Uusi reitti korkeimpaan oikeuteen voimaan huhtikuussa

Korkeimman oikeuden ennakkopäätösrooli vahvistuu huhtikuun puolivälissä, kun ennakkopäätöskysymystä ja hyppyvalituslupaa koskevat säännökset tulevat voimaan.
Muutokset nopeuttavat tulkinnanvaraisten kysymysten ohjautumista korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Tasavallan presidentin on määrä vahvistaa lait 4.4. perjantaina, ja ne tulevat voimaan 15.4.
Lakimuutokset toteuttavat hallitusohjelman tavoitetta oikeudenkäyntien sujuvoittamisesta. Muutosten taustalla on korkeimman oikeuden tekemä esitys lainsäädäntötoimeen ryhtymisestä. Erityisesti riita-asioita koskevien valituslupahakemusten määrä korkeimmassa oikeudessa on voimakkaasti laskenut, mikä on heikentänyt korkeimman oikeuden mahdollisuuksia ratkaista tulkinnanvaraisia oikeuskysymyksiä ja ohjata oikeudenkäyttöä antamalla ennakkopäätöksiä.
Jatkossa asiaa käsittelevä alempi tuomioistuin voi siirtää asian ratkaisemisen kannalta merkityksellisen kysymyksen korkeimman oikeuden ratkaistavaksi. Korkein oikeus voi ottaa siirretyn kysymyksen ratkaistavaksi, jos se on tärkeää lain soveltamisen kannalta muissa tapauksissa. Näin kysymykseen saadaan aiempaa nopeammin korkeimman oikeuden ratkaisu. Tätä menettelyä kutsutaan ennakkopäätöskysymysmenettelyksi.
Samaan tavoitteeseen pyritään säätämällä hyppyvalitusluvasta. Hyppyvalituslupa tulisi sovellettavaksi asioissa, joissa hovioikeus ei ole myöntänyt jatkokäsittelylupaa. Jos asianosaisen valitettua tällaisesta päätöksestä korkein oikeus havaitsisi asiassa ennakkopäätösluonteisen kysymyksen, se voisi ratkaista kysymyksen suoraan. Nykytilassa tällainen asia on palautettava ensin hovioikeuden ratkaistavaksi, minkä jälkeen asianosaisen on vietävä juttu uudelleen korkeimman oikeuden ratkaistavaksi, jotta siihen saataisiin korkeimman oikeuden kannanotto.
Menettelyt tukevat korkeimman oikeuden työtä sen täyttäessä yhteiskunnallista tehtäväänsä. Lisäksi ne parantavat oikeusvarmuutta ja toteuttavat hallitusohjelman kirjausta oikeudenkäyntien sujuvoittamisesta.
Lisätiedot: erityisasiantuntija Johannes Koskenniemi, p. 0295 150 163, etunimi.sukunimi@gov.fi