Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Seksuaalinen itsemäärämisoikeus vahvistuu

oikeusministeriö
Julkaisuajankohta 8.7.2022 10.45
Tiedote

Rikoslain seksuaalirikosäännökset uudistuvat ensi vuoden alusta. Uudistuksella halutaan vahvistaa jokaisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja henkilökohtaisen koskemattomuuden suojaa. Samalla mittava uudistus yhdenmukaistaa ja selkiyttää rikoslain seksuaalirikoksia koskevaa sääntelyä. Tasavallan presidentin vahvisti lain tänään.

- Tämä historiallinen uudistus parantaa merkittävästi seksuaalirikosten uhrien asemaa, kun jatkossa raiskauksen määrittelyssä keskeistä on uhrin oma tahto. Nyt pystymme suojaamaan paremmin myös lapsia, jotka ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Tämä on erittäin tärkeä uudistus, sillä seksuaalirikokset ovat eräitä vakavimmista rikostyypeistä ja loukkaavat herkintä osaa ihmisen koskemattomuudesta, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toteaa.

Jatkossa raiskauksen määritelmä rikoslaissa muuttuu suostumusperusteiseksi. Raiskaus määritellään sukupuoliyhteydessä olemiseksi sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti. 

Henkilön osallistumista sukupuoliyhteyteen ei pidetä vapaaehtoisena, jos hän ei ole sanallisesti, käytöksellään tai muulla tavalla ilmaissut vapaaehtoisuuttaan. Tämä varmistaa, että raiskauksen määrittelyssä keskeistä on teon kohteen oma tahto eikä vain se, miten tekijä on menetellyt. Tämä parantaa rikosvastuun toteutumista ja uhrin asemaa.

Uudistuksen myötä myös lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistukset ankaroituvat tuntuvasti. Lähtökohtana on, että lapsi ei voi pätevästi suostua seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa. Sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan lapsen kanssa olisi lähtökohtaisesti sellaisenaan rangaistava lapsenraiskauksena, jolloin vähimmäisrangaistus nousee yhdestä kahteen vuoteen vankeutta ja rikoksesta tuomittaisiin käytännössä lähes aina ehdotonta vankeutta. Rangaistavaa ei jatkossakaan ole sellainen nuorisoikäisten keskinäinen kanssakäyminen, jossa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ei loukata.

Myös muita seksuaalirikoksia koskevia säännöksiä vahvistetaan. Seksuaaliseen ahdisteluun voi syyllistyä jatkossa muullakin tavalla kuin toista koskettelemalla. Toista esittävän seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen tulee erikseen rangaistavaksi, millä voidaan puuttua tehokkaammin myös internetissä ja sähköisellä viestinnällä tehtyihin seksuaalisiin loukkauksiin.

Uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa. 

Lait tulevat voimaan 1.1.2023.

Lisätietoja:
lainsäädäntöneuvos Sami Kiriakos, p. 0295 150 054, [email protected]
yksikönpäällikkö Jussi Matikkala, p. 0295 150 486, [email protected] 

Valtioneuvosto.fi/päätökset

 
Sivun alkuun