Hyppää sisältöön

Suomi esittää Aallon arkkitehtuurikokonaisuutta Unescon maailmanperintökohteeksi

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 22.1.2025 10.09
Uutinen
Paimion parantola. Kuva: Maija Holma / Alvar Aalto -säätiö

Maailmanperintöluetteloon esitetään kokonaisuutta, joka muodostuu 13 Aalto-arkkitehtuurikohteesta. ”Aalto Works” -nimellä esitettävä kokonaisuus edustaa Aallon modernia humaania arkkitehtuuria. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta valmistellut esityksen yhteistyössä Alvar Aalto säätiön ja arkkitehtuurikohteiden taustayhteisöjen kanssa.

”Aalto Works” sarjakohde-esityksen muodostavat, Aalto-ateljee, Aaltojen kotitalo, Finlandia-talo, Kansaneläkelaitoksen päätoimitalo ja Kulttuuritalo Helsingissä, Aallon kampus Jyväskylässä, Muuratsalon koetalo ja Säynätsalon kunnantalo Jyväskylässä, Paimion parantola, Seinäjoen Aalto-keskus, Sunilan asuinalue Kotkassa, Villa Mairea Porissa sekä Kolmen Ristin kirkko Imatralla. 

Suomen kohde-esitys vastaa Unescon globaalistrategian tavoitteeseen täydentää maailmanperintöluetteloa 1900-luvun arkkitehtuurikohteilla. Esityksessä Aallon moderni arkkitehtuuri ja kaupunkisuunnittelu kuvataan vaikuttavan mm. kansalaisten tasa-arvoon ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala allekirjoitti Suomen kohde-esityksen.

-  Aaltojen arkkitehtuuri kiinnostaa jo nyt maailmanlaajuisesti ja rakennukset ovat suosittuja kulttuurimatkailukohteita. Maailmanperintöluetteloon esitettävät 13 kohdetta tuovat hienolla tavalla esiin Aallon monipuolisen arkkitehtuurin roolin suomalaisen yhteiskunnan rakentumisessa, iloitsee Multala.

Maailmanperintösopimuksen eli maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön suojelemista koskeva Unescon yleissopimuksen tavoitteena on yleismaailmallisesti arvokkaimman kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyttäminen ja hoitaminen ihmiskunnan yhteisenä perintönä. Maailmanperintösopimukseen sisältyy maailmanperintöluettelo, jossa on tällä hetkellä 1 223 kohdetta. Suomesta luetteloon on hyväksytty seitsemän kohdetta. 

Maailmanperintökomitea tekee päätöksen kohteen mahdollisesta hyväksymisestä kesällä 2026.

Lisätietoja:
-    kulttuuriasiainneuvos Mirva Mattila (OKM), puh.0295330269, etunimi.sukunimi(at)gov.fi
-    projektipäällikkö Niina Svartström (Museovirasto), puh 0295336227, etunimi.sukunimi(at)museovirasto.fi (31.1.2025 saakka)
-    erikoisasiantuntija Stefan Wessman (Museovirasto), puh. 0295336256, etunimi.sukunimi(at)museovirasto.fi (1.2.2025 jälkeen)
-    yliarkkitehti Jonas Malmberg (Alvar Aalto -säätiö), puh. 0405675600, [email protected].
-    Materiaaleja kohteista (Museovirasto)