Hoppa till innehåll

Utredningen om behoven att ändra strafflagen i fråga om EU:s rambeslut om rasism är klar

justitieministeriet
Utgivningsdatum 9.9.2024 13.27
Pressmeddelande

I utredningen som beställts av justitieministeriet bedöms de ändringar i strafflagen som EU:s rambeslut om rasism förutsätter. Enligt utredningen är de rasistiska gärningar som omnämns i rambeslutet i praktiken redan straffbara i Finland. Utredningen visar att det vore motiverat att förtydliga bestämmelsen om hets mot folkgrupp.

Europeiska kommissionen inledde 2021 ett överträdelseförfarande mot Finland och vissa andra EU-länder i fråga om genomförandet av rambeslutet om rasism. Justitieministeriet tillsatte i början av året Sakari Melander, professor i straffrätt, som utredare för att bedöma om EU:s rambeslut om rasism förutsätter ändringar i strafflagens bestämmelse om hets mot folkgrupp. Vid bedömningen av alternativen var det viktigt att beakta regleringens exakthet och förutsägbarhet samt yttrande- och åsiktsfriheten.

I utredningen föreslås att uppmaning till våld eller hat nämns som ett av rekvisiten i bestämmelsen om hets mot folkgrupp. Dessa gärningar har också tidigare varit straffbara, men regleringen förtydligas till denna del.

I utredningen föreslås också att gärningarna som riktar sig mot en individ, som finns beskrivna i rambeslutet om rasism, i fortsättningen ska vara straffbara som hets mot folkgrupp. För närvarande är de straffbara som ärekränkning. Dessutom föreslås att uttrycket ”förtala eller smäda” som används i bestämmelsen ersätts med uttrycket ”förnedra”.

Ändringarna förtydligar det nuvarande området för straffbart beteende och den gällande bestämmelsen samt uppfyller de internationella förpliktelser som ligger till grund för den. 

Beredningen fortsätter under ledning av justitieministeriet och riktlinjer för eventuella ändringar i lagstiftningen fastställs gemensamt av regeringspartierna. 

Mer information:
Sakari Melander, professor, Helsingfors universitet, tfn 0294 121 781, [email protected]
Tiina Turunen, specialsakkunnig, justitieministeriet, tfn 0295 150 235, [email protected]
Jussi Matikkala, lagstiftningsråd, justitieministeriet, tfn 0295 150 486, [email protected]

Utredning om behovet att ändra straffbestämmelsen om hets mot folkgrupp (på finska)