Utvärdering av de nationella riktlinjerna för mediefostran
De nationella riktlinjerna för mediefostran ska utvärderas under 2025. Nationella audiovisuella institutet svarar för att utvärdera, uppdatera och genomföra riktlinjerna. Målet med riktlinjerna är att alla människor ska ha bättre möjligheter att utveckla sin mediekompetens i Finland. Samtidigt syftar riktlinjerna till att stärka den samhälleliga resiliensen.
Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat Nationella audiovisuella institutet anslag för att genomföra utvärderingen. Utvärderingen ska genomföras under den första hälften av 2025 och i arbetet ska olika aktörer beaktas på ett geografiskt täckande sätt. Utifrån utvärderingen kommer riktlinjerna att uppdateras för att möta de utmaningar som förändringarna i säkerhetsmiljön och medietekniken för med sig.
De nya riktlinjerna för mediefostran ska stödja den strategiska planeringen och utarbetandet av åtgärdsprogram. Finland hör till de ledande länderna inom mediefostran och mediekompetens, och riktlinjerna stärker Finlands ställning som föregångare inom dessa områden. Internationella experter besöker Finland för tar del av vårt arbete och våra lärdomar inom mediefostran och mediekompetens.
- I Finland har man länge främjat mediekompetensen bland barn och unga, men lika viktigt är det att också beakta betydelsen av mediekompetensen hos vuxna. Mediekompetens är en lika rättighet för alla, och kritisk mediekompetens behövs i många vardagliga situationer, säger forsknings- och kulturminister Sari Multala.
- Främjandet av mediefostran och mediekompetens stärker delaktigheten i samhället och stöder demokratin. För att säkerställa detta behöver vi kontinuerligt utvecklingsarbete och forskning.
Finland är också ett av de första länderna att ta fram nationella riktlinjer för mediefostran. De senaste riktlinjerna från 2019 lyfter fram mediekompetens som en viktig medborgarfärdighet och betonar en vision om en systematisk, täckande och högklassig mediefostran.
Mer information: Silja Hakulinen, kulturråd, tfn 0295 330 202
Mer om ämnet
Mediekunskap i Finland: Nationella riktlinjer för mediefostran
Webbplatsen för mediekunskap i Finland (Nationella audiovisuella institutet)