Hyppää sisältöön

EU:n rasismipuitepäätöstä koskevia rikoslain muutostarpeita koskeva selvitys valmistunut

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 9.9.2024 13.27
Tiedote

Oikeusministeriön tilaamassa selvityksessä arvioidaan EU:n rasismipuitepäätöksen edellyttämiä muutoksia rikoslakiin. Selvityksen mukaan puitepäätöksen mukaiset rasistiset teot ovat käytännössä jo rangaistavia Suomessa. Kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevan säännöksen selkeyttäminen olisi selvityksen mukaan perusteltua.

Euroopan komissio käynnisti vuonna 2021 Suomea ja eräitä muita EU-maita koskevan rikkomusmenettelyn rasismipuitepäätöksen täytäntöönpanosta. Oikeusministeriö asetti alkuvuodesta rikosoikeuden professori Sakari Melanderin selvityshenkilöksi arvioimaan, edellyttääkö EU:n rasismipuitepäätös muutoksia rikoslain kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevaan säännökseen. Vaihtoehtojen arvioinnissa tuli ottaa huomioon sääntelyn täsmällisyys ja ennakoitavuus sekä sanan- ja mielipiteenvapaus.

Selvityksessä ehdotetaan, että kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevassa säännöksessä mainittaisiin yhtenä tunnusmerkkinä väkivaltaan tai vihaan yllyttäminen. Tällaiset teot ovat olleet aiemminkin rangaistavia, mutta sääntely tältä osin selkeytyisi.

Selvityksessä ehdotetaan myös, että rasismipuitepäätöksessä tarkoitetut yksilöön kohdistuvat teot olisivat jatkossa rangaistavia kiihottamisena kansanryhmää vastaan, kun ne tällä hetkellä ovat kunnianloukkauksena rangaistavia. Lisäksi säännöksessä käytetty ilmaisu ”panetella tai solvata” ehdotetaan korvattavaksi ilmaisulla ”halventaa”.

Muutokset selkeyttäisivät nykyistä rangaistavan käyttäytymisen alaa ja nykyistä säännöstä sekä täyttäisi sen taustalla olevat kansainväliset velvoitteet. 

Asian valmistelua jatketaan oikeusministeriön johdolla ja mahdollisista lainsäädännön muutoksista linjataan yhdessä hallituspuolueiden kesken. 

Lisätietoja:
professori Sakari Melander, Helsingin yliopisto, p. 0294 121 781, [email protected]
erityisasiantuntija Tiina Turunen, oikeusministeriö, p. 0295 150 235, [email protected]
lainsäädäntöneuvos Jussi Matikkala, oikeusministeriö, p. 0295 150 486, [email protected]

Selvitys kiihottamista kansanryhmää vastaan koskevan rikossäännöksen muutostarpeista