Vuoden 2025 alusta voimaan tulevia muutoksia oikeusministeriön hallinnonalalla

Oikeusministeriön hallinnonalalla tulee voimaan muutoksia 1. tammikuuta 2025 alkaen.
Avioliittoon pakottamisen rangaistavuutta selkeytetään
Avioliittoon pakottamisen rangaistavuutta selkeytetään rikoslaissa. Jatkossa ihmiskauppana rangaistavaa on teko, jonka tarkoituksena on pakkoavioliittoon tai siihen rinnastettavaan liittoon saattaminen. Sääntely kattaa sekä avioliittoon että siihen rinnastettavaan liittoon pakottamisen. Lakimuutoksella vahvistetaan henkilökohtaisen vapauden ja koskemattomuuden sekä yksityiselämän suojaa.
Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen rangaistavuus selkeytetään
Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpominen kriminalisoidaan rikoslaissa entistä selkeämmin. Naisen ja tytön sukuelinten silpominen ja sen valmistelu tulevat rangaistaviksi erillissäännöksin. Silpomisen valmistelua koskeva säännös kattaa muun muassa naisen tai työn viemisen ulkomaille sukuelinten silpomista varten. Tavoitteena on vahvistaa naisten ja tyttöjen hengen ja terveyden suojaa sekä heidän ruumiillista koskemattomuuttaan ja seksuaalista itsemääräämisoikeuttaan.
Lapsensurmaa koskeva rangaistussäännös kumotaan
Lapsensurmaa koskeva lainsäännös kumotaan. Lapsensurmaa vastaavaan tekoon sovelletaan jatkossa rikoslain tahallisia henkirikoksia koskevia yleisiä säännöksiä.
Tämä asia mainitaan silpomista koskevan asian Hankeikkunassa: Naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomisen rangaistavuuden selkeyttäminenLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Tappo on jatkossa vanhentumaton rikos
Tahallisen henkirikoksen syyteoikeuden vanhentumista koskeva lainsäädäntö uudistuu siten, että tappo on jatkossa vanhentumaton rikos. Tällä halutaan varmistaa, että rikosoikeudellista vanhentumista koskevat säännökset eivät estä tekijän saattamista vastuuseen, vaikka rikos selviäisi vasta hyvinkin pitkän ajan jälkeen.
Oikeuspalveluvirasto aloittaa toimintansa
Oikeusavun, yleisen edunvalvonnan sekä talous- ja velkaneuvonnan palvelut kootaan uuteen Oikeuspalveluvirastoon. Uuden viraston tavoitteena on palvella oikeusavun, edunvalvonnan sekä talous- ja velkaneuvonnan asiakkaita entistä yhtenäisemmin, laadukkaammin ja saavutettavammin.
Oikeushallinnon erityisviranomaiset -virasto aloittaa toimintansa
Uuteen virastoon kootaan Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti (HEUNI), konkurssiasiamiehen toimisto, kuluttajariitalautakunta, lapsiasiavaltuutetun toimisto, oikeudenkäyntiavustajalautakunta, Onnettomuustutkintakeskus, tasa-arvovaltuutetun toimisto, tiedusteluvalvontavaltuutettu, tietosuojavaltuutetun toimisto, vanhusasiavaltuutettu ja yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto. Uudistuksessa viranomaisille keskitetään hallinnolliset tukitehtävät yhteen yksikköön.
Sukupuolten tasa-arvoa pörssiyhtiöiden ylimmissä johtotehtävissä koskeva EU-direktiivi toimeenpanoon
Osakeyhtiölakiin ja kauppakamarilakiin tulee muutoksia, joilla toteutetaan pörssiyhtiöiden hallintoelinten jäsenten sukupuolijakauman tasapainottamisesta annettu nk. kiintiödirektiivi. Lait tulevat voimaan 28.12.2024. Säännöksiä sovelletaan siten, että pörssiyhtiöiden on saavutettava velvoitteet viimeistään 30.6.2026. Tällöin soveltamisalaan kuuluvien pörssiyhtiöiden hallituksissa tulisi olla vähintään 40 prosenttia aliedustettua sukupuolta (naisia). Sääntely koskee noin 35–40 suurinta pörssiyhtiötä.
Indeksikorotukset suojaosuuden määrään määräajoin maksettavan palkan ulosmittauksessa ja yksityishenkilön velkajärjestelyssä huomioon otettaviin välttämättömiin elinkustannuksiin
Suojaosuuden määrään määräajoin maksettavan palkan ulosmittauksessa tehdään indeksitarkistus ensi vuoden alusta alkaen. Korotus tulee myös muita välttämättömiä elinkustannuksia vastaaviin rahamääriin, jotka huomioidaan yksityishenkilön velkajärjestelyssä velallisen maksuvaraa laskettaessa.
Tuomioistuinmaksuihin tehdään indeksikorotus vuodenvaihteessa
Tuomioistuimissa perittäviä oikeudenkäyntimaksuja sekä käräjäoikeuksien, hovioikeuksien ja markkinaoikeuden hakemusmaksuja korotetaan vuoden 2025 alusta lähtien. Samalla tarkistetaan myös tuomioistuinten, haastemiehen, Syyttäjälaitoksen sekä vuoden 2025 alusta toimintansa aloittavan Oikeuspalveluviraston palveluihin liittyviä suoritemaksuja.
Yhdenvertaisuussuunnittelu varhaiskasvatuksessa siirretään toimipaikkatasolta ylemmälle tasolle
Hallitus muutti yhdenvertaisuuslakia siten, että varhaiskasvatuksen toimipistetasoinen suunnitelmavelvoite kumottiin. Laki ei enää velvoita varhaiskasvatuksen järjestäjiä laatimaan toimipaikkakohtaisia toiminnallisia yhdenvertaisuussuunnitelmia. Kaikkien varhaiskasvatuksen järjestäjien ja palveluntuottajien on laadittava yhdenvertaisuussuunnitelma, mutta se voi jatkossa olla yhteinen kaikille kyseisen toimijan toimipaikoille.
Etäyhteyksien käyttömahdollisuuksia oikeudenkäynneissä lisätään (1.3. alkaen)
Etäyhteyksien käyttöä lisätään oikeudenkäyntien sujuvoittamiseksi. Tarkoituksena on parantaa oikeuden saatavuutta, lisätä oikeudenkäyntien joustavuutta ja vähentää oikeudenkäyntien viivästymistä. Laki vahvistettiin 19.12.2024 ja se tulee voimaan 1.3.2025.
Ehdonalaisen vapauttamisen järjestelmää ankaroitetaan
Ainoastaan ensimmäistä kertaa vankilassa oleva vanki voi päästä ehdonalaiseen vapauteen, kun hän on suorittanut laissa säädetyn lyhyemmän määräosan rangaistuksestaan. Tuomitun niin sanottu ensikertalaisuus ei siten enää palaudu tietyn rikoksettoman ajan jälkeen.
Ensikertalaisuussäännösten muuttaminenLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Tiedote on päivitetty 20.12.2024 klo 16.10. Siihen on lisätty tieto tuomioistuinmaksujen indeksikorotuksista.
Tiedote on päivitetty 30.12.2024 klo 14.49. Siihen on lisätty tieto ehdonalaisen vapauttamisen järjestelmän ankaroittamisesta.