Oikeudenkäynnin julkisuudesta hallintotuomioistuimissa oma lakinsa

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 29.3.2007 11.44
Tyyppi:Tiedote -

Keskeiset periaatteet oikeudenkäynnin julkisuudesta hallintotuomioistuimissa kootaan omaan lakiinsa. Näin selkeytetään nykytilaa, jossa hallintolainkäytön julkisuutta koskevia säännöksiä on useissa eri laeissa.

Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa uudistus tulemaan voimaan 1. lokakuuta 2007. Samanaikaisesti vahvistetaan laki oikeudenkäynnin julkisuudesta yleisissä tuomioistuimissa.

Uutta lakia sovelletaan korkeimmassa hallinto-oikeudessa, hallinto-oikeuksissa, vakuutusoikeudessa ja Ahvenanmaan hallintotuomioistuimessa sekä tietyissä asioissa myös markkinaoikeudessa. Lisäksi laki voi tulla sovellettavaksi lautakuntatyyppisissä valitusviranomaisissa.

Julkisuus toteutuu pääosin asiakirjajulkisuutena

Hallintolainkäyttöasiat käsitellään ja ratkaistaan useimmiten kirjallisessa menettelyssä. Tästä syystä oikeudenkäynnin julkisuus toteutuu pääosin oikeudenkäyntiasiakirjojen julkisuutena. Julkisuus on kuitenkin toteutettava siten, ettei asianosaisten yksityisyyden suoja ja oikeusturva vaarannu.

Oikeudenkäyntiasiakirjan julkisuus ja salassapito määräytyy pääosin julkisuuslaissa tai muussa laissa olevien salassapitosäännösten mukaisesti. Tämä merkitsee sitä, että hallinnossa salassa pidettäviksi säädetyt asiakirjat eivät yleensä tule yleisölle julkisiksi myöskään oikeudenkäynnissä.

Hallintotuomioistuin voi kuitenkin antaa oikeudenkäyntiasiakirjasta tiedon salassapitosäännösten estämättä, jos se on tarpeen oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin varmistamiseksi tai asiaan liittyvän tärkeän yleisen tai yksityisen edun vuoksi.

Julkisuuden turvaamiseksi tiettyjä diaaritietoja voidaan salata

Hallintotuomioistuimen asiakirjarekisteriä eli diaaria samoin kuin hallintotuomioistuimen päätöstä pidetään oikeudenkäyntiasiakirjoina, mutta niiden julkisuudesta ja salassapidosta on laissa myös erityissäännöksiä.

Päätöksen lopputulos ja sovelletut lainkohdat ovat aina julkisia. Lisäksi tuomioistuin voi päättää, että päätös on muiltakin osin julkinen siinä laajuudessa kuin on tarpeen asiaan liittyvän tärkeän yleisen tai yksityisen edun vuoksi.

Päätöksen mahdollisimman laajan julkisuuden turvaamiseksi hallintotuomioistuimessa pidetään eräissä tapauksissa salassa diaarista ilmenevät asianosaisen tunnistetiedot, jotka yhdessä diaariin tai päätökseen merkittyjen muiden tietojen kanssa ilmaisevat salassa pidettäväksi säädetyn tiedon. Ongelmana on ollut, että vaikka päätösjäljennöksistä on voitu peittää asianosaisten nimet, diaarin perusteella on ollut mahdollista saada selville, ketä kyseinen päätös koskee. Kussakin tapauksessa on kuitenkin erikseen harkittava, onko tunnistetietojen salassapito välttämätöntä.

Muutoin salassa pidettävät asianosaisen tunnistetiedot saa antaa tämän edustajalle tai läheiselle, jos se on perustellusta syystä tarpeen asianosaisen oikeuksien ja etujen turvaamiseksi.

Asianosaisella on oikeus saada salassapitosäännösten estämättä tieto vaatimuksista tai selvityksistä, jotka voivat vaikuttaa hänen asiansa käsittelyyn. Hänellä ei kuitenkaan ole oikeutta saada asiakirjaa, jonka salassapidosta oikeudenkäynnissä on kyse.

Tuomioistuin voi myös jättää antamatta tiedon, jota asianosaisella ei julkisuuslain mukaan ole oikeus saada, jos tiedon antamatta jättäminen on välttämätöntä salassa pidettävän edun suojaamiseksi eikä oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutuminen vaarannu.

Myös suullinen käsittely on julkinen

Myös asian suullinen käsittely hallintotuomioistuimessa on julkinen. Suullinen käsittely voidaan kuitenkin toimittaa kokonaan tai osittain suljettuna, jos siinä esitetään tieto, joka on julkisuuslain tai muun lain mukaan salassa pidettävä. Tuomioistuin voi tällöinkin oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteuttamisen turvaamiseksi päättää, että suullinen käsittely on julkinen.

Yksityisen asianosaisen pyynnöstä tuomioistuin voi järjestää suullisen käsittelyn suljettuna, jos julkisesta käsittelystä on asianosaiselle erityistä haittaa ja suljettu käsittely edistää tuomioistuimen tiedonsaantia asiassa.

Julkisen suullisen käsittelyn kuvaaminen tai muu taltiointi on sallittu tuomioistuimen luvalla. Lupa voidaan myöntää, jollei taltioinnista aiheudu merkittävää haittaa asianosaisen tai kuultavan yksityisyyden suojalle eikä se vaaranna hänen turvallisuuttaan eikä taltioinnista ole myöskään haittaa suullisen käsittelyn häiriöttömälle kululle.

Jos asia on yhteiskunnallisesti merkittävä tai siihen on huomattavaa kiinnostusta julkisuudessa, tuomioistuimen tulee pyrkiä tiedottamaan ratkaisustaan oikeudenkäynnin asianosaiselle ennen kuin tieto siitä annetaan tiedotusvälineille.

Lisätietoja: hallinto-oikeustuomari Janne Aer, Helsingin hallinto-oikeus,
puh. 010 36 42 000 (vaihde)
sähköposti: etunimi.sukunimi@om.fi