahoitus (2012–2016 ja 2017–2022). Suomen Akatemian huippuyksikköohjelman rahoitus Ikkalalla oli vuosina 2014–2019, jolloin Ikkala johti huippuyksikköä Biosynteettisten hybridimateriaalien molekyylimuokkaus. Vierailevana tutkijana Joseph Fourier -yliopistossa Ranskassa Ikkala oli vuosina 2007 ja 2015–2017.

Ikkalan tutkimus on hyvin poikkitieteellistä ja siinä yhdistyy fysiikan, kemian ja materiaalitieteen syvällinen osaaminen. Tutkimuksen tavoitteena on kehittää uusia toiminnallisia materiaaleja, jotka perustuvat hierarkkiseen itsejärjestymiseen, biologisten materiaalien jäljittelyyn sekä luonnossa esiintyvien materiaalien käyttöön. Materiaalien toimintaan haetaan usein inspiraatiota luonnossa esiintyvien, evoluution tuottamien materiaalien toiminnasta. Materiaalit voivat myös oppia käyttäytymään tietyllä tavalla oman historiansa perusteella.

Ikkalan työ tutkijana on merkittävää ja vaikuttavaa. Hän on kouluttanut 35 tohtoria ja yhdeksän uutta professoria, joista viisi on saanut ERC:n tutkimusrahoituksen. Ikkala on julkaissut yli 300 tieteellistä alkuperäisartikkelia ja hänellä on parikymmentä patenttia.

Ikkala on kansainvälisesti erittäin arvostettu tutkija. Hänet on lähes kaksisataa kertaa kutsuttu puhujaksi kansainvälisiin konferensseihin. Ikkala on saanut Emanuel Merck -palkinnon vuonna 2002 ja Alexander von Humboldt -palkinnon vuonna 2019. Ikkala on toiminut useissa erilaisissa tutkimuksen arvioinnin tehtävissä Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Ikkala kutsuttiin Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi vuonna 2003 ja Teknillisten Tieteiden Akatemian jäseneksi vuonna 2011.

Lisätietoja

  • Opetusneuvos Paavo-Petri Ahonen, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 0295 330 247
  • Pääjohtaja Paula Eerola, Suomen Akatemia, p. 0295 335 001