Kansalliset mediakasvatuslinjaukset arvioidaan ja päivitetään
Kansalliset mediakasvatuslinjaukset arvioidaan ja päivitetään vuoden 2025 aikana. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI vastaa linjausten arvioinnista, päivittämisestä ja toimeenpanosta. Linjausten tavoitteena on, että kaikkien ihmisten mahdollisuudet kehittää medialukutaitoaan paranevat Suomessa ja ne samalla vahvistavat yhteiskunnallista resilienssiä.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt KAVI:lle määrärahan arvioinnin toteuttamiseen. Arviointi tehdään vuoden 2025 alkupuoliskolla, ja siinä huomioidaan eri toimijat maantieteellisesti kattavasti. Arvioinnin perusteella linjaukset tullaan päivittämään vastaamaan muuttuneen turvallisuusympäristön ja mediateknologian mukanaan tuomiin haasteisiin.
Uudet mediakasvatuslinjaukset tukevat strategista suunnittelua ja toimenpideohjelmien laatimista. Suomi on kärkimaita mediakasvatuksessa ja -lukutaidossa, ja linjaukset vahvistavat Suomen asemaa mediakasvatuksen ja -lukutaidon edelläkävijänä, jonka työhön ja oppeihin kansainväliset asiantuntijavieraat käyvät tutustumassa.
- Suomessa medialukutaitoa on edistetty lasten ja nuorten parissa pitkään, mutta yhtä tärkeää on huomioida myös aikuisten medialukutaidon merkitys. Medialukutaito kuuluu yhdenvertaisesti kaikille, ja kriittistä medialukutaitoa tarvitaan monissa arkisissa asioissa, sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.
- Mediakasvatuksen ja medialukutaitojen edistäminen vahvistaa osallisuutta yhteiskuntaan ja tukee demokratiaa. Tämän varmistamiseksi tarvitsemme jatkuvaa kehittämistyötä ja tutkimustietoa.
Suomi on myös yksi ensimmäisistä maista, jotka laativat kansalliset mediakasvatuslinjaukset. Viimeisimmät, vuonna 2019 julkaistut linjaukset, korostavat medialukutaidon merkitystä kansalaistaitona ja visiona systemaattista, kattavaa ja laadukasta mediakasvatusta.
Lisätietoja: kulttuuriasiainneuvos Silja Hakulinen, p. 0295 330 202
Aiheeseen liittyvää
Medialukutaito Suomessa: Kansalliset mediakasvatuslinjaukset
Medialukutaito Suomessa -sivusto (KAVI)